Sfajczył mi się NE555 w zestawie J-06 i nie wiem dlaczego
Sfajczył mi się NE555 w zestawie J-06 i nie wiem dlaczego
Puścił smugę US1D między pinami 6 i 7 wręcz się rozpuścił. Za pierwszym razem układ wystartował ale nie było pulsacji. Podejrzewam, że była źle dociśnięta kostka w podstawce. Wyprowadzenia tranzystorów sprawdzałem 2 x i niby wszystko jest ok. Co może być przyczyną takiego uszkodzenia? Podłączyłem głośniki od słuchawek 32 Ohm, ale nie sądzę żeby to one spowodowały to zwarcie.
Nie jestem pewien co do tranzystorów czy dobrze je wlutowałem. Na ściądze z tyłu opakowania T2 ma inne wyprowadzenia, a w dokumentacji z internetu E jest zamienione z C. Chociaż to nie mogło mieć wpływu na spalenie się NE555. Reszty jestem pewien. Czy syrena (rozbieralna) będzie z tym współpracować jako buzer? Rozumiem, że jest w niej jakiś oscylator sterujący głośnikiem piezoelektrycznym. Chciałbym w jego miejsce zamontować właśnie ten układ.
Co do NE555 to w sumie sprawdzałem tylko nóżkę 1 czy dobrze pasuje, ale nie ma opcji, żeby reszta nie pasowała, chyba że jest błąd w ścieżkach na PCB, co z góry wykluczam
W sumie to zamieniłem oba układy, bo mi buczało, a nie było oscylacji, więc przełożyłem oba układy NE555 i wtedy wszystko poszło z dymem. Nie mam żadnych zwarć na tranzystorach. Na zasilaczu zapala mi się lampka oznaczająca zwarcie (zabezpieczenie nadprądowe) gdy wkładam ten drugi scalak w miejsce spalonego. Płytka jest fabryczna. Możliwe jest, żeby pierwszy scalak uszkodził drugi?
Co do NE555 to w sumie sprawdzałem tylko nóżkę 1 czy dobrze pasuje, ale nie ma opcji, żeby reszta nie pasowała, chyba że jest błąd w ścieżkach na PCB, co z góry wykluczam
W sumie to zamieniłem oba układy, bo mi buczało, a nie było oscylacji, więc przełożyłem oba układy NE555 i wtedy wszystko poszło z dymem. Nie mam żadnych zwarć na tranzystorach. Na zasilaczu zapala mi się lampka oznaczająca zwarcie (zabezpieczenie nadprądowe) gdy wkładam ten drugi scalak w miejsce spalonego. Płytka jest fabryczna. Możliwe jest, żeby pierwszy scalak uszkodził drugi?
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
http://arlisklep.pl/files/Jabel/J-006.pdf na tym schemacie nie widzę US1D 
Co do tranzystorów- wg mnie nie ma takiej możliwości żeby złe wlutowanie któregokolwiek spowodowało uszkodzenie któregokolwiek układu.
Co do tranzystorów- wg mnie nie ma takiej możliwości żeby złe wlutowanie któregokolwiek spowodowało uszkodzenie któregokolwiek układu.
ale tego to kompletnie to nie rozumie....e-lektryk pisze:Co do NE555 to w sumie sprawdzałem tylko nóżkę 1 czy dobrze pasuje, ale nie ma opcji, żeby reszta nie pasowała,
Witam. Kiedyś zbudowałem na swojej PCB tego Kojaka. Płytka taka sama. Układ raz działa raz nie. Spaliło mi oba układy, po wymianie działa. Nieraz jak po dotyka się ścieżek od spodu to z pisku układ zaczyna generować sygnał jaki powinien. Przed chwilą odpaliłem swój i nie działa
Może on po prostu tak ma?
Edit
Po wyłożeniu i ponownym włożeniu układów układ działa poprawnie. Lecz po odłączeniu i włączeniu znów źle.
Edit
Po wyłożeniu i ponownym włożeniu układów układ działa poprawnie. Lecz po odłączeniu i włączeniu znów źle.
Nie widzisz, bo go tam nie ma to jest US1 z twojego schematu.joon pisze:http://arlisklep.pl/files/Jabel/J-006.pdf na tym schemacie nie widzę US1D
Co do tranzystorów- wg mnie nie ma takiej możliwości żeby złe wlutowanie któregokolwiek spowodowało uszkodzenie któregokolwiek układu.ale tego to kompletnie to nie rozumie....e-lektryk pisze:Co do NE555 to w sumie sprawdzałem tylko nóżkę 1 czy dobrze pasuje, ale nie ma opcji, żeby reszta nie pasowała,
Sprawdzasz gdzie powinna wypaść nóżka 1 na PCB, a reszta już musi pasować. Nie widzę w tym żadnej filozofii.
W dokumentacji dołączonej do kitu pomylone są oznaczenia układów US1 i US2 pomiędzy schematem i płytką. Układ US1 na płytce jest układem US2 na schemacie. Podobnie wygląda oznaczenie drugiego układu.
Natomiast co do tranzystorów w obudowach TO92 niektóre typy tych tranzystorów mają różnie rozmieszczone wyprowadzenia, zamieniane są baza i kolektor tranzystora. W tranzystorach BC547 baza jest pośrodku obudowy tranzystora. Natomiast w niektórych "egzotycznych" (japońskich, amerykańskich) typach tranzystorów w obudowach TO92 pośrodku obudowy tranzystora znajduje się kolektor zamieniony miejscem z bazą, np. w tranzystorach typu 2Nxxxx. Więc o pomyłkę stosunkowo łatwo jeśli nie zwróci się uwagę na typ wlutowanego tranzystora, sugerując się tym, że jest to zmiennik.
Natomiast co do tranzystorów w obudowach TO92 niektóre typy tych tranzystorów mają różnie rozmieszczone wyprowadzenia, zamieniane są baza i kolektor tranzystora. W tranzystorach BC547 baza jest pośrodku obudowy tranzystora. Natomiast w niektórych "egzotycznych" (japońskich, amerykańskich) typach tranzystorów w obudowach TO92 pośrodku obudowy tranzystora znajduje się kolektor zamieniony miejscem z bazą, np. w tranzystorach typu 2Nxxxx. Więc o pomyłkę stosunkowo łatwo jeśli nie zwróci się uwagę na typ wlutowanego tranzystora, sugerując się tym, że jest to zmiennik.