Łączenie sygnałów audio

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Łączenie sygnałów audio

Post autor: Kulpina » 11 sie 2012, 16:23

A więc tak. Mam telefon i słuchawki z mikrofonem do tego telefonu.

Wyprowadzam sygnał ze słuchawek na minijacka mono, to samo robię z sygnałem z mikrofonu. teraz chcę to razem podpiąć do wejścia w komputerze. Czy mogę po prostu zwyczajnie połączyć masy ze sobą i wyjścia sygnałowe ze sobą? Jeśli nie to jak najprościej?

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 11 sie 2012, 17:02

a co dokładnie chcesz osiągnąć? W najprostszym zestawie słuchawkowym nic ciekawego nie siedzi, słuchawki mają swoją parę przewodów i mikrofon swoją parę. W tej chwili patrzę właśnie na takie cudo od nokii: wtyczka mikrojack, po jednym przewodzie z każdej pary do masy, a pozostałe piny do słuchawki i mikrofonu (przez rezystor zdaje się). W innych modelach może być inaczej kiedy dochodzi przycisk i słuchawki stereo. Różnica raczej tylko we wtyczce, bo przycisk pasożytuje na przewodzie od mikrofonu a obie słuchawki są oddzielnie.
Nie bardzo jednak rozumiem do czego chcesz wykorzystać takie słuchawki, słuchawki i mikrofon razem jako mikrofon? Bo jeśli po prostu słuchawki do line-out i mikrofon do mic, to wystarczy przylutować odpowiednie przewody do dwóch miniacków i jazda, możesz słuchać śpiewać i tańczyć (na ile kabla wystarczy)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 11 sie 2012, 17:17

Typowy zestaw słuchawkowy od telefonu wygląda tak:

- sygnał na słuchawki L
- sygnał na słuchawki P
- sygnał mikrofonu L+P
- wspólna masa

I teraz co z tym chcesz zrobić? Bo w powyższym zestawieniu sygnał stereo podłączasz pod wyjście audio a mikrofon pod wejście mikrofonu. O to chodzi?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 11 sie 2012, 17:43

Faktycznie, nie da się tak jak chcę. Coś przekombinowałem :mrgreen:

Ok, a więc od nowa. Chcę móc wyciągnąć sygnał z mikrofonu i ze słuchawek na jedną linię, abym mógł go podłączyć do audio in i nagrać rozmowę telefoniczną. Zarówno to co mówię ja jak i to co słychać w słuchawce.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 11 sie 2012, 18:04

W przypadku mikrofonu bez jakiegoś przedwzmacniacza się nie obędzie, bo jego sygnał jest wielokrotnie słabszy od sygnału idącego do słuchawki. Czyli mikrofon do przedwzmacniacza, a wyjście do sumatora razem z sygnałem słuchawki (sumator to dwa rezystory w najprostszym przypadku). Możesz też dać potencjometr do balansowania, bo trudno uzyskać takie same wartości obu sygnałów.

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 11 sie 2012, 19:23

Problemy są tak na prawdę dwa, niski poziom sygnału z mikrofonu i uniknięcie sprzężenia. Z tego względu najłatwiej byłoby do zestawu słuchawki- telefon dołączyć dodatkowo komputer. Ze słuchawkami nie ma problemu, idą do line-in. Problem jest z mikrofonem, kondensatorem trzeba oddzielić jedno napięcie polaryzacyjne i jakoś podzielić sygnałem (jeśli się da) komputer (wejście mikrofonowe) i telefon.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 11 sie 2012, 19:33

Czyli miało być tak pięknie, a wyszło jak zwykle.
Czy najprostszy przedwzmacniacz i sumator wystarczą? Jakie będą ograniczenia takiego układu?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 11 sie 2012, 19:51

Nie, nie, nie. Jest pięknie tylko chyba nikt na to nie wpadł. Mikrofon z zestawu podłączasz do wejścia MIC w kompie a ze słuchawek (słuchawki) na wejście LINE IN. W menedżerze nagrywania ustawiasz odpowiednie poziomy i "mixujesz" na żywo w programie w kompie. I po kłopocie.

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 11 sie 2012, 19:59

mr_x realizuje Twój początkowy pomysł. Czyli z telefonu wychodzi dźwięk, miesza się z sygnałem z mikrofonu (przedwzmacniacz + komputer) i wraca do telefonu. Coś za dużo tego.
A co powiesz na to: sygnał do słuchawek idzie do line-in (na później pozostaje kwestia dopasowania) i zostaje nagrany, ale programowo wyciszony żeby nie poszedł na line-out.
Mikrofon do komputera (nie musi być ten z zestawu słuchawkowego), zostaje nagrany i skierowany na line-out, potem dzielnik i do telefonu.

A najlepiej to zrobić jak na filmach :wink: Sygnał ze słuchawek dać do line-in, a do wejścia mikrofonowego oddzielny mikrofon sklejony plastrem razem z tym od telefonu.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 12 sie 2012, 18:08

Ale ja nigdzie nie powiedziałem, że sygnał wraca do telefonu. Tak zmiksowany sygnał autor tematu chciał zdaje się nagrać i zasugerowałem mu dlatego takie zmiksowanie, by można było uzyskać w jednym torze sygnał z mikrofonu i słuchawki.

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 12 sie 2012, 18:37

Z tego co zrozumiałem, taka kombinacja ma służyć nagrywaniu rozmowy telefonicznej na żywo. Więc jeśli sygnał z mikrofonu bezpośrednio zmiksujesz z sygnałem do słuchawek, to musi on tak czy inaczej trafić z powrotem do telefonu.
Mam wrażenie, że nikt nie ma jasnej koncepcji założeń ani sposobu funkcjonowania takiego zestawu słuchawkowego… jeśli przekręciłem Twoje słowa to przepraszam.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 12 sie 2012, 18:47

Dość dobrze zrozumiałeś. Chodziło mi o nagranie rozmowy. No nic, będę kombinował :)

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 13 sie 2012, 7:16

A po co sygnał ma z powrotem wracać do telefonu?

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 18 sie 2012, 13:44

Chodzi o to, żeby można było normalnie rozmawiać a jednocześnie przechwytywać sygnał po drodze i wszystko nagrać :) Coś typu archiwum gg :)

ODPOWIEDZ