Łączenie sygnałów audio
Łączenie sygnałów audio
A więc tak. Mam telefon i słuchawki z mikrofonem do tego telefonu.
Wyprowadzam sygnał ze słuchawek na minijacka mono, to samo robię z sygnałem z mikrofonu. teraz chcę to razem podpiąć do wejścia w komputerze. Czy mogę po prostu zwyczajnie połączyć masy ze sobą i wyjścia sygnałowe ze sobą? Jeśli nie to jak najprościej?
Wyprowadzam sygnał ze słuchawek na minijacka mono, to samo robię z sygnałem z mikrofonu. teraz chcę to razem podpiąć do wejścia w komputerze. Czy mogę po prostu zwyczajnie połączyć masy ze sobą i wyjścia sygnałowe ze sobą? Jeśli nie to jak najprościej?
a co dokładnie chcesz osiągnąć? W najprostszym zestawie słuchawkowym nic ciekawego nie siedzi, słuchawki mają swoją parę przewodów i mikrofon swoją parę. W tej chwili patrzę właśnie na takie cudo od nokii: wtyczka mikrojack, po jednym przewodzie z każdej pary do masy, a pozostałe piny do słuchawki i mikrofonu (przez rezystor zdaje się). W innych modelach może być inaczej kiedy dochodzi przycisk i słuchawki stereo. Różnica raczej tylko we wtyczce, bo przycisk pasożytuje na przewodzie od mikrofonu a obie słuchawki są oddzielnie.
Nie bardzo jednak rozumiem do czego chcesz wykorzystać takie słuchawki, słuchawki i mikrofon razem jako mikrofon? Bo jeśli po prostu słuchawki do line-out i mikrofon do mic, to wystarczy przylutować odpowiednie przewody do dwóch miniacków i jazda, możesz słuchać śpiewać i tańczyć (na ile kabla wystarczy)
Nie bardzo jednak rozumiem do czego chcesz wykorzystać takie słuchawki, słuchawki i mikrofon razem jako mikrofon? Bo jeśli po prostu słuchawki do line-out i mikrofon do mic, to wystarczy przylutować odpowiednie przewody do dwóch miniacków i jazda, możesz słuchać śpiewać i tańczyć (na ile kabla wystarczy)
W przypadku mikrofonu bez jakiegoś przedwzmacniacza się nie obędzie, bo jego sygnał jest wielokrotnie słabszy od sygnału idącego do słuchawki. Czyli mikrofon do przedwzmacniacza, a wyjście do sumatora razem z sygnałem słuchawki (sumator to dwa rezystory w najprostszym przypadku). Możesz też dać potencjometr do balansowania, bo trudno uzyskać takie same wartości obu sygnałów.
Problemy są tak na prawdę dwa, niski poziom sygnału z mikrofonu i uniknięcie sprzężenia. Z tego względu najłatwiej byłoby do zestawu słuchawki- telefon dołączyć dodatkowo komputer. Ze słuchawkami nie ma problemu, idą do line-in. Problem jest z mikrofonem, kondensatorem trzeba oddzielić jedno napięcie polaryzacyjne i jakoś podzielić sygnałem (jeśli się da) komputer (wejście mikrofonowe) i telefon.
mr_x realizuje Twój początkowy pomysł. Czyli z telefonu wychodzi dźwięk, miesza się z sygnałem z mikrofonu (przedwzmacniacz + komputer) i wraca do telefonu. Coś za dużo tego.
A co powiesz na to: sygnał do słuchawek idzie do line-in (na później pozostaje kwestia dopasowania) i zostaje nagrany, ale programowo wyciszony żeby nie poszedł na line-out.
Mikrofon do komputera (nie musi być ten z zestawu słuchawkowego), zostaje nagrany i skierowany na line-out, potem dzielnik i do telefonu.
A najlepiej to zrobić jak na filmach
Sygnał ze słuchawek dać do line-in, a do wejścia mikrofonowego oddzielny mikrofon sklejony plastrem razem z tym od telefonu.
A co powiesz na to: sygnał do słuchawek idzie do line-in (na później pozostaje kwestia dopasowania) i zostaje nagrany, ale programowo wyciszony żeby nie poszedł na line-out.
Mikrofon do komputera (nie musi być ten z zestawu słuchawkowego), zostaje nagrany i skierowany na line-out, potem dzielnik i do telefonu.
A najlepiej to zrobić jak na filmach
Z tego co zrozumiałem, taka kombinacja ma służyć nagrywaniu rozmowy telefonicznej na żywo. Więc jeśli sygnał z mikrofonu bezpośrednio zmiksujesz z sygnałem do słuchawek, to musi on tak czy inaczej trafić z powrotem do telefonu.
Mam wrażenie, że nikt nie ma jasnej koncepcji założeń ani sposobu funkcjonowania takiego zestawu słuchawkowego… jeśli przekręciłem Twoje słowa to przepraszam.
Mam wrażenie, że nikt nie ma jasnej koncepcji założeń ani sposobu funkcjonowania takiego zestawu słuchawkowego… jeśli przekręciłem Twoje słowa to przepraszam.