Okulary z wbudowaną kamerą

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Okulary z wbudowaną kamerą

Post autor: Kulpina » 26 lut 2007, 14:07

Czy ciężko by było zrobić coś takiego? Można co prawda kupić, ale cena 2tys zł mnie przeraża :mrgreen: Myśle raczej o granicy do 200zł. więc co sądzicie o moim pomyśle?

Awatar użytkownika
owoc_leśny
-
Kontakt:

Post autor: owoc_leśny » 26 lut 2007, 18:03

Ostatnio dość regularnie bywam na forum i coraz częściej czytam twoje posty z coraz to bardziej dziwnymi pomysłami, najpierw programowanie procków z PC, lasery a teraz okulary z kamerą. :shock:
Stopniowanie przymiotnika dziwny: dziwny-dziwniejszy-najdziwniejszy-kulpina
W 100% trafny podpis
P.S.
W żadnym wypadku nie miałem zamiaru cię obrazić.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 26 lut 2007, 19:23

Kulpina - pomysły masz rzeczywiście pokręcone...
Koszt do 200zł jest dosyć twardym orzechem do zgryzienia - zobacz, po ile są małe kamerki CMOS z wyjściem analogowym... ale raczej nie licz na zbyt niskie ceny.

Zawsze można wymontować przetwornik z małej kamerki internetowej... jednak problemem będzie dorobienie sterownika. Potrzebny byłby dosyć "mocny" układ sterujący - jakiś ARM, ale z górnej półki.
No i napisanie oprogramowania do tego - kolejny problem...

Miałbym prośbę - nie pisz pytań, czy też twierdzeń "jednozdaniowych" (wiesz o co chodzi)

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 26 lut 2007, 19:27

owoc_leśny pisze:Ostatnio dość regularnie bywam na forum i coraz częściej czytam twoje posty z coraz to bardziej dziwnymi pomysłami, najpierw programowanie procków z PC, lasery a teraz okulary z kamerą. Cytat:
Stopniowanie przymiotnika dziwny: dziwny-dziwniejszy-najdziwniejszy-kulpina

W 100% trafny podpis
P.S.
W żadnym wypadku nie miałem zamiaru cię obrazić.
:) Do tego dodam jeszcze latającego robota (już zamówiłem śmigła) :), po za tym chce zrobić robota który będzie moją kopią i bedzie odwalał za mnie całą robote :)

Mam dziwne pomysły, albo raczej kulpinowe pomysły, bo wg stopniowania to tak wychodzi :)

A te okulary to chciałem sobie zrobić wideopamiętnik :) głównie chodzi mi o jakąś kamere którą można rozebrać, wyjąć wnętrzności i połączyć do okularów :) tylko chodzi o to żeby te wnętrzności były odpowiednio małe :) Dokładnie tak jak mówi marcing tylko że zapomniałem o sterowaniu... bedzie problem :) ale problemy są po to żeby je rozwiązywać

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 26 lut 2007, 19:33

Kulpina - to może wszystkie Twoje pomysły zebrałbyś w jeden temat?
Nie zaśmiecałbyś wtedy forum. A ponieważ większość Twoich problemów (pomysłów) jest powiązana ze sobą - miałbyś większość odpowiedzi w jednym miejscu...

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 26 lut 2007, 19:41

marcing pisze: Zawsze można wymontować przetwornik z małej kamerki internetowej... jednak problemem będzie dorobienie sterownika. Potrzebny byłby dosyć "mocny" układ sterujący - jakiś ARM, ale z górnej półki.
No i napisanie oprogramowania do tego - kolejny problem...
Co czytam na <innym znanym forum elektronicznym :P> pomysły o kamerze to często widzę odpowiedź właśnie w tym stylu. No więc moc układu zależy od tego jaki chcemy uzyskać efekt. Jeśli podeprzemy się CPLD to możemy uzyskać na spore możliwości nawet przy pomocy prostego AVR.

