USB-ASP konfiguracja w Bascom-AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Denar
-
Posty: 18
Rejestracja: 13 sty 2013, 14:12
Lokalizacja: Wlkp

USB-ASP konfiguracja w Bascom-AVR

Post autor: Denar » 13 sty 2013, 15:20

To mój pierwszy post więc witam wszystkich użytkowników Elportalu. Jestem zupełnie początkującym elektronikiem więc proszę o zrozumiałość. Zakupiłem na początek prosty programator USB asp, ( http://www.aliexpress.com/store/product ... 97498.html ) pobrałem i zainstalowałem sterowniki, system prawidłowo rozpoznaje urządzenie. Posiadam również płytę ewaluacyjną (atmega32) która ma złącze ISP więc wykluczam błąd podłączenia AVR-programator. Problem jednak polega na tym, że Bascom-AVR przy próbie zaprogramowania procka nie rozpoznaje programatora. Ustawiałem "USB-ISP Programmer", "AVR-ISP Programmer" oraz "External Programmer" przy czym ten ostatni nie zwraca nawet okienka z błędem - po prostu bascom jakby nie reguje na polecenie zaprogramowania avr-a. Gdzie może być problem? Jak to skonfigurować? Będę wdzięczny za każdą sugestię. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1419
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 13 sty 2013, 15:48

Jako programator wybierz USBASP, nie inny.

Jeśli nie masz takiej pozycji na liście to zaktualizuj bascom. Jeśli bascom dalej nie chce się dogadać z usbasp to możesz mieć wgraną starą wersję oprogramowania w usbasp. Tutaj sam niewiele poradzisz.

Jeśli nie możesz zaktualizować bascom albo dalej nie możesz się dogadać z usbasp, to kompiluj w bascom a programu wrzucaj przez avrdude.

A najlepiej kompiluj w gcc i porzuć bascom, ale ta przesiadka wymaga już trochę samozaparcia.

Denar
-
Posty: 18
Rejestracja: 13 sty 2013, 14:12
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: Denar » 14 sty 2013, 9:10

Ertew dzięki za podpowiedź. Mały kroczek do przodu ale nadal w martwym punkcie. Zrobiłem upgate Bascom-AVR z wersji 1.11.9.0 do 2.0.7.5 i faktycznie lista programatorów jest rozszeżona i znalazł się na niej USB-ASP. Problemów ciąg dalszy. Nie mogę połączyć się z programatorem (bascom nie rozpoznaje AVR-a). Nie wiem czy muszę jakoś ręcznie skonfigurować prędkości itd. W programatorze jest kwarc 12MHz, na płytce testowej 16MHz i nie wiem czy to nie jest problem. Może uczepiłem się zbytnio tego bacom-avr ale mam do niego dokładny opis i na nim chciałbym rozpocząć naukę programowania. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Wojtek
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 14 sty 2013, 9:45

Denar pisze:Ertew dzięki za podpowiedź. Mały kroczek do przodu ale nadal w martwym punkcie. Zrobiłem upgate Bascom-AVR z wersji 1.11.9.0 do 2.0.7.5 i faktycznie lista programatorów jest rozszeżona i znalazł się na niej USB-ASP. Problemów ciąg dalszy. Nie mogę połączyć się z programatorem (bascom nie rozpoznaje AVR-a). Nie wiem czy muszę jakoś ręcznie skonfigurować prędkości itd. W programatorze jest kwarc 12MHz, na płytce testowej 16MHz i nie wiem czy to nie jest problem. Może uczepiłem się zbytnio tego bacom-avr ale mam do niego dokładny opis i na nim chciałbym rozpocząć naukę programowania. Pozdrawiam.
Pokaż zrzut ekranu z ustawien programatora w BASCOM. Zadam jeszcze pytanie: jak zasilasz całość?

Denar
-
Posty: 18
Rejestracja: 13 sty 2013, 14:12
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: Denar » 14 sty 2013, 11:07

Całość zasilam taśmą przez programator (dioda sygnalizująca napięcie świeci się). Czy muszę zasilić układ oddzielnie? Poniżej zrzuty z programu. Operacja kończy się na wyświetleniu na liście monitu "started" i na tym wszystko.
Załączniki
ubasp1.JPG
okno ustawień programatora
ubasp1.JPG (31.11 KiB) Przejrzano 15372 razy
ubasp2.JPG
okno widoczne po wciśnięciu polecenia "programuj"

Awatar użytkownika
Wojtek
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 14 sty 2013, 11:46

Jeżeli programator podaje zailanie z usb równiez na złącze programujące to nie musisz zailać osobno układu docelowego (nie znam twojego programatora więc nie wiem jak jest). Jest tam jakas zworka do podłaczania tego zasilania?
Nacisnij w okienku programatora "Identify chip" i zobacz czy go rozpozna (teraz są tam tylko pytajniki) ale wczesniej upewnij sie ze procesor który ma byc zaprogramowany jest zasilany.

