USB-ASP konfiguracja w Bascom-AVR
USB-ASP konfiguracja w Bascom-AVR
To mój pierwszy post więc witam wszystkich użytkowników Elportalu. Jestem zupełnie początkującym elektronikiem więc proszę o zrozumiałość. Zakupiłem na początek prosty programator USB asp, ( http://www.aliexpress.com/store/product ... 97498.html ) pobrałem i zainstalowałem sterowniki, system prawidłowo rozpoznaje urządzenie. Posiadam również płytę ewaluacyjną (atmega32) która ma złącze ISP więc wykluczam błąd podłączenia AVR-programator. Problem jednak polega na tym, że Bascom-AVR przy próbie zaprogramowania procka nie rozpoznaje programatora. Ustawiałem "USB-ISP Programmer", "AVR-ISP Programmer" oraz "External Programmer" przy czym ten ostatni nie zwraca nawet okienka z błędem - po prostu bascom jakby nie reguje na polecenie zaprogramowania avr-a. Gdzie może być problem? Jak to skonfigurować? Będę wdzięczny za każdą sugestię. Pozdrawiam.
Jako programator wybierz USBASP, nie inny.
Jeśli nie masz takiej pozycji na liście to zaktualizuj bascom. Jeśli bascom dalej nie chce się dogadać z usbasp to możesz mieć wgraną starą wersję oprogramowania w usbasp. Tutaj sam niewiele poradzisz.
Jeśli nie możesz zaktualizować bascom albo dalej nie możesz się dogadać z usbasp, to kompiluj w bascom a programu wrzucaj przez avrdude.
A najlepiej kompiluj w gcc i porzuć bascom, ale ta przesiadka wymaga już trochę samozaparcia.
Jeśli nie masz takiej pozycji na liście to zaktualizuj bascom. Jeśli bascom dalej nie chce się dogadać z usbasp to możesz mieć wgraną starą wersję oprogramowania w usbasp. Tutaj sam niewiele poradzisz.
Jeśli nie możesz zaktualizować bascom albo dalej nie możesz się dogadać z usbasp, to kompiluj w bascom a programu wrzucaj przez avrdude.
A najlepiej kompiluj w gcc i porzuć bascom, ale ta przesiadka wymaga już trochę samozaparcia.
Ertew dzięki za podpowiedź. Mały kroczek do przodu ale nadal w martwym punkcie. Zrobiłem upgate Bascom-AVR z wersji 1.11.9.0 do 2.0.7.5 i faktycznie lista programatorów jest rozszeżona i znalazł się na niej USB-ASP. Problemów ciąg dalszy. Nie mogę połączyć się z programatorem (bascom nie rozpoznaje AVR-a). Nie wiem czy muszę jakoś ręcznie skonfigurować prędkości itd. W programatorze jest kwarc 12MHz, na płytce testowej 16MHz i nie wiem czy to nie jest problem. Może uczepiłem się zbytnio tego bacom-avr ale mam do niego dokładny opis i na nim chciałbym rozpocząć naukę programowania. Pozdrawiam.
Pokaż zrzut ekranu z ustawien programatora w BASCOM. Zadam jeszcze pytanie: jak zasilasz całość?Denar pisze:Ertew dzięki za podpowiedź. Mały kroczek do przodu ale nadal w martwym punkcie. Zrobiłem upgate Bascom-AVR z wersji 1.11.9.0 do 2.0.7.5 i faktycznie lista programatorów jest rozszeżona i znalazł się na niej USB-ASP. Problemów ciąg dalszy. Nie mogę połączyć się z programatorem (bascom nie rozpoznaje AVR-a). Nie wiem czy muszę jakoś ręcznie skonfigurować prędkości itd. W programatorze jest kwarc 12MHz, na płytce testowej 16MHz i nie wiem czy to nie jest problem. Może uczepiłem się zbytnio tego bacom-avr ale mam do niego dokładny opis i na nim chciałbym rozpocząć naukę programowania. Pozdrawiam.
Jeżeli programator podaje zailanie z usb równiez na złącze programujące to nie musisz zailać osobno układu docelowego (nie znam twojego programatora więc nie wiem jak jest). Jest tam jakas zworka do podłaczania tego zasilania?
