Układ pracuje w zakresie częstotliwości 16 do 96Hz obliczyłem z noty katalogowej potrzebne elementy RC do tego układu i tak przy 16Hz mam na wyjściu dokładnie 2V A PRZY 96Hz 11V
Ja natomiast potrzebuje, aby na wyjściu napięcie zmieniało się nie dość, że odwrotnie, czyli od 11 do zera, to jeszcze nie proporcjonalnie tzn. nie o stałą wartość a wartości coraz mniejsze (powiedzmy 11, 9 dalej 10, 8 dalej 9, 7 dalej 8.5 Dalej 0.9 Na końcu 0 V)
Jakby to PRZEDSTAWIĆ NA WYKRESIE to w pierwszym przypadku linia rosła by łagodnie a w drugim spadało gwałtownie, skontrowałem taki układ żeby to zrobić ( rysunek niżej) i tu jest moje pytanie jak zrobić by każdy z tych tranzystorów załączać odpowiednio napięciami z zakresu 2do 11 V, czyli skok wynosi około (1.83 V), jak to teraz zrobić, żeby 2 volty to by załączało pierwszy tranzystor 3.8 Drugi itp....? czy może w ogóle źle myślę? Z tym ma ktoś jakiś lepszy pomysł? Jakieś sugestie? Może to da się jakoś wyliczyć?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za zainteresowanie, proszę o cierpliwość w czytaniu
.