Karta główna Abit ISE-7

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
johnnywalker_real

Karta główna Abit ISE-7

Post autor: johnnywalker_real » 13 lut 2006, 14:52

Witam, mam następujący problem. Z głośników dobywają mi się dźwięki a la karetka na sygnale. Domyślam się co jest tego powodem, ale Was proszę o odpowiedzi. Dodam, że z płyty głównej Abit wyciągnąłem "Speakera", bo gdy komp trochę pochodził, ten głośniczek dołączany do płyty gł. strasznie wył (jak wymieniona karetka). Pytania:
1. Czy to tylko li problem syfu na wiatraczkach i wentylatorze.
2. Czy mogę ten dźwięk dobywający się z głośników jakoś wyłączyć.
Hehe, pewnie w złym miejscu piszę, a tekst wydaje się dziwny, ale dla mnie to jakiś problem, więc, jak ktoś może pomóc, z góry dzięki.
Pozdro
johnnywalker

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 14 lut 2006, 22:37

Lepiej tego dźwieku nie ignoruj. Sprawdź jak siedzi zapinka wentylatora na plastikowej ramce wokół podstawki procesora. Może jeden zaczep jest wyrwany (zdarza się to dość często!) i radiator nie przylega prawidłowo do powierzchni procesora. Wtedy wysoka temperatora procesora generuje alert.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 15 lut 2006, 23:16

ZbeeGin pisze:Lepiej tego dźwieku nie ignoruj. Sprawdź jak siedzi zapinka wentylatora na plastikowej ramce wokół podstawki procesora. Może jeden zaczep jest wyrwany (zdarza się to dość często!) i radiator nie przylega prawidłowo do powierzchni procesora. Wtedy wysoka temperatora procesora generuje alert.
Albo w BIOS-ie, masz zbyt nisko ustawiony alert temperatuy procka...nie podałeś jaki procesor i jaką masz ustawioną temperaturę.

Alberto86
-
Kontakt:

Post autor: Alberto86 » 16 lut 2006, 9:18

Cześć!
Jezeli twój komputer wyje jak karetka pogotowia to znak, że z jedną z temperatur jest coś nie tak. Włącz komputer i zobacz w Biosie jakie są wartości bieżące i alarmowe. Czasem alarm jest powodowany przez zbyt niską wartość alarmową. Dodatkowo sprawdź, czy wentylator na procku się kręci. Dobrze by było wyczyścić radiator jeżeli jest mocno zaleziony kurzem.

ODPOWIEDZ