Błąd w Firefoxie - witryna dokonująca ataków

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Błąd w Firefoxie - witryna dokonująca ataków

Post autor: Luminofor » 12 maja 2011, 12:21

Witam. Od jakichś 2 dni nie można wejść z Firefoxa na elportal. Pojawia się coś takiego:
Obrazek

Na chrome coś podobnego.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 12 maja 2011, 13:48

mam to samo ,

Kod: Zaznacz cały

Strona zgłoszona jako dokonująca ataków!

Strona elportal.pl została zgłoszona jako strona stanowiąca zagrożenie i została zablokowana zgodnie z ustawieniami bezpieczeństwa.

Tego rodzaju strony mogą próbować instalować oprogramowanie wykradające poufne dane, używające komputera do pośredniczenia w atakach lub uszkadzające system.

Niektóre szkodliwe strony celowo rozpowszechniają niebezpieczne oprogramowanie, ale większość z nich działa na serwerach, na które nastąpiło włamanie.
po dalszej wgłebnej analizie mozemy zobaczyć to

Bezpieczne przeglądanie
Strona diagnostyczna dla elportal.pl

Jaki jest obecny stan witryny elportal.pl?

Witryna znajduje się na liście podejrzanych witryn — jej odwiedzenie może spowodować uszkodzenie komputera.

W ciągu ostatnich 90 dni część tej witryny została 2 raz(y) umieszczona na liście witryn mających związek z podejrzanymi działaniami.

Co się działo podczas odwiedzin Google w tej witrynie?

Liczba stron przetestowanych w witrynie w ciągu ostatnich 90 dni: 10. Testy wykazały, że niektóre (7) z nich powodowały pobranie i zainstalowanie złośliwego oprogramowania bez zgody użytkownika. Robot Google po raz ostatni odwiedził tę witrynę 2011-05-12, a ostatni raz podejrzana treść została w niej wykryta 2011-05-12.

Liczba domen, w których przechowywane jest złośliwe oprogramowanie: 3. Są to między innymi następujące domeny: choking-someone.cz.cc/, gyro-gimbal.cz.cc/, apples-border.cz.cc/.

This site was hosted on 1 network(s) including AS12741 (INTERNETIA).

Czy ta witryna działa jako pośrednik w dalszym rozpowszechnianiu złośliwego oprogramowania?

W ciągu ostatnich 90 dni witryna elportal.pl nie funkcjonowała jako witryna pośrednicząca w rozpowszechnianiu wirusów.

Czy ta witryna przechowuje złośliwe oprogramowanie?

Nie, w ciągu ostatnich 90 dni w tej witrynie nie znajdowało się złośliwe oprogramowanie.

Co mogło być przyczyną?

W niektórych przypadkach aplikacje firm trzecich mogą dodawać złośliwy kod do wiarygodnych witryn, co powoduje wyświetlanie ostrzeżenia.
i widze znajome strony tez zablokowane

Czy ta witryna przechowuje złośliwe oprogramowanie?

Tak, w ciągu ostatnich 90 dni w tej witrynie znajdowało się złośliwe oprogramowanie. Liczba domen, które zostały zainfekowane z tego powodu: 4. Są to między innymi następujące domeny: edw.com.pl/, elportal.pl/, pepsiphilippines.com/.lacuartapared.com.mx/.choking-someone.cz.cc/, gyro-gimbal.cz.cc/, apples-border.cz.cc/.tedxriyadh.com/, basixindia.com/, 69.89.31.0/.
dla smieszności wczesniej widziałem tam lispol.pl - teraz juz niema ??? jakaś znowa czy jak ?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 12 maja 2011, 13:58

U mnie pod Windowsem XP Norton Antywirus 2010 (oryginalne oprogramowanie) od kilku dni wyświetlał komunikat, że zablokował atak na mój komputer ze strony "Elportalu" oraz sklepu AVT. Pod Linuksem wyświetla się komunikat jak w pierwszym poście, że strona "Elportalu" została zgłoszona jako dokonującą ataków na komputery.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 12 maja 2011, 16:50

U mnie to samo Firefoxie nie wpuszcza na stronę od samego rana.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 12 maja 2011, 17:09

Potwierdzam problem - mi z kolei firewall blokuje dostęp do elportalu.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 12 maja 2011, 19:53

U mnie Norton Antywirus 2010 sygnalizuje:
Nazwa zagrożenia: Web Attack: Mass Iframe Injection Attack

Komunikację sieciową z www.elportal.pl dopasowano do sygnatury znanego ataku.
Atak wynikał z \DEVICE\HARDDISKVOLUME1\PROGRAM FILES\MOZILLA FIREFOX\FIREFOX.EXE.
Aby przestać otrzymywać powiadomienia o tym typie ruchu, w okienku Działania
kliknij pozycję Przestań powiadamiać.
Coraz trudniej wejść na "Elportal" o czym się przekonałem chcąc napisać tego posta. Sytuacja taka trwa już od kilku dni. Przynajmniej u mnie NAV 2010 od kilku dni sygnalizował ten problem.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 12 maja 2011, 22:04

Co administracja na tą sytuację? Teraz z Firefoxa w ogóle nie idzie wejść. Z Chrome da się wejść ignorując ostrzeżenie o niebezpieczeństwie.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 12 maja 2011, 22:53

Ja mam dokładnie to samo. Antyvir od dłuższego czasu bojkotuje stronę.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 13 maja 2011, 1:46

Problem zdaje się występować jedynie w nowszych wersjach FireFoxa (wersja 4.0.1). Co prawda można wejść na elportal i forum (trzeba kliknąć "Zignoruj to ostrzeżenie" na dole po prawej stronie ramki), ale nie da się pisać postów. Zainstalowałem starą wersję 3.6 i wszystko jest w porządku. Zgłaszałem już https://elportal.pl jako mylnie rozpoznane zagrożenie, może gdyby więcej osób tak zrobiło rozwiązało by to problem.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 13 maja 2011, 8:21

Witam. Staram się opanować sytuację, ale chwilę to potrwa, bo nawet po usunięciu złośliwego kodu trzeba chwilę poczekac by strona została odblokowana.
Niestety w tych czasach nawet najlepsze antywirusy nie wyłapią wszystkiego.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 13 maja 2011, 11:01

Właśnie wszedłem na stronę "Elportalu" i wygląda na to, że sytuacja została już opanowana. Żadnego komunikatu z NAV 2010 jak i ze strony przeglądarki.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 13 maja 2011, 11:07

Jak na razie sytuacja opanowana i można już normalnie korzystać z portalu jak i forum.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 13 maja 2011, 14:18

A można wiedzieć, co właściwie się stało? Jakiś atak na serwer był?

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 13 maja 2011, 14:35

Już jest ok u mnie.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 maja 2011, 15:11

Google Chrome tak samo. Na szczęście jest jeszcze stary dobrey IE od M$, tutaj poniewarz ochrona właściwie nigdy nie działa, to sie da w ogóle coś zdziałać :wink:
Załączniki
Elportal.JPG

ODPOWIEDZ