Sterowanie silnika reluktancyjnego

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Merki
-

Sterowanie silnika reluktancyjnego

Post autor: Merki » 23 maja 2013, 12:36

Witam, mam dwa krótkie pytania odnośnie sterowania silnika reluktancyjnego:

1. Czy w silnikach reluktancyjnych też jest odmiana bipolarna i unipolarna?
2. Czy silniki reluktancyjne również można sterować wg metody falowej, pełnokrokowej, półkrokowej oraz mikrokrokowej?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 24 maja 2013, 19:15

Możesz uściślić, chodzi o silniki krokowe w wykonaniu reluktancyjnym, czy o inne silniki reluktancyjne np. synchroniczne?
Zakładam że chodzi o krokowce.

Jeśli dobrze pamiętam:
Silniki z magnesami trwałymi wykorzystują zjawisko przyciągania i odpychania się biegunów magnetycznych wirnika-stojanu.

W silnikach hybrydowych magnesy trwałe pilnują kierunku obrotów a efekt reluktancyjny wzmacnia dostępny moment lub pozwala na zmniejszenie mocy magnesów.

Silniki reluktancyjne mają tylko funkcję przyciągania biegunów, odpychanie odpada dopóki nie namagnesujesz wirnika. W związku z tym, silnik reluktancyjny musi mieć więcej niż dwa uzwojenia by można było określić kierunek obrotu. Minimum to 3 lub 4 uzwojenia przesunięte odpowiednio o 60* lub 45* (typowe silniki krokowe unipolarne z magnesem trwałym mają dwa uzwojenia przesunięte o 90*, nawinięte podwójnym drutem i w specyficzny sposób połączone).

Jeśli w powyższej szybkiej powtórce nie popełniłem błędu to poniższe odpowiedzi powinny być poprawne:

1) Dla małych prędkości zmian pola magnetycznego i założeniu że rdzeń nie będzie posiadał własnego pola magnetycznego, istnieje tylko jeden gatunek silników reluktancyjnych. Nie ważne jaką polaryzacją zasilisz silnik, on musi się kręcić i pozycjonować prawidłowo.
Dla dużych prędkości obrotowych, wypadało by zmieniać biegunowość pola magnetycznego - biegunowość napięcia zasilającego uzwojenia. W związku z tym, mogą istnieć silniki bipolarne i unipolarne.

2) Oczywiście że tak. W każdym silniku krokowym można dzielić krok na kilka części i płynnie dzielić prąd między kolejne uzwojenia.

Merki
-

Post autor: Merki » 27 maja 2013, 10:16

Dokładnie, chodzi mi oczywiście o silniki krokowe. Dziękuję bardzo za odpowiedź, o taką mi właśnie chodziło :wink:

ODPOWIEDZ