Zapalarka do rakiet
Zapalarka do rakiet
Witam
Jestem nowy na forum więc najpierw spróbuje opisać nad czym się ostatnio męcze, a potem zadam pytanie.
No więc interesuję się modelarstwem rakietowym i wpadłem na pomysł aby zrobić sobie elektroniczną zapalarkę. No więc ma to działać tak: Bateria napędza przetwornice, przetwornica ładuje kondensatory, a potem ładunek z kondensatorów odpalazapalnik z rezystora. No więc wszystkie części już mam (przetwornica 5VDC ->80VAC, mostek prostowniczy, rezystor (na wszelki wypadek, aby nie spalić przetwornicy), kondensatory 4700uF, 2200uF i 1000uF wszystkie na 100V).
Już miałem zamiar wszystko podłączyć kiedy zobaczyłem że przetwornica ma 3 nóżki. (2 wejścia jedno wyjście) i chciałem się zapytać, jak to podłączyć (od bateri przez przetwornice do mostka, bo dalej to już wiem).
info o przetwornicy
Nap. wej.: 5 ±10 % VDC
Nap. wyj.: 80 VAC
Prąd wyj.: 35 mA
przy 50 cd/m2
Częstot.: 600
Schemat:
http://img175.imageshack.us/my.php?imag ... 1nnlr7.gif
Domyślam się że I-input G-ground O-output, ale nie chcę spalić przetwornicy więc wolę się zapytać.
P.S. Jeśli będą chętni to gotowy sprzęt mogę zaprezentować na fotrum.
Jestem nowy na forum więc najpierw spróbuje opisać nad czym się ostatnio męcze, a potem zadam pytanie.
No więc interesuję się modelarstwem rakietowym i wpadłem na pomysł aby zrobić sobie elektroniczną zapalarkę. No więc ma to działać tak: Bateria napędza przetwornice, przetwornica ładuje kondensatory, a potem ładunek z kondensatorów odpalazapalnik z rezystora. No więc wszystkie części już mam (przetwornica 5VDC ->80VAC, mostek prostowniczy, rezystor (na wszelki wypadek, aby nie spalić przetwornicy), kondensatory 4700uF, 2200uF i 1000uF wszystkie na 100V).
Już miałem zamiar wszystko podłączyć kiedy zobaczyłem że przetwornica ma 3 nóżki. (2 wejścia jedno wyjście) i chciałem się zapytać, jak to podłączyć (od bateri przez przetwornice do mostka, bo dalej to już wiem).
info o przetwornicy
Nap. wej.: 5 ±10 % VDC
Nap. wyj.: 80 VAC
Prąd wyj.: 35 mA
przy 50 cd/m2
Częstot.: 600
Schemat:
http://img175.imageshack.us/my.php?imag ... 1nnlr7.gif
Domyślam się że I-input G-ground O-output, ale nie chcę spalić przetwornicy więc wolę się zapytać.
P.S. Jeśli będą chętni to gotowy sprzęt mogę zaprezentować na fotrum.
..wolfram jako zapłonnik nie jest dobry bo jest zbyt delikatny (ten z żarówki). Problematyczne i czasochłonne jest również przygotowanie takiego zapłonnika. Dodatkowo o ile stosujesz wnętrze żarówki /pręciki zatopione w szkle/ dla stabilizacji, to staje się to potencjalnie niebezpieczne przy wybuchu silnika, co nie jest może częste, ale prawdopodobne. Rezystorek też nie wiem czy wystarczy do takiego zastosowania, ponieważ spala się w ułamku sekundy co przy niekorzystnych warunkach "niekoniecznie" musi doprowadzić do zapłonu paliwa rakietowego - no chyba, że siedzisz w tych rakietach już dłużej i potrafisz zrobić dobry i skuteczny zapłonnik np używając do oklejenia rezystorka masy na bazie KClO3 i Mg lub Al. Najlepszym wyjściem jest drut oporowy i układ dobrany tak, aby zdążył się ów zapłonnik rozżarzyć zanim się przepali. No i ja stosuję jeszcze induktor zmiast baterii i układ bez półprzewodników (oprócz mostka
) - to tak na wypadek wojny atomowej 
Co do Twojej przetwornicy to masa /GND/ będzie wspólna stąd brak czwartej nóżki
Co do Twojej przetwornicy to masa /GND/ będzie wspólna stąd brak czwartej nóżki
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2006, 15:59 przez seg, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja się w rakietach nie specjalizuję co prawda, ale kiedyś odpalałem puszki z karbidem na odległość
Sprawdził się doskonale cienki drucik oporowy owinięty kilkoma zwojami na łebku od zapałki. Jak się ma trochę takiego drutu to łatwo i szybko można robić takie zapalniki na bieżąco. Odpalałem to z baterii 9V.
Nie kupiłem go, poprostu mamBrzozza93 pisze:A gdzie kupujesz?? Ile około kosztuje metr ?c4r0 pisze:Ze szpulki Mam taki, 0,1mm i chyba 64ohm/m