[Pytanie] Przykład projektu w DSM 51
[Pytanie] Przykład projektu w DSM 51
Witam,
Mam w tym semestrze na uczelni laboratoria z Technik Programowania Mikroprocesorów i jako zaliczenie mam do wykonania projekt w DSM-51 w assemblerze. Nasz wykładowca nie chcę nam narzucać przykładowych tematów i nie podał nam żadnej listy przykładowych projektów.
Dlatego mam do Was pytanie: co mógłbym wykonać na taki projekt? Jako, że zapewne poznamy podstawy programowanie w DSM-51 projekt nie powinien być zbyt trudny. Tak w ogóle zastanawiam się, co pod takim mikroprocesorem można zaprogramować. Z tego co znalazłem w sieci to przeważnie jest to kalkulator albo zegarek.
Na laborkach mamy takie zagadnienia jak: obsługa urządzeń zewnętrznych, pamięć RAM, podstawowe operacje arytmetyczne, obsługa stosu, wyświetlacza 7-segmentowego, przetwornik ac, timery.
Mam w tym semestrze na uczelni laboratoria z Technik Programowania Mikroprocesorów i jako zaliczenie mam do wykonania projekt w DSM-51 w assemblerze. Nasz wykładowca nie chcę nam narzucać przykładowych tematów i nie podał nam żadnej listy przykładowych projektów.
Dlatego mam do Was pytanie: co mógłbym wykonać na taki projekt? Jako, że zapewne poznamy podstawy programowanie w DSM-51 projekt nie powinien być zbyt trudny. Tak w ogóle zastanawiam się, co pod takim mikroprocesorem można zaprogramować. Z tego co znalazłem w sieci to przeważnie jest to kalkulator albo zegarek.
Na laborkach mamy takie zagadnienia jak: obsługa urządzeń zewnętrznych, pamięć RAM, podstawowe operacje arytmetyczne, obsługa stosu, wyświetlacza 7-segmentowego, przetwornik ac, timery.
Do DSM-51 są fizyczne modele dołączane wprost do zestawu:
http://www.elektronika-w-szkole.pl/modele
Na których można zrobić wiele ciekawych rzeczy. Pytanie czy laboratorium na Twojej uczelni posiada te modele?
http://www.elektronika-w-szkole.pl/modele
Na których można zrobić wiele ciekawych rzeczy. Pytanie czy laboratorium na Twojej uczelni posiada te modele?
A. czy będziesz to potem wgrywał do fizycznego DSM 51 czy tylko prezentacja na symulatorze ?
To akurat w dużym stopniu uzależnia co można zrobić.
B. Jak dobrym jesteś programistą?
Zrobienie dobrej i ciekawej gry jest jednak wymagające wbrew pozorom. Nawet głupi Snake aby był ciekawy może okazać się niezłym wyzwaniem. Ale 8051 ma dosyć mocy aby uciągnąć grę i nawet zaawansowaną (jak masz 32KB lub UP RAM do dyspozycji, no i wyświetlacz graficzny.
To akurat w dużym stopniu uzależnia co można zrobić.
B. Jak dobrym jesteś programistą?
Zrobienie dobrej i ciekawej gry jest jednak wymagające wbrew pozorom. Nawet głupi Snake aby był ciekawy może okazać się niezłym wyzwaniem. Ale 8051 ma dosyć mocy aby uciągnąć grę i nawet zaawansowaną (jak masz 32KB lub UP RAM do dyspozycji, no i wyświetlacz graficzny.
Też wydaje mi się, że snake jest dość trudny do zrobienia. Na zajęciach poznamy raczej tylko podstawy, i coś słyszałem, że np. niektórzy wykonują kalkulator albo coś w tym stylu. Na innym forum dostałem propozycję napisania zameka szyfrowego (multipkelsowana klawiatura 4x4, dioda wyjściowa i sterownika rygla) lub sterownik lampek do choinki. Czy jest to stosunkowo łatwe do wykonania. Da się je wykonać na symulatorze?
Jak już prosta gra to "Kółko - Krzyżyk" tylko wyświetlacz 4x20 znaków LCD. Ta gra daje wbrew pozorom sporo możliwości rozbudowy od strony softu, bo mając RS232 można myszkę komputerową próbować podpiąć pod 8051, sztuczna inteligencja (czyli gra z kompem), tryb gry na czas gdzie kolejny ruch trzeba zrobić np w 10s.
Z prostszych aplikacji np. miernik refleksu, po zapaleniu LEDy trzeba nacisnąć jak najszybciej przycisk, a czas jest wyświetlany na wyświetlaczu 7-segmentowym.
Właściwie aplikacja jest kwestią pomysłowości.
Z prostszych aplikacji np. miernik refleksu, po zapaleniu LEDy trzeba nacisnąć jak najszybciej przycisk, a czas jest wyświetlany na wyświetlaczu 7-segmentowym.
Właściwie aplikacja jest kwestią pomysłowości.