Zwracam uwagę na to, że GameBoy miał kamerę, a w środku siedzi Z80 taktowana 1MHz.

Przy obrazie 240x320@16bpp przy 15fps, potrzebujemy transmisji na poziomie 216kB/s. To niecałe 2Mbit/s. Jeśli nie ma potrzeby kompresji, tylko ciągły zapis jako RAW na kartę (bez systemu plików), to AVR da radę.

A czy na prawdę potrzebujemy kompresji? Na karcie 1GB, przy zapisie takich danych mamy:
1GB/(216kB/s) = 4630s = 77 minut.

Jasne, można wrzucić ARM'a, FPGA, a może nawet rozbudowanego CPLD (swoją drogą od pewnego poziomu to się już finansowo nie opłaca - tańsze są FPGA)... i skompresować plik do mpg. Odpowiednie sprzętowe kodeki znajdziemy na stronach z darmowymi elementami dla FPGA. Tylko chodziło o proste rozwiązanie a ja wierzę, że jest to możliwe.

Jeśli chodzi o same kamery, to swojego czasu znalazłem coś takiego:
http://www.maritex.com.pl/offer.php?bnr ... 84&lang=PL
Interesujące, tylko cena dość zaporowa jeśli weźmie się pod uwagę, że kamerki z komórek na allegro schodzą w cenach 9-30PLN. Problemem jest tylko zdobycie dokumentacji do któregoś z tych elementów ;/

------------------------------------------------------------
Dodano:
Coś się pomyliłem przy liczeniu potrzebnej przepustowości. W 200kB/s to się zmieści 1,5 klatki / s :P. Tak czy inaczej SPI w procesorze AVR może działać do 8MHz (kwarc 16MHz). Tak więc 6 klatek na sekundę można by tak zapisać. Wymaga to trochę gimnastyki z asemblerem i optymalizacją kodu, ale jest to możliwe. Jeśli będziemy mieli jeszcze jakąś prostszą kamerę (na przykład 120x160 - przepustowość 4x mniejsza), to uzyskamy większą płynność zapisanego obrazu.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 26 lut 2007, 20:00

Ciekawe :) pierwszy mój pomysł który wydaje się realistyczny dzieki Koppel, a jak duże by to mogło być?

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 26 lut 2007, 20:14

Kulpina pisze:pierwszy mój pomysł który wydaje się realistyczny
Wszystko to jest realne (nie wiem jak z tą realistycznością) tylko nie wszystko opłacalne. Zobacz motto na mojej stronie :P
owoc_leśny pisze:programowanie procków z PC
To już było. Kiedyś widziałem projekt z 486 zrobiony na płytce uniwersalnej :P... Fakt, że było tam chyba 8 warstw kabli.... ale podobno działało :D. Nie wiem czy znalazłbym to drugi raz - kiedyś chciałem się nawet tym bawić, ale poznałem AVR a teraz zabieram się za ARM. Rzeczywiście przy aktualnych cenach całkiem mocnych mikrokontrolerów nie opłaca się już bawić w taki sposób. Nie opłaca nie znaczy, że nie warto... nie wszystko robi się dla pieniędzy.
Kulpina pisze:a jak duże by to mogło być
Widziałeś kamerkę na podanej przeze mnie wyżej stronie? Dolicz do tego procesor AVR i kartę MMC. Bez lutowania SMD się raczej nie obejdzie (złącze kamery + złącze MMC), tak więc procesor może być TQFP44 (na przykład ATmega162). Jeśli nie będziesz bawił się w żadne przetwarzanie dodatkowego ramu nie trzeba. Sporo zależy od tego jak chciałbyś to zasilić.

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 27 lut 2007, 15:11

Przy zapisie możnaby było zastosować prostą kompresję tzw. chroma subsampling 4:2:0 (opisywaną w EdW 6/2006) używaną w systemie MPEG i JPEG w której składnik luminancji Y jest próbkowany z pełną rozdzielczością a składniki chrominancji Cb i Cr z podwójnie mniejszą.

