Witam
Mam prosty uklad.
Na wejscia portu 1 daje 24 volty (sygnaly roznech czujnikow) przez dzielnik rezystorowy (przy kazdym wesciu).
Dzielnik sklada sie z szeregowego rezystora 7.5k i rownoleglego ktory jednoczesnie sciaga wejscie procesora do masy 2,2k.
Kiedy w programie mam wykryc 0, jest ok. Ale nie udaje mi sie przez ten dzielnik wykryc 1. Na dzielniku sa dziesiatki milivoltow. Nie pomoglo zmniejszanie wartosci rezystorow. Przez chwile bylo nawet cos kolo 1.5k i ledwie bylo 200mV.
Musze wykryc prockiem sygnal 24V. i takie zjawiska mi sie dzieja :-/
Steruje tez tranzystorem npn. i na wyjsciu procka ktore go steruje nie uzyskuje 5V. Czesto jest 0.8V, czasem 2V tranzystor wlacza leda.
Sprawdze dokladnie czy to wynik dzialanie programu czy rzeczywiscie sterowanie plusem jest takie liche...
Pozdro Arko
Nie moge wymusic logicznej 1 na wejsciu 2051
-
ZbeeGin
-
ZbeeGin
Nie mogę, bo nie podałeś w jakim języku piszesz.Arko pisze:Mozesz wrzucic kawalek kodu jak to ma wygladac?
Myślę, że jasno to napisałem wcześniej. Ale mogę to napisać nieco inaczej. Do portów mających pracować jako wejścia należy wpisać jednynki logiczne - tak aby normalnie panował tam stan wysoki.Arko pisze:Chyba nie rozumie na czym to mialoby polegac i czy to potrzebne...