RADIO SAMOCHODOWE DALCO MP3-D6N8

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
xxxmaxxx
-

RADIO SAMOCHODOWE DALCO MP3-D6N8

Post autor: xxxmaxxx » 09 lut 2013, 20:44

Witam wszystkich w tym dziale . Pisze bo mam problem z radioodbiornikiem samochodowym
chodzi o tym DALCO MP3-D6N8, kupiłem we wrześniu zamontowałem do samochodu i już w listopadzie pojawiły się problemy ... . Pewnej soboty odpalam samochód i ruszam chciałem ruszyć energicznie wiec dałem gazu wtedy stała się dziwna rzecz ''zgasł '' jeden kanał radio pracowało na jednym głośniku myślę sobie odłączył się głośnik , nic podobnego gdyż przy włączaniu słychać było w nim trzask . Problem rozwiązał się przypadkowo gdy odpalałem auto drugi raz jadę jadę i włączył się ten głośnik . Dodam ,że to zawsze dzieje się gdy temperatura spada i potem rośnie (występuje jakaś zmiana na polu ) .Wczoraj radio jak zakopałem się w śniegu wyłączyło głośniki już całkiem . Teraz to ono tylko ładnie świeci wskaźnik chodzi pokazuje stacje RDS itp skaczą te słupki od tonów wysokich i niskich jak włączę PENDRIVE mp3 się dowarza ale głośniki milczą . Resetowanie nic już nie daje ... . Moje podejrzenia padły na alternator myślę sobie, może za bardzo ładuje i uszkadza coś w radiu a ono się zawiesza . Niestety ładuje 14,4 V ,to ja już nie wiem czemu to tak .Jest podłączone jest na złączach CAR AUDIO oryginalnych , auto mam z roku 96.Radio włącza się po przekręceniu kluczyka na pozycje 1 CZYLI TAK JAK MA BYĆ
Radyjko JEST NA GWARANCJI TYLKO problem w tym , czy mi się opłaca odsyłać jak mi odeślą i powiedzą ze wina użytkownika ....

dziękuję
Pozdrawiam :wink:

maxxxior
Użytkownik

Post autor: maxxxior » 09 lut 2013, 22:58

spróbuj podpiąć radio w innym aucie (np u jakiegoś kolegi) i zobaczysz czy to problem radia, głośników, czy instalacji elektrycznej samochodu...

xxxmaxxx
-

Post autor: xxxmaxxx » 09 lut 2013, 23:50

No szczerze nie bardzo mam u kogo , ale spróbuje . Mówisz problem w instalacji mógłbyś powiedzieć co sugerujesz ? :wink: , bardzo to możliwe , bo zauważyłem jeszcze coś o czym nie wspomniałem gdy silnik pracuje i chodzi alternator zauważyłem , że odbiorniki prądu dziwnie reagują. np. lampka miga tzn. tak jakby coś nie łączyło ... zaobserwowałem to w lecie , nie miałem tego radia jeszcze . Jako ,że jestem mechanikiem nic mnie nie dziwiło ,postanowiłem po obserwować to jeszcze . Minęło troszkę czasu w zimie raz nie mogłem zapalić, okazało się że pękła mi klema na AKUMULATORZE . Teraz tak sobie myślę, czy przypadkiem to nie była tego wina ,że jeżeli nie łączyło a alternator ładował czy nie uszkodziło to Radia, klemę naprawiłem ale radio dalej źle działa :neutral: czy to jest możliwe żebym uszkodził procesor w RADIU ? :?: :neutral: , bo to by miało sens

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 10 lut 2013, 0:01

Procesor (mikroprocesor) w radiu przetwarza RDS i pliki z karty, a to przecież działa.

Mógł paść wzmacniacz albo główny 'procesor' audio, czyli mikser kanałów i regulacja głośności.

xxxmaxxx
-

Post autor: xxxmaxxx » 10 lut 2013, 11:02

A czy takie coś da się naprawić ? jest to opłacalne ? , myślę ze nawet jak odeśle na gwarancje , to i tak stwierdza winę użytkownika i odeślą mi znowu .... :neutral:

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 10 lut 2013, 15:25

Najpierw zacznij od sprawdzenia instalacji w samochodzie przy odłączonym radiu.Mierz wszystko na kostce ISO za radiem. Przede wszystkim zmierz impedancję każdego głośnika, nie powinna być mniejsza niż 3Ω. Sprawdź też czy nie ma rezystancji między głośnikiem a masą. Wszystkie niepewne połączenia (szybkozłączki, kostki i listwy do instalacji 230V, niepotrzebne i źle założone konektory, skręcone przewody) wytnij i zlutuj przewody. Zobacz dokładnie czy na kablach nie widać śladów, które mogły by świadczyć o dociśnięciu ich do metalowych elementów. Jeżeli będziesz miał 100% pewności że instalacja jest sprawna, to wina może leżeć po stronie radia. Przed odesłaniem radia do naprawy lepiej sprawdzić je jeszcze w innym aucie. Często w tanich radiach zdarza się że kostki dobrze nie łączą, wysuwają się pod wpływem drgań. Jeśli uszkodzone było by radio, to stawiałbym na zimne luty lub końcówkę mocy. Uszkodzenie procesora audio zdarza się bardzo rzadko.

ODPOWIEDZ