Sfajczył mi się NE555 w zestawie J-06 i nie wiem dlaczego

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Sfajczył mi się NE555 w zestawie J-06 i nie wiem dlaczego

Post autor: e-lektryk » 19 lip 2013, 18:41

Puścił smugę US1D między pinami 6 i 7 wręcz się rozpuścił. Za pierwszym razem układ wystartował ale nie było pulsacji. Podejrzewam, że była źle dociśnięta kostka w podstawce. Wyprowadzenia tranzystorów sprawdzałem 2 x i niby wszystko jest ok. Co może być przyczyną takiego uszkodzenia? Podłączyłem głośniki od słuchawek 32 Ohm, ale nie sądzę żeby to one spowodowały to zwarcie.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 19 lip 2013, 18:55

Od słuchawki co najwyżej poszedł by Ci tranzystor końcowy. Nawet jeśli miałby się spalić timer to na pewno nie US1. Bardziej końcowy jest US2.
Może trafiłeś na wadliwą sztukę NE555?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 19 lip 2013, 19:57

Jeśli lutowałeś fabryczny zestaw, to również obstawiam uszkodzony egzemplarz układu 555.

Przy Twoim doświadczeniu z lutowaniem, zwarcie w układzie lub odwrotne wsadzenie układu w podstawkę można wykluczyć.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 19 lip 2013, 22:21

Nie jestem pewien co do tranzystorów czy dobrze je wlutowałem. Na ściądze z tyłu opakowania T2 ma inne wyprowadzenia, a w dokumentacji z internetu E jest zamienione z C. Chociaż to nie mogło mieć wpływu na spalenie się NE555. Reszty jestem pewien. Czy syrena (rozbieralna) będzie z tym współpracować jako buzer? Rozumiem, że jest w niej jakiś oscylator sterujący głośnikiem piezoelektrycznym. Chciałbym w jego miejsce zamontować właśnie ten układ.

Co do NE555 to w sumie sprawdzałem tylko nóżkę 1 czy dobrze pasuje, ale nie ma opcji, żeby reszta nie pasowała, chyba że jest błąd w ścieżkach na PCB, co z góry wykluczam :)

W sumie to zamieniłem oba układy, bo mi buczało, a nie było oscylacji, więc przełożyłem oba układy NE555 i wtedy wszystko poszło z dymem. Nie mam żadnych zwarć na tranzystorach. Na zasilaczu zapala mi się lampka oznaczająca zwarcie (zabezpieczenie nadprądowe) gdy wkładam ten drugi scalak w miejsce spalonego. Płytka jest fabryczna. Możliwe jest, żeby pierwszy scalak uszkodził drugi?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 20 lip 2013, 7:33

Według mnie to mało prawdopodobne. Nie w tej konfiguracji.
Ja podtrzymuję swoje o wadliwym egzemplarzu i zbiegu okoliczności w czasie.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 20 lip 2013, 7:50

Wychodzi na to, że odwrotnie wlutowałem BD139, ale w dalszym ciągu nie widzę związku ze sfajczeniem się US1D.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 20 lip 2013, 13:26

Zmiana tranzystora NPN-PNP lub zamiana bazy z czymś może być groźna.

Zamiana C-E powoduje mniejsze wzmocnienie i nic więcej. Przy obciążeniu słuchawkami nie widzę możliwości uszkodzenia tranzystorów.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 20 lip 2013, 18:38

http://arlisklep.pl/files/Jabel/J-006.pdf na tym schemacie nie widzę US1D :P

Co do tranzystorów- wg mnie nie ma takiej możliwości żeby złe wlutowanie któregokolwiek spowodowało uszkodzenie któregokolwiek układu.
e-lektryk pisze:Co do NE555 to w sumie sprawdzałem tylko nóżkę 1 czy dobrze pasuje, ale nie ma opcji, żeby reszta nie pasowała,
ale tego to kompletnie to nie rozumie....

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 20 lip 2013, 21:14

Witam. Kiedyś zbudowałem na swojej PCB tego Kojaka. Płytka taka sama. Układ raz działa raz nie. Spaliło mi oba układy, po wymianie działa. Nieraz jak po dotyka się ścieżek od spodu to z pisku układ zaczyna generować sygnał jaki powinien. Przed chwilą odpaliłem swój i nie działa :cry: Może on po prostu tak ma?

Edit
Po wyłożeniu i ponownym włożeniu układów układ działa poprawnie. Lecz po odłączeniu i włączeniu znów źle.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 20 lip 2013, 21:35

joon pisze:http://arlisklep.pl/files/Jabel/J-006.pdf na tym schemacie nie widzę US1D :P

Co do tranzystorów- wg mnie nie ma takiej możliwości żeby złe wlutowanie któregokolwiek spowodowało uszkodzenie któregokolwiek układu.
e-lektryk pisze:Co do NE555 to w sumie sprawdzałem tylko nóżkę 1 czy dobrze pasuje, ale nie ma opcji, żeby reszta nie pasowała,
ale tego to kompletnie to nie rozumie....
Nie widzisz, bo go tam nie ma to jest US1 z twojego schematu.

Sprawdzasz gdzie powinna wypaść nóżka 1 na PCB, a reszta już musi pasować. Nie widzę w tym żadnej filozofii.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 21 lip 2013, 8:23

e-lektryk pisze:Sprawdzasz gdzie powinna wypaść nóżka 1 na PCB, a reszta już musi pasować. Nie widzę w tym żadnej filozofii
no właśnie tego też nie rozumie, jakaś fotka? Może jednak odwrotnie włożyłeś układ?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 21 lip 2013, 9:33

W dokumentacji dołączonej do kitu pomylone są oznaczenia układów US1 i US2 pomiędzy schematem i płytką. Układ US1 na płytce jest układem US2 na schemacie. Podobnie wygląda oznaczenie drugiego układu.

Natomiast co do tranzystorów w obudowach TO92 niektóre typy tych tranzystorów mają różnie rozmieszczone wyprowadzenia, zamieniane są baza i kolektor tranzystora. W tranzystorach BC547 baza jest pośrodku obudowy tranzystora. Natomiast w niektórych "egzotycznych" (japońskich, amerykańskich) typach tranzystorów w obudowach TO92 pośrodku obudowy tranzystora znajduje się kolektor zamieniony miejscem z bazą, np. w tranzystorach typu 2Nxxxx. Więc o pomyłkę stosunkowo łatwo jeśli nie zwróci się uwagę na typ wlutowanego tranzystora, sugerując się tym, że jest to zmiennik.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 22 lip 2013, 10:44

joon Po prostu sprawdzam, który pin w podstawce łączy się bezpośrednio z gnd jak na schemacie, a reszta już musi pasować jeżeli nie ma błędów na płytce.

ODPOWIEDZ