Denar
-
Posty: 18
Rejestracja: 13 sty 2013, 14:12
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: Denar » 14 sty 2013, 12:55

Programator podaje zasilanie. Typowej zworki nie ma, jest w jednym miejscu kropelka cyny. Układ jest zasilany i jest rozpoznawany po identyfikacji. Lecz przy próbie zaprogramowania wyskakuje okienko nr1 związane z błędnym wybraniem kompilatora. Na zdjęciu nr2 jest lista różnych wersji atmega32 i którykolwiek bym nie wybrał, automatycznie zmienia mi na atmega323. Nie wiem dlaczego. Na liście jest brak "Atmega32" - wszystkie mają jakieś dodatkowe cyfry lub indeksy. U mnie na płycie siedzi Atmega32 16PU. Zauważyłem jeszcze jeden dziwny problem: w okienku ze zdjęcia nr2 brakuje przycisku typu "OK", "Anuluj", "Zastosuj zmiany" czy nawet czerwonego "X" w górnym prawym rogu do zamknięcia okna. Jedyna możliwość na zamknięcie to alt+F4.
Załączniki
monit1.JPG
zdjęcie nr1
monit1.JPG (9.48 KiB) Przejrzano 15336 razy
monit2.JPG
Zdjęcie nr2
monit2.JPG (33.67 KiB) Przejrzano 15336 razy

Awatar użytkownika
Wojtek
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 14 sty 2013, 13:18

Spróbuj moze jeszcze raz zainstalować program, bo to troche dziwne jest, chyba ze jest tak w wersji z ograniczeniem kodu wynikowego, tego nie wiem , bo mam pełną wersje programu. Ale wydaje sie ze programator i układ są rozpoznawane tyle ze nie mozesz z jakichś przyczyn wybrać właściwego pliku "m32def.dat".
Nie wiem czy przed instalacja wersji 2.0.7.5 nie powinienes całkowicie odinstalować poprzedniej starszej wersji.

Denar
-
Posty: 18
Rejestracja: 13 sty 2013, 14:12
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: Denar » 14 sty 2013, 14:17

Zdaje się, że znalazłem rozwiązanie. Brak przycisku zatwierdzenia zmian powoduje, że zamykając okno poprzez alt+F4 anulujemy wszelkie zmiany. Można ten problem rozwiązać w następujący sposób: w oknie wybieramy odpowiednio "program" -> "send to chip" -> "manual program". Potem w nowo otwartym oknie "Chip" -> "Identify". Dopiero po rozpoznaniu przez program AVR-a możemy go już bez problemu zaprogramować. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Wojtek
Moderator
Posty: 2601
Rejestracja: 04 sie 2002, 19:00
Lokalizacja: --
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 14 sty 2013, 14:37

O identyfikacji mikrokontrolera pisałem ci wyzej.
No dobrze ale masz w koncu mozliwość wyboru m32def.dat? Bo pisałeś że nie.

Denar
-
Posty: 18
Rejestracja: 13 sty 2013, 14:12
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: Denar » 14 sty 2013, 15:07

Możliwości wyboru m32def.dat nie mam w dalszym ciągu (tzn po wskazaniu go na liście - nie zapisuje zmian po zamknięciu okna i pozostaje ten "m323def"). Po identyfikacji widocznie sam dobiera właściwy kompilator. Wcześniejszą wersję Basom-avr odinstalowałem przed wgraniem nowej. Być może reinstalacja coś pomoże. Zrobię to w najbliższym czasie.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Posty: 612
Rejestracja: 23 sty 2008, 1:20
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 14 sty 2013, 22:05

Dobrą praktyką jest umieszczanie na początku kodu poleceń konfigurujących kompilator, np:

Kod: Zaznacz cały

$regfile = "m32def.dat"
Można w ten sposób podać wszystkie parametry ustawiane w zakładce "Compiler". Dzięki temu unikniesz takich problemów, a w przyszłości gdy będziesz ponownie chciał zaprogramować jakiś układ, nie będziesz musiał się zastanawiać jakich ustawień użyć.

Denar
-
Posty: 18
Rejestracja: 13 sty 2013, 14:12
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: Denar » 18 sty 2013, 12:52

Deinstalacja i ponowne wgranie nic nie pomogły. Wróciłem do wersji 1.xx.xx.xx i zaktualizowałem listę programatorów o USB-ASP. Teraz wszystko ładnie śmiga. Pozdrawiam.

jasmeen
-
Posty: 1
Rejestracja: 22 lut 2016, 10:54
Lokalizacja: pakistan

Post autor: jasmeen » 22 lut 2016, 10:59

Posiadam również płytę ewaluacyjną (atmega32) która ma złącze ISP więc wykluczam błąd podłączenia AVR-programator. Problem jednak polega na tym, że Bascom-AVR przy próbie zaprogramowania procka nie rozpoznaje programatora.



___________
== crossword puzzles ==
Ostatnio zmieniony 01 mar 2016, 6:05 przez jasmeen, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 23 lut 2016, 21:13

Chłopie to było trzy lata temu.

ODPOWIEDZ