Sterowanie silnikiem krokowym unipolarnym.

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Sterowanie silnikiem krokowym unipolarnym.

Post autor: kayron » 10 gru 2010, 17:30

Jak w temacie, czy da się wysterować taki silnik za pomocą 2x BA6418. wszystko jest na schemacie. Ale główne pytanie czy trzeba zabezpieczać układy BA6418 dodatkowymi diodami od strony cewek, i czy te które podałem mogą być, czy lepiej np. dać transile, albo mocniejsze.
Załączniki
Unipolar_Motor.JPG

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 13 gru 2010, 17:33

Czemu nie użyjesz czegoś dedykowanego do krokowych? Diody daj takie jak w aplikacji L298

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 gru 2010, 18:18

Bo, BA mam, a dedytkowany bym musiał kupować. Zresztą różnica miedzy BA a L298 była by taka że zamiast 2 scalaków miałbym jeden. Ale to akurat nie miało by znaczenia.
Nie wnikając w szczegóły, BA6418 bardziej mi w tym konkretnym rozwiązaniu pasuje.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 13 gru 2010, 22:56

Rozumiem że środkowe odczepy uzwojeń są podłączone do masy?
Jeżeli tak to da się sterować unilolarnie.
Jeżeli odczepy będą niepodłączone (jak na załączonym schemacie) to powinno dać się sterować bipolarnie.
Czyjnik halla jest jest w tym silniku, czy poza nim?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 gru 2010, 15:07

Tzn. właśnie z tym jest mały problem otóż szukając informacji o silnikach unipolarnych znalazłem dwa rodzaje tych połączeń, tak jak na schemacie gdzie odczep środkowy wisi w powietrzu i jest to konfiguracja małe obroty - duży moment, i druga konfiguracja, gdzie jeden z końców wisi w powietrzu, a obwód zamknięty jest właśnie przez odczep czy duże obroty - mała moc.
Przy czym ja opierałem się na rysunku z str. 8 tej noty katalogowej.
http://www.wobit.com.pl/download/pdf/ul ... bl3771.pdf
Czujnik Halla nie jest w silniku, to opcja po to aby ustalić pozycję startową. Schemat to tylko fragment układu obracania wieżą w czołgu. Przy czym że względów na gabaryty silnika krokowego zastanawiam się jeszcze nad silnikiem głowicy ze stacji dysków 3,5" który jest mniejszy i 2 fazowy 4 przewodowy.
Dla tego właśnie chcę układy BA6418, bo łatwiej mi je będzie upchnąć w wierzy niż stosunkowo wielki L298. A z drugiej strony nie potrzebuję tam dużych prądów, więc i układ nie musi być jakiś super wypasiony.
Załączniki
Unipolar motor.JPG

Tom27
-

Post autor: Tom27 » 15 gru 2010, 12:44

Tak na marginesie mówisz o silniku ze stacji dyskietek tym, co porusza głowicą? Jeśli tak to czy może on pracować poza swoim standardowym mechanicznym mocowaniem? Kiedyś próbowałem taki wykorzystać, ale okazało się, że po wyjęciu z mocowania ośka jest tak luźna, że blokuje się o wnętrze silnika. Dopiero dociśnięcie ośki utrzymuje ją we właściwej pozycji niestety jest to trudne do adaptacji.
Co do samego sterowania nie prościej (mniej miejsca) zastosować sterowanianie z czterema tranzystorami np. BC337 (0.8A) oczywiście, kiedy mowa o silniku unipolarnym, czyli środki do masy?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 gru 2010, 14:09

Tzn, silnik ze stacji odkręciłem i ta oś a właściwie śruba, jest sztywna, natomiast silnik ze stacji jest klasycznym 2 fazowym z 4 przewodami, nie 6 i musi być sterowany mostkami H, bo przez cewkę prąd musi płynąć raz w lewo, raz w prawo. Natomiast ten silnik na schemacie to silnik z WOBITu, i on ma nieco inną konstrukcję. Tzn ten też jest 2 fazowy, tylko ma 2 konfiguracje połączeń cewek.

Tom27
-

Post autor: Tom27 » 15 gru 2010, 23:04

Tak oczywiście silnik ze stacji dyskietek jest bipolarny i posiada cztery przewody. Pisząc o sterowaniu tranzystorami myślałem o tym ze schematu. Szczerze chyba łatwiej jest sterować silnikiem właśnie unipolarnym. Tak jak napisałem wcześniej próbowałem wykorzystać kiedyś silnik a raczej silniczek ze stacji dyskietek i na dziesięć rozebranych stacji tylko jeden silnik miał sztywną oś reszta musiała być podparta. Oryginalnie tam jest taka mała kuleczka stalowa, która robi za łożysko. Silnikiem tym sterowałem poprzez mostek H z tranzystorów chyba nawet BC337 8szt. Tranzystorami sterował mikrokontroler, ale po dłuższej walce zrezygnowałem z niego na rzecz właśnie unipolarnego i trochę większego. Ten mniejszy ze stacji wpadał mi w jakieś dziwne wibracje, nie wiem może coś było nie tak z sekwencją sterującą a może silnik trafiło? Jak ujarzmisz mały silnik ze stacji dyskietek pochwal się.
Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 16 gru 2010, 19:12

Ten mały silnik należy wyciąć razem z mocowaniem i podpórką na końcu, inaczej nie chce działać.
Mniej dostępne, ale za to lepiej zbudowane są silniki z kamer i aparatów fotograficznych (te od ustawiania ostrości).

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 16 gru 2010, 22:37

Ano faktycznie ma taka dziwaczną konstrukcje ten silnik ze stacji, że wał jest jakby na jakieś sprężynie, i musi mieć docisk. Jeszcze muszę obadać silnik ze stacji 5.25".

Tom27
-

Post autor: Tom27 » 16 gru 2010, 23:41

Te ze stacji 5.25” są dużo fajniejsze i przeważnie są unipolarne (nie spotkałem bipolarnego) niestety już są bardzo trudno dostępne i gabaryty dużo większe.

ODPOWIEDZ