Dodam jeszcze ze nie jestem za wysokich lotow elektronikiem i dopiero teraz zaczynam cos kombinować. Tyle o mnie a teraz do tematu
Mam zamiar zrobic sygnalizator brań. Do tego celu wykorzystalem wczesniejszy uklad z EDW
i przerobiłem go na swoje potrzeby. Zamiast kontraktronu zastosowalem fototranzystor i diode. Żyłka bedzie poruszała "smiegielko" pomiędzy fototranzystorem a diodą
. Wcześniejszy układ sygnalizował tylko kiedy żyłka z magnesem odsuneła się od kontraktronu i później gdy branie się skończyło nie robił już nic. Ten układ ma sygnalizować "na bieżąco". W crocodilu wszystko działa a czy w praktyce nie wiem? Moze cos trzeba zmienic? I jeszcze najbardziej nurtujące mnie pytanie: - jaki zastosować fototranzystor i jaką diode. Chodzi o to ze zwykla LED czerwona brała by za duża prądu? Wszystko ma działać na baterii 9V. Z góry dzięki i pozdrawiam
----
Proszę poprawić ortografię. ZbeeGin - przepraszam ale nie jestem najmocniejszy z ortografii wiec czasem prosze o wyrozumialos. Jezeli chodzi o znaki diakrytyczne to tez postaram się używać.