Sygnalizator brań

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Roland
-

Sygnalizator brań

Post autor: Roland » 01 mar 2007, 14:47

Przede wszystkim witam - jestem nowy na forum.
Dodam jeszcze ze nie jestem za wysokich lotow elektronikiem i dopiero teraz zaczynam cos kombinować. Tyle o mnie a teraz do tematu :wink: ....

Mam zamiar zrobic sygnalizator brań. Do tego celu wykorzystalem wczesniejszy uklad z EDW
Obrazek i przerobiłem go na swoje potrzeby. Zamiast kontraktronu zastosowalem fototranzystor i diode. Żyłka bedzie poruszała "smiegielko" pomiędzy fototranzystorem a diodą
Obrazek . Wcześniejszy układ sygnalizował tylko kiedy żyłka z magnesem odsuneła się od kontraktronu i później gdy branie się skończyło nie robił już nic. Ten układ ma sygnalizować "na bieżąco". W crocodilu wszystko działa a czy w praktyce nie wiem? Moze cos trzeba zmienic? I jeszcze najbardziej nurtujące mnie pytanie: - jaki zastosować fototranzystor i jaką diode. Chodzi o to ze zwykla LED czerwona brała by za duża prądu? Wszystko ma działać na baterii 9V.
Z góry dzięki i pozdrawiam

----
Proszę poprawić ortografię. ZbeeGin
- przepraszam ale nie jestem najmocniejszy z ortografii wiec czasem prosze o wyrozumialos. Jezeli chodzi o znaki diakrytyczne to tez postaram się używać.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Roland, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