>>> Bardzo pilen programowanie!!!!!!!!!!!!

To forum jest dla wszystkich pasjonatów wiecznie młodych mikrokontrolerów '51. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
traz_1
-
Kontakt:

>>> Bardzo pilen programowanie!!!!!!!!!!!!

Post autor: traz_1 » 22 mar 2006, 16:03

Potrzebuje programu do mikrokontrolera '51 napisany w asemblerze
Oto tresc zadania:
W tablicy w pamięci XRAM jest 25 danych jednobajtowych ze znakiem. Policz ile jest danych ujemnych. Wynik wywietl w porcie P5

Bardzo prosze o waszą pomoc ten program jest mi bardzo potrzebyny do zaliczenia mikroprocesorów w szkole. Z góry dziekuje za pomoc

Awatar użytkownika
jejek
-
Kontakt:

Post autor: jejek » 22 mar 2006, 16:19

Napisz z czym konkretnie masz problem. Wklej tu listing tego co do tej pory napisałeś i pokaż co Ci nie działa. Bo chyba nie prosisz o gotowy program ?

Jejek

traz_1
-
Kontakt:

Post autor: traz_1 » 22 mar 2006, 16:36

Własnie o to chodzi ze musze miec cały program napisany gdzyz to jest moja ostatni deska ratunku a ja z asemblera wogule nic nietrybie

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 22 mar 2006, 22:23

Forum nie jest po to by za kogoś myśleć lub odrabiać za niego lekcje. Oto Mój kod (napisany z głowy, więc nie koniecznie w 100% poprawny!):

Kod: Zaznacz cały

MOV  DPTR,#tablica
   MOV  R0,#25
   MOV  R1,#0
czytaj:
   MOVX A,@DPTR
   JNB   ACC.7,nie_dodaj
   INC   R1
nie_dodaj:
   INC   DPTR
   DJNZ R0,czytaj
   MOV  P5,R1
Jako zadanie domowe, masz dopisać sobie komentarze co dana intrukcja robi, byś zrozumiał dokładnie jak działa ten fragment.

Czy aby w jakimś klonie 8051 był dostępny port P5???

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 22 mar 2006, 22:39

ZbeeGin pisze:Czy aby w jakimś klonie 8051 był dostępny port P5???
A chociażby CE558 (jest nawet P6), C515/535...

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 22 mar 2006, 22:47

Do tych nie doszłem... :D

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 23 mar 2006, 1:22

radzio pisze:
Założę się, że mu nie o to chodziło. Po prostu, źle przepisał z kartki (albo tablicy w szkole).

Awatar użytkownika
jejek
-
Kontakt:

Post autor: jejek » 23 mar 2006, 8:22

Ale psujecie rynek. Ja tu delikatnie zaczynam a Wy na tacy kod. Może by tak od razu przenosić takie posty do działu Inne > Kupię, Sprzedam, Zamienię. I pierwsza odpowiedź ze strony forum to pytanie o cenę. Ja nie mam nic przeciwko pomocy ale żeby chociaż delikwent wcześniej przejrzał listę rozkazów i napisał które według niego by się przydały to już by jakaś nauka była. A tak już widzę że będzie to analizował...

Z pełnym zrozumieniem, mnie też się czasem po prostu nie chce :). Jejek.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 23 mar 2006, 8:35

jejek pisze:Ja tu delikatnie zaczynam a Wy na tacy kod.
Myślisz, że ten gość będzie stałym użytkownikiem forum. Nie sądzę. To będą jego 2... Sorry, 3 posty - bo jeszcze mogą być jakieś podziękowania.
jejek pisze:Może by tak od razu przenosić takie posty do działu Inne > Kupię, Sprzedam, Zamienię.
Mam lepsze rozwiązanie: Kosz, i ban natychmiastowy?
A tak swoją drogą. Może nowy dział z aneksem do regulaminu: Laborki i zaliczenia?
jejek pisze:A tak już widzę że będzie to analizował...
Będzie nie będzie, wystarczy jedno pytanie na którym taki delikwent się wyłoży całkowicie jeśli tego nie przeanalizuje. Normalny profesor taki gotowiec wychwyci... zwłaszcza jak przegląda fora.

