Sterowanie silnikiem krokowym unipolarnym.
Sterowanie silnikiem krokowym unipolarnym.
Jak w temacie, czy da się wysterować taki silnik za pomocą 2x BA6418. wszystko jest na schemacie. Ale główne pytanie czy trzeba zabezpieczać układy BA6418 dodatkowymi diodami od strony cewek, i czy te które podałem mogą być, czy lepiej np. dać transile, albo mocniejsze.
Tzn. właśnie z tym jest mały problem otóż szukając informacji o silnikach unipolarnych znalazłem dwa rodzaje tych połączeń, tak jak na schemacie gdzie odczep środkowy wisi w powietrzu i jest to konfiguracja małe obroty - duży moment, i druga konfiguracja, gdzie jeden z końców wisi w powietrzu, a obwód zamknięty jest właśnie przez odczep czy duże obroty - mała moc.
Przy czym ja opierałem się na rysunku z str. 8 tej noty katalogowej.
http://www.wobit.com.pl/download/pdf/ul ... bl3771.pdf
Czujnik Halla nie jest w silniku, to opcja po to aby ustalić pozycję startową. Schemat to tylko fragment układu obracania wieżą w czołgu. Przy czym że względów na gabaryty silnika krokowego zastanawiam się jeszcze nad silnikiem głowicy ze stacji dysków 3,5" który jest mniejszy i 2 fazowy 4 przewodowy.
Dla tego właśnie chcę układy BA6418, bo łatwiej mi je będzie upchnąć w wierzy niż stosunkowo wielki L298. A z drugiej strony nie potrzebuję tam dużych prądów, więc i układ nie musi być jakiś super wypasiony.
Przy czym ja opierałem się na rysunku z str. 8 tej noty katalogowej.
http://www.wobit.com.pl/download/pdf/ul ... bl3771.pdf
Czujnik Halla nie jest w silniku, to opcja po to aby ustalić pozycję startową. Schemat to tylko fragment układu obracania wieżą w czołgu. Przy czym że względów na gabaryty silnika krokowego zastanawiam się jeszcze nad silnikiem głowicy ze stacji dysków 3,5" który jest mniejszy i 2 fazowy 4 przewodowy.
Dla tego właśnie chcę układy BA6418, bo łatwiej mi je będzie upchnąć w wierzy niż stosunkowo wielki L298. A z drugiej strony nie potrzebuję tam dużych prądów, więc i układ nie musi być jakiś super wypasiony.
Tak na marginesie mówisz o silniku ze stacji dyskietek tym, co porusza głowicą? Jeśli tak to czy może on pracować poza swoim standardowym mechanicznym mocowaniem? Kiedyś próbowałem taki wykorzystać, ale okazało się, że po wyjęciu z mocowania ośka jest tak luźna, że blokuje się o wnętrze silnika. Dopiero dociśnięcie ośki utrzymuje ją we właściwej pozycji niestety jest to trudne do adaptacji.
Co do samego sterowania nie prościej (mniej miejsca) zastosować sterowanianie z czterema tranzystorami np. BC337 (0.8A) oczywiście, kiedy mowa o silniku unipolarnym, czyli środki do masy?
Co do samego sterowania nie prościej (mniej miejsca) zastosować sterowanianie z czterema tranzystorami np. BC337 (0.8A) oczywiście, kiedy mowa o silniku unipolarnym, czyli środki do masy?
Tzn, silnik ze stacji odkręciłem i ta oś a właściwie śruba, jest sztywna, natomiast silnik ze stacji jest klasycznym 2 fazowym z 4 przewodami, nie 6 i musi być sterowany mostkami H, bo przez cewkę prąd musi płynąć raz w lewo, raz w prawo. Natomiast ten silnik na schemacie to silnik z WOBITu, i on ma nieco inną konstrukcję. Tzn ten też jest 2 fazowy, tylko ma 2 konfiguracje połączeń cewek.
Tak oczywiście silnik ze stacji dyskietek jest bipolarny i posiada cztery przewody. Pisząc o sterowaniu tranzystorami myślałem o tym ze schematu. Szczerze chyba łatwiej jest sterować silnikiem właśnie unipolarnym. Tak jak napisałem wcześniej próbowałem wykorzystać kiedyś silnik a raczej silniczek ze stacji dyskietek i na dziesięć rozebranych stacji tylko jeden silnik miał sztywną oś reszta musiała być podparta. Oryginalnie tam jest taka mała kuleczka stalowa, która robi za łożysko. Silnikiem tym sterowałem poprzez mostek H z tranzystorów chyba nawet BC337 8szt. Tranzystorami sterował mikrokontroler, ale po dłuższej walce zrezygnowałem z niego na rzecz właśnie unipolarnego i trochę większego. Ten mniejszy ze stacji wpadał mi w jakieś dziwne wibracje, nie wiem może coś było nie tak z sekwencją sterującą a może silnik trafiło? Jak ujarzmisz mały silnik ze stacji dyskietek pochwal się.
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek