Okulary z wbudowaną kamerą
Okulary z wbudowaną kamerą
Czy ciężko by było zrobić coś takiego? Można co prawda kupić, ale cena 2tys zł mnie przeraża
Myśle raczej o granicy do 200zł. więc co sądzicie o moim pomyśle?
- owoc_leśny
- -
- Kontakt:
Ostatnio dość regularnie bywam na forum i coraz częściej czytam twoje posty z coraz to bardziej dziwnymi pomysłami, najpierw programowanie procków z PC, lasery a teraz okulary z kamerą.
P.S.
W żadnym wypadku nie miałem zamiaru cię obrazić.
W 100% trafny podpisStopniowanie przymiotnika dziwny: dziwny-dziwniejszy-najdziwniejszy-kulpina
P.S.
Kulpina - pomysły masz rzeczywiście pokręcone...
Koszt do 200zł jest dosyć twardym orzechem do zgryzienia - zobacz, po ile są małe kamerki CMOS z wyjściem analogowym... ale raczej nie licz na zbyt niskie ceny.
Zawsze można wymontować przetwornik z małej kamerki internetowej... jednak problemem będzie dorobienie sterownika. Potrzebny byłby dosyć "mocny" układ sterujący - jakiś ARM, ale z górnej półki.
No i napisanie oprogramowania do tego - kolejny problem...
Miałbym prośbę - nie pisz pytań, czy też twierdzeń "jednozdaniowych" (wiesz o co chodzi)
Koszt do 200zł jest dosyć twardym orzechem do zgryzienia - zobacz, po ile są małe kamerki CMOS z wyjściem analogowym... ale raczej nie licz na zbyt niskie ceny.
Zawsze można wymontować przetwornik z małej kamerki internetowej... jednak problemem będzie dorobienie sterownika. Potrzebny byłby dosyć "mocny" układ sterujący - jakiś ARM, ale z górnej półki.
Miałbym prośbę - nie pisz pytań, czy też twierdzeń "jednozdaniowych" (wiesz o co chodzi)
owoc_leśny pisze:Ostatnio dość regularnie bywam na forum i coraz częściej czytam twoje posty z coraz to bardziej dziwnymi pomysłami, najpierw programowanie procków z PC, lasery a teraz okulary z kamerą. Cytat:
Stopniowanie przymiotnika dziwny: dziwny-dziwniejszy-najdziwniejszy-kulpina
W 100% trafny podpis
P.S.
Mam dziwne pomysły, albo raczej kulpinowe pomysły, bo wg stopniowania to tak wychodzi
A te okulary to chciałem sobie zrobić wideopamiętnik
Co czytam na <innym znanym forum elektronicznymmarcing pisze: Zawsze można wymontować przetwornik z małej kamerki internetowej... jednak problemem będzie dorobienie sterownika. Potrzebny byłby dosyć "mocny" układ sterujący - jakiś ARM, ale z górnej półki.
Zwracam uwagę na to, że GameBoy miał kamerę, a w środku siedzi Z80 taktowana 1MHz.
Przy obrazie 240x320@16bpp przy 15fps, potrzebujemy transmisji na poziomie 216kB/s. To niecałe 2Mbit/s. Jeśli nie ma potrzeby kompresji, tylko ciągły zapis jako RAW na kartę (bez systemu plików), to AVR da radę.
A czy na prawdę potrzebujemy kompresji? Na karcie 1GB, przy zapisie takich danych mamy:
1GB/(216kB/s) = 4630s = 77 minut.
Jasne, można wrzucić ARM'a, FPGA, a może nawet rozbudowanego CPLD (swoją drogą od pewnego poziomu to się już finansowo nie opłaca - tańsze są FPGA)... i skompresować plik do mpg. Odpowiednie sprzętowe kodeki znajdziemy na stronach z darmowymi elementami dla FPGA. Tylko chodziło o proste rozwiązanie a ja wierzę, że jest to możliwe.
