Lutownice ZDZ

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Jakubbb
-

Lutownice ZDZ

Post autor: Jakubbb » 17 gru 2014, 21:56

Witam

Ostatnio po sieci rozglądałem się za lutownicami elektronicznymi (wiadomo że elektronik bez lutownicy to nie elektronik :wink: ) jak pewnie się można domyślać faworyzuję ZDZ lt 45/75 ale nie o lutownicy ( bynajmniej nie tym modelu ) i opiniach o niej rozmawiać i forum spamować lecz o czymś innym.

Wchodząc na stronę firmy ZDZ trafiłem na zdjęcie lutownicy ZDZ LT 45/75I, w internecie nic nie mogę o niej znaleźć, więc pomyślałem że ktoś z Braci elektroników wie może coś więcej na temat tej lutownicy i czy w ogóle istnieje. Jeżeli by Ktoś coś o niej wiedział to prosiłbym by podzielił się ze mną tą wiadomością.

Tutaj link do stronki firmowej
http://www.zdz.lodz.pl/oferta-produktow ... ormatorowe

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 17 gru 2014, 23:33

Jeśli nie masz lutownicy to naukę zacznij od grzałkowej - typowej kolbowej lub grzałkowej pistoletowej. Lutownice transformatorowe nie mają regulacji temperatury i słabo nadają się do współczesnych elementów SMD.

Jeśli natomiast (jak ja) umiesz lutować tylko transformatorową, to lutownice z tej serii nie wyglądają zbyt solidnie ale wbrew pozorom dobrze nadają się do pracy dorywczej (jedno połączenie cienkich przewodów co minutę) - miałem okazję pobawić się przez kilka godzin podobną lutownicą (bez przełącznika mocy) i nie narzekam.

korfanty33
Użytkownik

Re: Lutownice ZDZ

Post autor: korfanty33 » 18 gru 2014, 1:52

Jakubbb pisze:Witam

Ostatnio po sieci rozglądałem się za lutownicami elektronicznymi (wiadomo że elektronik bez lutownicy to nie elektronik :wink: ) jak pewnie się można domyślać faworyzuję ZDZ lt 45/75 ale nie o lutownicy ( bynajmniej nie tym modelu ) i opiniach o niej rozmawiać i forum spamować lecz o czymś innym.

Nie podoba mi się te 45W to jest zbędny bajer który będzie przeszkadzał .

ja preferuję 100W - małą wagę i przeróbkę mocowania grota i Cu(1,5 mm^ lub nawet 1mm^) wyciągnięte z izolacji tuż przed powstaniem grota -
Ostatnio widziałem jak jakiś zawodowiec wyciągną tak grot że mocowanie było 2,5mm^ a szpic który lutuje mniej niż 1mm^ ( nie chce zdradzić tajemnicy )

coś takiego
takie

a wracając do mocowania grota - to porażka
jeśli fabryczne to : fabryczny
ja osobiście mam inne ale to ..

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 18 gru 2014, 11:45

korfanty33, potwierdzam, podobną lutownicę też miałem w rękach. Grot pi*oko stalowy i nawet nadaje się do pracy, ale jak się zużyje to po zabawie. Mocowanie jest na jedną średnicę i minimalna różnica powoduje straty mocy na złączach, a grot miedziany o odpowiedniej średnicy ma za małą rezystancję by to chciało działać. Jednym słowem płacisz jak za tusze w hp.

A przy okazji, zdradzisz mi o co chodzi z mocą? Moja lutownica transformatorowa 65W to trochę dużo do elementów przewlekanych i dużo za dużo do SMD, ale jak trzeba to większe elementy (kable i małe elementy mechaniczne) daje radę lutować.

Jakubbb
-

Post autor: Jakubbb » 18 gru 2014, 13:04

Czyli dobrze rozumiem że tej lutownicy zdz lt 45/75 nie polecacie.

PS: Na co rezystancja na grocie lutownicy?

Jakubbb
-

Post autor: Jakubbb » 18 gru 2014, 17:25

Lutownicę LT zdz 45/65 chciałbym kupić ponieważ każdy ją zachwala, nie wiem jak się nadaje przy lutowaniu SMD ale wiem że spisuje się przy wylutowywaniu. Rezystor o ile jego wysoka temperatura nie rusza o tyle już kondensatory przy braku zdolności 100 W lutownica może zniszczyć. Nie zależy mi na tym a nie mam większego doświadczenia z lutownicą więc nie skorzystam.

korfanty33
Użytkownik

Post autor: korfanty33 » 18 gru 2014, 21:27

Ertew pisze:korfanty33,
A przy okazji, zdradzisz mi o co chodzi z mocą? Moja lutownica transformatorowa 65W to trochę dużo do elementów przewlekanych i dużo za dużo do SMD, ale jak trzeba to większe elementy (kable i małe elementy mechaniczne) daje radę lutować.
mam tez 70W już ponad 20 lat
moc pozwala na krótszy czas na rozgrzanie , mam taką 40/60 wat i się nie spłaciła , a ta 70W stara to ostatni dostało drugie życie { izolacja była przegrzana gwinty zepsute z mocowania grota } więc dałem kostki połączeniowe z listew na duże średnice (mosiądz) i odżyła .

A poza tematem , mam stacje lutowniczą i na 300 st C raczej mało kiedy lutowałem . raczej unikam szpiczastych grotów tylko ścięte lub podobne do wkrętaka płaskiego - i tak wole transformatorówkę - SMD nie dotykam więc się nie wypowiadam

mam salomona/Pensol na 230V - tym do dziś się nie nauczyłem lutować ;(
to

dobra moja teoria duża temperatura mału czas to element bezpieczny
inaczej długo grzane spoiwo bo mała temperatura i inercja to kłopoty

nikt nie odpowie na pytanie co jest lepsze , najgorsze to są uniwersalne rzeczy ja preferuję do każdej czynności dobrane narzędzie i decyzji też nie podejmę

Pensolpensol
Załączniki
grot2.PNG

Jakubbb
-

Post autor: Jakubbb » 19 gru 2014, 8:53

To w takim razie lutownica 45/75 będzie najlepsza. 45 do układów SMD a 75 do czegoś większego.

ODPOWIEDZ