Taki prosty system kompresji pozwala zmniejszyć bitrate dwukrotnie bez dużej straty jakości, szczególnie w obrazach naturalnych.

RGB to YCbCr Conversion
YCbCr (256 levels) can be computed directly from 8-bit RGB as follows:
Y = 0.299 R + 0.587 G + 0.114 B
Cb = - 0.1687 R - 0.3313 G + 0.5 B + 128
Cr = 0.5 R - 0.4187 G - 0.0813 B + 128

YCbCr to RGB Conversion
RGB can be computed directly from YCbCr (256 levels) as follows:
R = Y + 1.402 (Cr-128)
G = Y - 0.34414 (Cb-128) - 0.71414 (Cr-128)
B = Y + 1.772 (Cb-128)

No i trzeba uśrednić te Cb i Cr w blokach 2*2 i gotowe
Załączniki
4-2-0.png
4-2-0.png (664 Bajtów) Przejrzano 11132 razy

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 28 wrz 2007, 13:41

Jeśli chodzi o część zapisu itd. to jest to do zrobienia. Ale wydaje mi sie że w takich prawdziwych okularach, matryce do kamer są umieszczone w szkłach. Czy to możliwe?

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 28 wrz 2007, 17:01

:arrow: Kulpina, odpuść sobie wbudowywanie kamery w okulary, są przecież małe kamerki, które łatwo jest ukryć, napewno użycie jakiejś małej kamery, najlepiej bezprzewodowej będzie lepszym i prostszym rozwiązaniem, dodam, że takie kamery są montowane między innymi w egzaminacyjnych samochodach :twisted:

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 28 wrz 2007, 17:21

Doc Brown pisze:dodam, że takie kamery są montowane między innymi w egzaminacyjnych samochodach
Ponieważ już dwa razy miałem do czynienia z tymi kamerami (Oba podejścia nie zaliczone :cry: ) to mogę powiedzieć, że najmniejszą kamerą była ta, która obserwowała prędkościomierz i najważniejsze kontrolki. Była to zwykła kamerka kolorowa jaką można spotkać w sufitowych kamerach do monitoringu pomieszczeń, umieszczona na kolumnie kierownicy. W Punto III FL skutecznie zasłaniała cały wyświetlacz pomiędzy prędkościomierzem, a obrotomierzem.
Z jej ukryciem byłby jednak mały problem bo odblask obiektywu byłby dość widoczny, zwłaszcza w słoneczny dzień. A użycie matówki - nawet o nikłym stopniu zmatowienia - pogarszałoby obraz w dość dużym stopniu.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 29 wrz 2007, 18:32

Ja za drugim podejściem zdałem :mrgreen:
Wracając do kamer, to w Punto III, którym jechałem na egzaminie faktycznie najmniejsza obserwowała prędkościomierz, ale ona nie zasłaniała zegarów, ani wyświetlacza, ciekaw jestem jaką jakość taka kamerka zapewnia, ale pewnie całkiem niezłą, jeśli ma służyć do obserwacji licznika

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 29 wrz 2007, 18:52

W medycynie są stosowane światłowody (nikt pacjentowi nie wsadza kamery sufitowej do brzucha :mrgreen: ) więc może w takich okularach można by wyprowadzić światłowody a przetwornik w innym miejscu a nie przy soczewkach okularów?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 30 wrz 2007, 16:51

snow pisze:W medycynie są stosowane światłowody (nikt pacjentowi nie wsadza kamery sufitowej do brzucha ) więc może w takich okularach można by wyprowadzić światłowody a przetwornik w innym miejscu a nie przy soczewkach okularów?
BRAWO! To jest rozwiązanie. Tylko czy światłowód zapewni odpowiednią jakość obrazu?

ODPOWIEDZ