Jeśli chodzi o same kamery, to swojego czasu znalazłem coś takiego:
http://www.maritex.com.pl/offer.php?bnr ... 84&lang=PL
Interesujące, tylko cena dość zaporowa jeśli weźmie się pod uwagę, że kamerki z komórek na allegro schodzą w cenach 9-30PLN. Problemem jest tylko zdobycie dokumentacji do któregoś z tych elementów ;/
------------------------------------------------------------
Dodano:
Coś się pomyliłem przy liczeniu potrzebnej przepustowości. W 200kB/s to się zmieści 1,5 klatki / s
Wszystko to jest realne (nie wiem jak z tą realistycznością) tylko nie wszystko opłacalne. Zobacz motto na mojej stronieKulpina pisze:pierwszy mój pomysł który wydaje się realistyczny
To już było. Kiedyś widziałem projekt z 486 zrobiony na płytce uniwersalnejowoc_leśny pisze:programowanie procków z PC
Widziałeś kamerkę na podanej przeze mnie wyżej stronie? Dolicz do tego procesor AVR i kartę MMC. Bez lutowania SMD się raczej nie obejdzie (złącze kamery + złącze MMC), tak więc procesor może być TQFP44 (na przykład ATmega162). Jeśli nie będziesz bawił się w żadne przetwarzanie dodatkowego ramu nie trzeba. Sporo zależy od tego jak chciałbyś to zasilić.Kulpina pisze:a jak duże by to mogło być
Przy zapisie możnaby było zastosować prostą kompresję tzw. chroma subsampling 4:2:0 (opisywaną w EdW 6/2006) używaną w systemie MPEG i JPEG w której składnik luminancji Y jest próbkowany z pełną rozdzielczością a składniki chrominancji Cb i Cr z podwójnie mniejszą.
Taki prosty system kompresji pozwala zmniejszyć bitrate dwukrotnie bez dużej straty jakości, szczególnie w obrazach naturalnych.
RGB to YCbCr Conversion
YCbCr (256 levels) can be computed directly from 8-bit RGB as follows:
Y = 0.299 R + 0.587 G + 0.114 B
Cb = - 0.1687 R - 0.3313 G + 0.5 B + 128
Cr = 0.5 R - 0.4187 G - 0.0813 B + 128
YCbCr to RGB Conversion
RGB can be computed directly from YCbCr (256 levels) as follows:
R = Y + 1.402 (Cr-128)
G = Y - 0.34414 (Cb-128) - 0.71414 (Cr-128)
B = Y + 1.772 (Cb-128)
No i trzeba uśrednić te Cb i Cr w blokach 2*2 i gotowe
Taki prosty system kompresji pozwala zmniejszyć bitrate dwukrotnie bez dużej straty jakości, szczególnie w obrazach naturalnych.
RGB to YCbCr Conversion
YCbCr (256 levels) can be computed directly from 8-bit RGB as follows:
Y = 0.299 R + 0.587 G + 0.114 B
Cb = - 0.1687 R - 0.3313 G + 0.5 B + 128
Cr = 0.5 R - 0.4187 G - 0.0813 B + 128
YCbCr to RGB Conversion
RGB can be computed directly from YCbCr (256 levels) as follows:
R = Y + 1.402 (Cr-128)
G = Y - 0.34414 (Cb-128) - 0.71414 (Cr-128)
B = Y + 1.772 (Cb-128)
No i trzeba uśrednić te Cb i Cr w blokach 2*2 i gotowe
- Załączniki
-
- 4-2-0.png (664 Bajtów) Przejrzano 11140 razy
-
ZbeeGin
Ponieważ już dwa razy miałem do czynienia z tymi kamerami (Oba podejścia nie zaliczoneDoc Brown pisze:dodam, że takie kamery są montowane między innymi w egzaminacyjnych samochodach
Z jej ukryciem byłby jednak mały problem bo odblask obiektywu byłby dość widoczny, zwłaszcza w słoneczny dzień. A użycie matówki - nawet o nikłym stopniu zmatowienia - pogarszałoby obraz w dość dużym stopniu.
Ja za drugim podejściem zdałem
Wracając do kamer, to w Punto III, którym jechałem na egzaminie faktycznie najmniejsza obserwowała prędkościomierz, ale ona nie zasłaniała zegarów, ani wyświetlacza, ciekaw jestem jaką jakość taka kamerka zapewnia, ale pewnie całkiem niezłą, jeśli ma służyć do obserwacji licznika
Wracając do kamer, to w Punto III, którym jechałem na egzaminie faktycznie najmniejsza obserwowała prędkościomierz, ale ona nie zasłaniała zegarów, ani wyświetlacza, ciekaw jestem jaką jakość taka kamerka zapewnia, ale pewnie całkiem niezłą, jeśli ma służyć do obserwacji licznika
BRAWO! To jest rozwiązanie. Tylko czy światłowód zapewni odpowiednią jakość obrazu?snow pisze:W medycynie są stosowane światłowody (nikt pacjentowi nie wsadza kamery sufitowej do brzucha ) więc może w takich okularach można by wyprowadzić światłowody a przetwornik w innym miejscu a nie przy soczewkach okularów?