Na chrome coś podobnego.
Błąd w Firefoxie - witryna dokonująca ataków
mam to samo ,
po dalszej wgłebnej analizie mozemy zobaczyć to
i widze znajome strony tez zablokowane
dla smieszności wczesniej widziałem tam lispol.pl - teraz juz niema ??? jakaś znowa czy jak ?
Kod: Zaznacz cały
Strona zgłoszona jako dokonująca ataków!
Strona elportal.pl została zgłoszona jako strona stanowiąca zagrożenie i została zablokowana zgodnie z ustawieniami bezpieczeństwa.
Tego rodzaju strony mogą próbować instalować oprogramowanie wykradające poufne dane, używające komputera do pośredniczenia w atakach lub uszkadzające system.
Niektóre szkodliwe strony celowo rozpowszechniają niebezpieczne oprogramowanie, ale większość z nich działa na serwerach, na które nastąpiło włamanie.Kod: Zaznacz cały
Bezpieczne przeglądanie
Strona diagnostyczna dla elportal.pl
Jaki jest obecny stan witryny elportal.pl?
Witryna znajduje się na liście podejrzanych witryn — jej odwiedzenie może spowodować uszkodzenie komputera.
W ciągu ostatnich 90 dni część tej witryny została 2 raz(y) umieszczona na liście witryn mających związek z podejrzanymi działaniami.
Co się działo podczas odwiedzin Google w tej witrynie?
Liczba stron przetestowanych w witrynie w ciągu ostatnich 90 dni: 10. Testy wykazały, że niektóre (7) z nich powodowały pobranie i zainstalowanie złośliwego oprogramowania bez zgody użytkownika. Robot Google po raz ostatni odwiedził tę witrynę 2011-05-12, a ostatni raz podejrzana treść została w niej wykryta 2011-05-12.
Liczba domen, w których przechowywane jest złośliwe oprogramowanie: 3. Są to między innymi następujące domeny: choking-someone.cz.cc/, gyro-gimbal.cz.cc/, apples-border.cz.cc/.
This site was hosted on 1 network(s) including AS12741 (INTERNETIA).
Czy ta witryna działa jako pośrednik w dalszym rozpowszechnianiu złośliwego oprogramowania?
W ciągu ostatnich 90 dni witryna elportal.pl nie funkcjonowała jako witryna pośrednicząca w rozpowszechnianiu wirusów.
Czy ta witryna przechowuje złośliwe oprogramowanie?
Nie, w ciągu ostatnich 90 dni w tej witrynie nie znajdowało się złośliwe oprogramowanie.
Co mogło być przyczyną?
W niektórych przypadkach aplikacje firm trzecich mogą dodawać złośliwy kod do wiarygodnych witryn, co powoduje wyświetlanie ostrzeżenia.Kod: Zaznacz cały
Czy ta witryna przechowuje złośliwe oprogramowanie?
Tak, w ciągu ostatnich 90 dni w tej witrynie znajdowało się złośliwe oprogramowanie. Liczba domen, które zostały zainfekowane z tego powodu: 4. Są to między innymi następujące domeny: edw.com.pl/, elportal.pl/, pepsiphilippines.com/.lacuartapared.com.mx/.choking-someone.cz.cc/, gyro-gimbal.cz.cc/, apples-border.cz.cc/.tedxriyadh.com/, basixindia.com/, 69.89.31.0/.U mnie pod Windowsem XP Norton Antywirus 2010 (oryginalne oprogramowanie) od kilku dni wyświetlał komunikat, że zablokował atak na mój komputer ze strony "Elportalu" oraz sklepu AVT. Pod Linuksem wyświetla się komunikat jak w pierwszym poście, że strona "Elportalu" została zgłoszona jako dokonującą ataków na komputery.
U mnie Norton Antywirus 2010 sygnalizuje:
Coraz trudniej wejść na "Elportal" o czym się przekonałem chcąc napisać tego posta. Sytuacja taka trwa już od kilku dni. Przynajmniej u mnie NAV 2010 od kilku dni sygnalizował ten problem.Nazwa zagrożenia: Web Attack: Mass Iframe Injection Attack
Komunikację sieciową z www.elportal.pl dopasowano do sygnatury znanego ataku.
Atak wynikał z \DEVICE\HARDDISKVOLUME1\PROGRAM FILES\MOZILLA FIREFOX\FIREFOX.EXE.
Aby przestać otrzymywać powiadomienia o tym typie ruchu, w okienku Działania
kliknij pozycję Przestań powiadamiać.
Problem zdaje się występować jedynie w nowszych wersjach FireFoxa (wersja 4.0.1). Co prawda można wejść na elportal i forum (trzeba kliknąć "Zignoruj to ostrzeżenie" na dole po prawej stronie ramki), ale nie da się pisać postów. Zainstalowałem starą wersję 3.6 i wszystko jest w porządku. Zgłaszałem już https://elportal.pl jako mylnie rozpoznane zagrożenie, może gdyby więcej osób tak zrobiło rozwiązało by to problem.