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 23 mar 2006, 9:09

ZbeeGin pisze:... wystarczy jedno pytanie na którym taki delikwent się wyłoży całkowicie jeśli tego nie przeanalizuje. Normalny profesor taki gotowiec wychwyci... zwłaszcza jak przegląda fora.
Tu się z Tobą całkowicie zgadzam. I dla tego, między innymi, nie dajemy gotowców zbyt chętnie.
Ale co kto robi w życiu to jego sprawa. Masa osób kończy studia na kierunku "elektronika" nie bardzo wiedząc po co.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 23 mar 2006, 9:37

ZbeeGin pisze:Mam lepsze rozwiązanie: Kosz, i ban natychmiastowy?
nie no, bądźmy ludźmi....choć to trudne czasem, ale z drugiej strony :roll: ileż satysfakcji daje
napisanie programu 'z głowy', bezpośrednio w edytorze Forum, w dodatku bez stresu czy zadziała 8)
na forum Radzia też jest 'wysyp' takich postów :?

:arrow: ZbeeGin - zerkasz czasem do listy rozkazów, czy lecisz z głowy, na żywioł?
ja zerkam od czasu jak raz u Radzia przykwasiłam straszliwie :(
ZbeeGin pisze:A tak swoją drogą. Może nowy dział z aneksem do regulaminu: Laborki i zaliczenia?
:idea: popieram pomysł - troszkę się to Forum uporządkuje, bo tak to się robi jeden wielki....
gaweł pisze:
radzio pisze:
Założę się, że mu nie o to chodziło. Po prostu, źle przepisał z kartki (albo tablicy w szkole).
oj, od razu źle... w SAB80C537 jest jeszcze P7 i połowa P8, wprawdzie tylko jako wejściowe,
ale na sztuki się zgadza - więc jakby nie przepisał i tak bedzie ok,

to tyle jadu,
miłego dnia,
tasza

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 23 mar 2006, 11:35

gaweł pisze: Założę się, że mu nie o to chodziło. Po prostu, źle przepisał z kartki (albo tablicy w szkole).
Hmm dość popularne w szkołach są makiety na SAB80C535... nawet w moim technikum mieli, ale leżały bezużyteczne, po co zawaracać sobie głowę jakimiś mikroprocesorami jak można chłopakom puścić internet i mieć 5 godizn spokoju :( więc możliwe że ten P5 nie jest wynikiem błędu.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 23 mar 2006, 13:24

radzio pisze:Hmm dość popularne w szkołach są makiety na SAB80C535... nawet w moim technikum mieli, ale leżały bezużyteczne, po co zawaracać sobie głowę jakimiś mikroprocesorami jak można chłopakom puścić internet i mieć 5 godizn spokoju :( więc możliwe że ten P5 nie jest wynikiem błędu.
Zapewne masz racje, ja jestem po LO, więc nie mogę dyskutować co jest w technikum :mrgreen:

A swoją drogą zastanawiam się, czy ci wszyscy niedoszli asemblerowcy nie są z jednej szkoły, bo te zadania jakieś podobne do siebie.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 23 mar 2006, 19:39

tasza pisze: ZbeeGin - zerkasz czasem do listy rozkazów, czy lecisz z głowy, na żywioł?
ja zerkam od czasu jak raz u Radzia przykwasiłam straszliwie
Jak to pisałem to musiałem zerkać do listy, czy takie instrukcje jakie wpisałem po prostu istnieją! :D. Ostatni programik w asm dla 8051 pisałem... 2,5 roku temu.

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 24 mar 2006, 16:33

Są port P w mikroprocesorach są też chba d. A czym to się różni?

ODPOWIEDZ