>>> Bardzo pilen programowanie!!!!!!!!!!!!
>>> Bardzo pilen programowanie!!!!!!!!!!!!
Potrzebuje programu do mikrokontrolera '51 napisany w asemblerze
Oto tresc zadania:
W tablicy w pamięci XRAM jest 25 danych jednobajtowych ze znakiem. Policz ile jest danych ujemnych. Wynik wywietl w porcie P5
Bardzo prosze o waszą pomoc ten program jest mi bardzo potrzebyny do zaliczenia mikroprocesorów w szkole. Z góry dziekuje za pomoc
Oto tresc zadania:
W tablicy w pamięci XRAM jest 25 danych jednobajtowych ze znakiem. Policz ile jest danych ujemnych. Wynik wywietl w porcie P5
Bardzo prosze o waszą pomoc ten program jest mi bardzo potrzebyny do zaliczenia mikroprocesorów w szkole. Z góry dziekuje za pomoc
-
ZbeeGin
Forum nie jest po to by za kogoś myśleć lub odrabiać za niego lekcje. Oto Mój kod (napisany z głowy, więc nie koniecznie w 100% poprawny!):
Jako zadanie domowe, masz dopisać sobie komentarze co dana intrukcja robi, byś zrozumiał dokładnie jak działa ten fragment.
Czy aby w jakimś klonie 8051 był dostępny port P5???
Kod: Zaznacz cały
MOV DPTR,#tablica
MOV R0,#25
MOV R1,#0
czytaj:
MOVX A,@DPTR
JNB ACC.7,nie_dodaj
INC R1
nie_dodaj:
INC DPTR
DJNZ R0,czytaj
MOV P5,R1
Czy aby w jakimś klonie 8051 był dostępny port P5???
Ale psujecie rynek. Ja tu delikatnie zaczynam a Wy na tacy kod. Może by tak od razu przenosić takie posty do działu Inne > Kupię, Sprzedam, Zamienię. I pierwsza odpowiedź ze strony forum to pytanie o cenę. Ja nie mam nic przeciwko pomocy ale żeby chociaż delikwent wcześniej przejrzał listę rozkazów i napisał które według niego by się przydały to już by jakaś nauka była. A tak już widzę że będzie to analizował...
Z pełnym zrozumieniem, mnie też się czasem po prostu nie chce
. Jejek.
Z pełnym zrozumieniem, mnie też się czasem po prostu nie chce
-
ZbeeGin
Myślisz, że ten gość będzie stałym użytkownikiem forum. Nie sądzę. To będą jego 2... Sorry, 3 posty - bo jeszcze mogą być jakieś podziękowania.jejek pisze:Ja tu delikatnie zaczynam a Wy na tacy kod.
Mam lepsze rozwiązanie: Kosz, i ban natychmiastowy?jejek pisze:Może by tak od razu przenosić takie posty do działu Inne > Kupię, Sprzedam, Zamienię.
A tak swoją drogą. Może nowy dział z aneksem do regulaminu: Laborki i zaliczenia?
Będzie nie będzie, wystarczy jedno pytanie na którym taki delikwent się wyłoży całkowicie jeśli tego nie przeanalizuje. Normalny profesor taki gotowiec wychwyci... zwłaszcza jak przegląda fora.jejek pisze:A tak już widzę że będzie to analizował...
Tu się z Tobą całkowicie zgadzam. I dla tego, między innymi, nie dajemy gotowców zbyt chętnie.ZbeeGin pisze:... wystarczy jedno pytanie na którym taki delikwent się wyłoży całkowicie jeśli tego nie przeanalizuje. Normalny profesor taki gotowiec wychwyci... zwłaszcza jak przegląda fora.
Ale co kto robi w życiu to jego sprawa. Masa osób kończy studia na kierunku "elektronika" nie bardzo wiedząc po co.
nie no, bądźmy ludźmi....choć to trudne czasem, ale z drugiej stronyZbeeGin pisze:Mam lepsze rozwiązanie: Kosz, i ban natychmiastowy?
napisanie programu 'z głowy', bezpośrednio w edytorze Forum, w dodatku bez stresu czy zadziała
na forum Radzia też jest 'wysyp' takich postów
ja zerkam od czasu jak raz u Radzia przykwasiłam straszliwie
ZbeeGin pisze:A tak swoją drogą. Może nowy dział z aneksem do regulaminu: Laborki i zaliczenia?
oj, od razu źle... w SAB80C537 jest jeszcze P7 i połowa P8, wprawdzie tylko jako wejściowe,gaweł pisze:Założę się, że mu nie o to chodziło. Po prostu, źle przepisał z kartki (albo tablicy w szkole).radzio pisze:A chociażby CE558 (jest nawet P6), C515/535...ZbeeGin pisze:Czy aby w jakimś klonie 8051 był dostępny port P5???
ale na sztuki się zgadza - więc jakby nie przepisał i tak bedzie ok,
to tyle jadu,
miłego dnia,
tasza
Hmm dość popularne w szkołach są makiety na SAB80C535... nawet w moim technikum mieli, ale leżały bezużyteczne, po co zawaracać sobie głowę jakimiś mikroprocesorami jak można chłopakom puścić internet i mieć 5 godizn spokojugaweł pisze: Założę się, że mu nie o to chodziło. Po prostu, źle przepisał z kartki (albo tablicy w szkole).
Zapewne masz racje, ja jestem po LO, więc nie mogę dyskutować co jest w technikumradzio pisze:Hmm dość popularne w szkołach są makiety na SAB80C535... nawet w moim technikum mieli, ale leżały bezużyteczne, po co zawaracać sobie głowę jakimiś mikroprocesorami jak można chłopakom puścić internet i mieć 5 godizn spokojuwięc możliwe że ten P5 nie jest wynikiem błędu.
A swoją drogą zastanawiam się, czy ci wszyscy niedoszli asemblerowcy nie są z jednej szkoły, bo te zadania jakieś podobne do siebie.
-
ZbeeGin
Jak to pisałem to musiałem zerkać do listy, czy takie instrukcje jakie wpisałem po prostu istnieją!tasza pisze: ZbeeGin - zerkasz czasem do listy rozkazów, czy lecisz z głowy, na żywioł?
ja zerkam od czasu jak raz u Radzia przykwasiłam straszliwie