Rozbudowa pamięci RAM

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Zablokowany
vito1
-
Posty: 15
Rejestracja: 05 maja 2007, 17:03

Rozbudowa pamięci RAM

Post autor: vito1 » 24 lut 2015, 17:34

Witam :)

Chcę dokupić RAM, przymierzam się do G.SKILL 2133 CL9 2x4GB.
Problem w tym, że nie chcę narazie zmieniać płyty głównej, mam
płytę GigaByte GA-MA785GT-UD3H, w jej specyfikacji napisano, że
obsługuje moduły RAM DDR31333/1066 MHz.

Pytanie brzmi : czy te moduły G.SKILL będą pracowały z tą płytą
na 1333 MHz ?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1419
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 25 lut 2015, 13:47

Płyta główna ogarnia max 1066 MHz (cokolwiek to znaczy) na magistrali RAM.
Jeśli włożysz pamięć o szybszym dopuszczalnym taktowaniu, nie wykorzystasz w pełni jej możliwości, koniec tematu.

vito1
-
Posty: 15
Rejestracja: 05 maja 2007, 17:03

Post autor: vito1 » 25 lut 2015, 15:40

Ertew pisze:Płyta główna ogarnia max 1066 MHz (cokolwiek to znaczy) na magistrali RAM.
Jeśli włożysz pamięć o szybszym dopuszczalnym taktowaniu, nie wykorzystasz w pełni jej możliwości, koniec tematu.
Tak wiem, że nie wykorzystam w pełni tej pamięci. To po prostu inwestycja na przyszłość,
w końcu i tak zmienię płytę główną ale teraz u mnie kiepsko z kasą :).
Chciałem się upewnić, że pamięć będzie pracowała poprawnie na niższym taktowaniu.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1419
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 25 lut 2015, 23:24

Pamięć statyczna (w zamierzchłych czasach znana jako RAM, obecnie SRAM) potrafi pracować przy dowolnie niskim taktowaniu. Przy odpowiednim wykonaniu i zerowym taktowaniu, cechuje się znikomym poborem mocy. Do dziś można spotkać pamięci statyczne o wielkości do 1MB wkomponowane wewnątrz komputera, np. jako pamięć ustawień BIOSu (energooszczędna) albo cache procesora (szybsza od konkurencji).

Pamięć dynamiczna ma to do siebie, że jest dobra, ale krótka. To znaczy, dane raz wrzucone do pamięci typu DRAM ulotnią się z niej w przeciągu od milisekund do kilku sekund (zależnie od wykonania). Zatem pamięć trzeba odświeżać. Zajmuje się tym cipset, a procesor nawet nie wie że coś takiego ma miejsce.
Teoretycznie, jeśli cykl odświeżania przypada raz na milion taktów zegara, obniżenie taktowania RAMu o 50% może spowodować że dane zaczną znikać. W praktyce, spotkałem się z tym zjawiskiem tylko podmieniając kwarce na płycie głównej by komputer działał wolniej niż mu się wydaje. Ty nie grasz aż tak ostro więc możesz spać spokojnie.

Od wielu lat w komputerach panuje zasada idiotoodporności. Jeśli dwie części pasują fizycznie, to muszą działać. Odświeżanie RAMu nie jest zależne od aktualnego licznika taktów a od licznika czasu. Każda płytka RAMu na pamięć nieulotną z zakodowanymi informacjami na temat pojemności, maksymalnego taktowania oraz np. czasu między kolejnymi odświeżeniami zawartości. Na podstawie tych informacji cipset odświeży zawartość pamięci w odpowiednim momencie, bez oglądania się na takie szczegóły jak taktowanie.

Dobranoc.

tritimi
-
Posty: 1
Rejestracja: 25 lut 2015, 9:15
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: tritimi » 28 kwie 2015, 17:02

Jak robisz poważniejsze modernizacje na płycie głównej to zwróć uwagę czy nie będziesz potrzebować potężniejszego zasilacza. Zwykle używam tego co mi polecają na Max for power. Goście znają się na rzeczy.


+1

timo66
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2015, 18:38 przez tritimi, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 28 kwie 2015, 18:10

tritimi, na ilu jeszcze forach będziesz spamował?

Zablokowany