Nacisnij w okienku programatora "Identify chip" i zobacz czy go rozpozna (teraz są tam tylko pytajniki) ale wczesniej upewnij sie ze procesor który ma byc zaprogramowany jest zasilany.
Nacisnij w okienku programatora "Identify chip" i zobacz czy go rozpozna (teraz są tam tylko pytajniki) ale wczesniej upewnij sie ze procesor który ma byc zaprogramowany jest zasilany.
Programator podaje zasilanie. Typowej zworki nie ma, jest w jednym miejscu kropelka cyny. Układ jest zasilany i jest rozpoznawany po identyfikacji. Lecz przy próbie zaprogramowania wyskakuje okienko nr1 związane z błędnym wybraniem kompilatora. Na zdjęciu nr2 jest lista różnych wersji atmega32 i którykolwiek bym nie wybrał, automatycznie zmienia mi na atmega323. Nie wiem dlaczego. Na liście jest brak "Atmega32" - wszystkie mają jakieś dodatkowe cyfry lub indeksy. U mnie na płycie siedzi Atmega32 16PU. Zauważyłem jeszcze jeden dziwny problem: w okienku ze zdjęcia nr2 brakuje przycisku typu "OK", "Anuluj", "Zastosuj zmiany" czy nawet czerwonego "X" w górnym prawym rogu do zamknięcia okna. Jedyna możliwość na zamknięcie to alt+F4.
- Załączniki
-
- zdjęcie nr1
- monit1.JPG (8.03 KiB) Przejrzano 23936 razy
-
- Zdjęcie nr2
- monit2.JPG (29.53 KiB) Przejrzano 23936 razy
Spróbuj moze jeszcze raz zainstalować program, bo to troche dziwne jest, chyba ze jest tak w wersji z ograniczeniem kodu wynikowego, tego nie wiem , bo mam pełną wersje programu. Ale wydaje sie ze programator i układ są rozpoznawane tyle ze nie mozesz z jakichś przyczyn wybrać właściwego pliku "m32def.dat".
Nie wiem czy przed instalacja wersji 2.0.7.5 nie powinienes całkowicie odinstalować poprzedniej starszej wersji.
Nie wiem czy przed instalacja wersji 2.0.7.5 nie powinienes całkowicie odinstalować poprzedniej starszej wersji.
Zdaje się, że znalazłem rozwiązanie. Brak przycisku zatwierdzenia zmian powoduje, że zamykając okno poprzez alt+F4 anulujemy wszelkie zmiany. Można ten problem rozwiązać w następujący sposób: w oknie wybieramy odpowiednio "program" -> "send to chip" -> "manual program". Potem w nowo otwartym oknie "Chip" -> "Identify". Dopiero po rozpoznaniu przez program AVR-a możemy go już bez problemu zaprogramować. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.
Możliwości wyboru m32def.dat nie mam w dalszym ciągu (tzn po wskazaniu go na liście - nie zapisuje zmian po zamknięciu okna i pozostaje ten "m323def"). Po identyfikacji widocznie sam dobiera właściwy kompilator. Wcześniejszą wersję Basom-avr odinstalowałem przed wgraniem nowej. Być może reinstalacja coś pomoże. Zrobię to w najbliższym czasie.
Dobrą praktyką jest umieszczanie na początku kodu poleceń konfigurujących kompilator, np:
Można w ten sposób podać wszystkie parametry ustawiane w zakładce "Compiler". Dzięki temu unikniesz takich problemów, a w przyszłości gdy będziesz ponownie chciał zaprogramować jakiś układ, nie będziesz musiał się zastanawiać jakich ustawień użyć.
Kod: Zaznacz cały
$regfile = "m32def.dat"Posiadam również płytę ewaluacyjną (atmega32) która ma złącze ISP więc wykluczam błąd podłączenia AVR-programator. Problem jednak polega na tym, że Bascom-AVR przy próbie zaprogramowania procka nie rozpoznaje programatora.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2016, 6:05 przez jasmeen, łącznie zmieniany 1 raz.