Witam, mam następujący problem. Z głośników dobywają mi się dźwięki a la karetka na sygnale. Domyślam się co jest tego powodem, ale Was proszę o odpowiedzi. Dodam, że z płyty głównej Abit wyciągnąłem "Speakera", bo gdy komp trochę pochodził, ten głośniczek dołączany do płyty gł. strasznie wył (jak wymieniona karetka). Pytania:
1. Czy to tylko li problem syfu na wiatraczkach i wentylatorze.
2. Czy mogę ten dźwięk dobywający się z głośników jakoś wyłączyć.
Hehe, pewnie w złym miejscu piszę, a tekst wydaje się dziwny, ale dla mnie to jakiś problem, więc, jak ktoś może pomóc, z góry dzięki.
Pozdro
johnnywalker
Karta główna Abit ISE-7
-
ZbeeGin
Albo w BIOS-ie, masz zbyt nisko ustawiony alert temperatuy procka...nie podałeś jaki procesor i jaką masz ustawioną temperaturę.ZbeeGin pisze:Lepiej tego dźwieku nie ignoruj. Sprawdź jak siedzi zapinka wentylatora na plastikowej ramce wokół podstawki procesora. Może jeden zaczep jest wyrwany (zdarza się to dość często!) i radiator nie przylega prawidłowo do powierzchni procesora. Wtedy wysoka temperatora procesora generuje alert.
Cześć!
Jezeli twój komputer wyje jak karetka pogotowia to znak, że z jedną z temperatur jest coś nie tak. Włącz komputer i zobacz w Biosie jakie są wartości bieżące i alarmowe. Czasem alarm jest powodowany przez zbyt niską wartość alarmową. Dodatkowo sprawdź, czy wentylator na procku się kręci. Dobrze by było wyczyścić radiator jeżeli jest mocno zaleziony kurzem.
Jezeli twój komputer wyje jak karetka pogotowia to znak, że z jedną z temperatur jest coś nie tak. Włącz komputer i zobacz w Biosie jakie są wartości bieżące i alarmowe. Czasem alarm jest powodowany przez zbyt niską wartość alarmową. Dodatkowo sprawdź, czy wentylator na procku się kręci. Dobrze by było wyczyścić radiator jeżeli jest mocno zaleziony kurzem.