Witam. Chciałbym zrobić zdalne sterowanie typu włącz/wyłącz najlepiej drogą radiową (w ostateczności może być na podczerwień). Zastanawiałem się czy można by do tego wykorzystać nadajnik i odbiornik FM, czy jest to dobra opcja?
Znalazłem kilka schematów:
Nadajniki:
Schemat 1
Schemat 2
Schemat 3
Odbiorniki:
Schemat 1
Schemat 2
Teraz kilka pytań:
-Czy da się te układy przerobić na zdalne sterowanie?
-Czy na wyjściu odbiornika można dać układ cd4013, który reagował by na zmianę stanu z niskiego na wysoki i włączał/wyłączał dany układ?
-Czy można zestroić nadajnik i odbiornik bez specjalistycznych przyrządów?
I prosiłbym o nie odpowiadanie w stylu "kup sobie dzwonek bezprzewodowy z biedronki", gdyż chciałbym zrobić ten układ samodzielnie.
Zdalny włącznik/wyłącznik
- Strzeminator
- -
- Strzeminator
- -
Dla mnie jest.
Osobiście najbardziej podoba mi się nadajnik i odbiornik z rezonatorami kwarcowymi, wydają mi się proste w wykonaniu. Jak to przerobić na zdalne sterowanie? I czy jest potrzebna ta cewka w odbiorniku? W opisie pisało że trzeba nawinąć 10 kwadratowych zwojów 15 centymetrowych. Trzeba się tak męczyć na odległość około 10m od nadajnika? W moim byłym dzwoneczku, który przerabiałem na zdalne sterowanie, nadajnik składał się z 3 tranzystorów i właśnie tego rezonatora kwarcowego + cewka i kondensator regulowany i działało to całkiem nieźle biorąc pod uwagę fakt, że układ był mniejszy niż pudełko od zapałek. Czekam na propozycje w sprawie przeróbki tych schematów z kwarcem.
Ahhh...
Tylko ten ul1321 kosztuje 14 zł sztuka więc odpada ta opcja ;/. Może macie jakieś prosty schemat odbiornika FM, bo znalazłem dwu tranzystorowy nadajnik.
Osobiście najbardziej podoba mi się nadajnik i odbiornik z rezonatorami kwarcowymi, wydają mi się proste w wykonaniu. Jak to przerobić na zdalne sterowanie? I czy jest potrzebna ta cewka w odbiorniku? W opisie pisało że trzeba nawinąć 10 kwadratowych zwojów 15 centymetrowych. Trzeba się tak męczyć na odległość około 10m od nadajnika? W moim byłym dzwoneczku, który przerabiałem na zdalne sterowanie, nadajnik składał się z 3 tranzystorów i właśnie tego rezonatora kwarcowego + cewka i kondensator regulowany i działało to całkiem nieźle biorąc pod uwagę fakt, że układ był mniejszy niż pudełko od zapałek. Czekam na propozycje w sprawie przeróbki tych schematów z kwarcem.
Ahhh...
Tylko ten ul1321 kosztuje 14 zł sztuka więc odpada ta opcja ;/. Może macie jakieś prosty schemat odbiornika FM, bo znalazłem dwu tranzystorowy nadajnik.