Zdalny włącznik/wyłącznik

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Zdalny włącznik/wyłącznik

Post autor: Strzeminator » 21 kwie 2011, 8:13

Witam. Chciałbym zrobić zdalne sterowanie typu włącz/wyłącz najlepiej drogą radiową (w ostateczności może być na podczerwień). Zastanawiałem się czy można by do tego wykorzystać nadajnik i odbiornik FM, czy jest to dobra opcja?

Znalazłem kilka schematów:

Nadajniki:

Schemat 1

Schemat 2

Schemat 3

Odbiorniki:

Schemat 1

Schemat 2

Teraz kilka pytań:
-Czy da się te układy przerobić na zdalne sterowanie?
-Czy na wyjściu odbiornika można dać układ cd4013, który reagował by na zmianę stanu z niskiego na wysoki i włączał/wyłączał dany układ?
-Czy można zestroić nadajnik i odbiornik bez specjalistycznych przyrządów?

I prosiłbym o nie odpowiadanie w stylu "kup sobie dzwonek bezprzewodowy z biedronki", gdyż chciałbym zrobić ten układ samodzielnie.

Awatar użytkownika
Bogdan 6
-

Post autor: Bogdan 6 » 21 kwie 2011, 21:56

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 21 kwie 2011, 23:25

W castoramie widziałem pilot sterujący czterema gniazdami drogą radiową za 99 zł, jest więc sens robić coś takiego samemu jeżeli po relatywnie niskiej cenie mamy ładnie wykonane urządzenie z gwarancją?

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 22 kwie 2011, 5:30

Dla mnie jest.

Osobiście najbardziej podoba mi się nadajnik i odbiornik z rezonatorami kwarcowymi, wydają mi się proste w wykonaniu. Jak to przerobić na zdalne sterowanie? I czy jest potrzebna ta cewka w odbiorniku? W opisie pisało że trzeba nawinąć 10 kwadratowych zwojów 15 centymetrowych. Trzeba się tak męczyć na odległość około 10m od nadajnika? W moim byłym dzwoneczku, który przerabiałem na zdalne sterowanie, nadajnik składał się z 3 tranzystorów i właśnie tego rezonatora kwarcowego + cewka i kondensator regulowany i działało to całkiem nieźle biorąc pod uwagę fakt, że układ był mniejszy niż pudełko od zapałek. Czekam na propozycje w sprawie przeróbki tych schematów z kwarcem.

Ahhh...

Tylko ten ul1321 kosztuje 14 zł sztuka więc odpada ta opcja ;/. Może macie jakieś prosty schemat odbiornika FM, bo znalazłem dwu tranzystorowy nadajnik.

ODPOWIEDZ