Augros Ev226
-
...Kuba...
- -
- Kontakt:
Augros Ev226
mam pytanie posiadam korektor samochodowy Augros Ev226 i nie wiem jakiej on jest mocy wiem że ma 4 wyjściia ale nie wiem po ile W, jest też stereo. czy można to jakoś zmieżyć
? A jeszcze jedno można zmieżyc watowość głośnika bo rezystancje wiem jak. Proszę o pomoc
Po pierwsze - korektor, czy wzmacniacz? Korektor nie ma wyjść mocy, włącza się go pomiędzy źródło dźwięku a wzmacniacz......Kuba... pisze:mam pytanie posiadam korektor samochodowy Augros Ev226 i nie wiem jakiej on jest mocy wiem że ma 4 wyjściia ale nie wiem po ile W, jest też stereo.
Po drugie - proszę rozpoczynać zdanie z dużej litery...
-
...Kuba...
- -
- Kontakt:
-
ZbeeGin
Można wywnioskować. Jeśli wzmacniacz mocy jest oparty na układach scalonych to rzut oka na notę katalogową układu i... już wszystko jasne. Jeśli jest to końcówka klasyczna - na tranzystorach - to należy sprawdzić, czy jest zasilana symetrycznie z przetwornicy czy z jednego źródła napięcia i czy jest to wmacniacz mostkowy czy nie....Kuba... pisze:wiem że ma 4 wyjściia ale nie wiem po ile W, jest też stereo. czy można to jakoś zmieżyć ?
W przybliżeniu (na podstawie moich obserwacji) dla zasilania symetrycznego, wzmacniacz pojedynczy, obciążenie 4Ω:
- zasilanie +/- 25V - moc max. 40W
- zasilanie +/- 30V - moc max. 50W-60W
- zasilanie +/- 40V - moc max. 80W-100W.
Mocy nie da się zmierzyć. Wynika ona z mechanicznych i temperaturowych właściwości układu napędowego - tj. cewka, resory, magnes....Kuba... pisze:A jeszcze jedno można zmieżyc watowość głośnika bo rezystancje wiem jak
Rezystancja głośnika - a ściśle jego cewki - także nic Ci dokładnie nie powie. Głośniki charakteryzują się nie rezystancją tylko impedancją. A impedancja także nie jest wartością stałą tylko zmienia się w funkcji częstotliwości - przy częstotliwości rezonansowej głośnika osiąga ona swoje maksimum.
Większość głośników o impedancji znamionowej 8Ω posiada rezystancje cewki w okolicy 6Ω.
-
...Kuba...
- -
- Kontakt:
-
ZbeeGin
-
...Kuba...
- -
- Kontakt:
-
...Kuba...