ponad 9A w szczycie????????
08/2005 AVT 2762 wzmacniacz na mosfetah
08/2005 AVT 2762 wzmacniacz na mosfetah
Mam obawy co do tych "ponad 300 W
" tylko na dwóch IRFP 264N, czy one wytrzymają

A ja mam takie pytanko: Jesli chcialbym wyciagnac z tego wzmaczka minimalnie 150W to jakie tranzystory musialbym zastosowac i jakim napieciem je karmic (oczywiscie optymalnie, bez koniecznosci chlodzenia azotem
)?? Napisalem minimalnie, ale moze to byc rowno 150W czystego sina. Wiecej w sumie nie potrzebuje, ale lekki nadmiar mocy nie zaszkodzi. Z gory dzieki za pomoc.
W opisie jest dokladnie napisane ze do mocy 200W nalezy uzyc IRFP240 a lepiej mocniejszych IRFP250 dobrze jak beda z literka N. Jeszcze korekta rezystorow zrodlowych w celu przesuniecia progu ogranicznika pradowego. Radze pomyslec o zastapieniu D2.
Do osiagniecia mocy 150W/4omach potrzebna jest amplituda napiecia wyjsciowego rowna +-35V wzmacniacz ma ok 3V napiecia nasycenia wiec napiecie zasilania pod obciazeniem powinno wynosic +-38V.
marek a jaki konkretnie przedwzmacniacz do klasy D masz na mysli?
Takie uklady sa dosc trudno dostepne a zazwyczaj sa to jednoukladowce.
Moze nie dlugo ukaze sie w EDW opis wzmaka w klasie D na popularnych elementach dyskretnych.
Do osiagniecia mocy 150W/4omach potrzebna jest amplituda napiecia wyjsciowego rowna +-35V wzmacniacz ma ok 3V napiecia nasycenia wiec napiecie zasilania pod obciazeniem powinno wynosic +-38V.
marek a jaki konkretnie przedwzmacniacz do klasy D masz na mysli?
Takie uklady sa dosc trudno dostepne a zazwyczaj sa to jednoukladowce.
Moze nie dlugo ukaze sie w EDW opis wzmaka w klasie D na popularnych elementach dyskretnych.
Wykonalem kilka wersji tego wzmaka na n-mosach. Laboratorium AVT nie mialo zadnych zastrzezen wiec zobaczymy jak poradza sobie czytelnicy. Stabilnosc pradu spoczynkowego w tego typu konstrukcji jest najwazniejsza i moga byc z tym klopoty.
Obecnie mam prototyp na 4xIRFP250 i przy rezystorach zrodlowych o wartosci 0,05omac rozrzuty pradow miedzy tranzystorami dochodza az do 25%. To tez problem dla tych co juz mysla o wiekszych mocach.
Co do klasy D to ten okladkowy owszem nie musial miec filtru wyjsciowego ale z tego co pamietal to go mial
Niestety tego typu uklady sa nie do wykorzystania w roli sterownikow wzmacniacza wiekszej mocy. Co ciekawe Tripath produkuje sam sterownik takiego wzmaka (nie mowie tu o znanych TA). Niestety to scalaki marzenia albo nigdzie nie ma albo drogie. Dlatego opracowalem wlasny modulator PFM do takiego wzmaka, zobaczymy na ile bedzie zjadliwy. Na pewno bedzie tani bo o to w elektronice chodzi.
Wojtek dzieki za powitanie.
Od dawna jestem na elektrodzie i diyaudio wiec i tu czasem bede zagladal.
Obecnie mam prototyp na 4xIRFP250 i przy rezystorach zrodlowych o wartosci 0,05omac rozrzuty pradow miedzy tranzystorami dochodza az do 25%. To tez problem dla tych co juz mysla o wiekszych mocach.
Co do klasy D to ten okladkowy owszem nie musial miec filtru wyjsciowego ale z tego co pamietal to go mial
Wojtek dzieki za powitanie.
Od dawna jestem na elektrodzie i diyaudio wiec i tu czasem bede zagladal.