Półsumator

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 13 cze 2014, 11:17

diooda pisze:z tego co do tej pory się dowiedziałem to wygląda to tak:
podłączamy ze soba sumatory i z carry wychodzimy dalej
A później piszesz:
diooda pisze:problem jest w tym ze nasz full adder ma trzy wyłączniki co po podłączeniu dwóch adderów daje 6 wyłączników
Dochodzisz do dobrych wniosków, a później je zaprzeczasz. Przecież napisałem, abyś się zastanowił nad Carry out.
Skoro używamy przeniesienia do podłączenia "a'la" kaskadowy to nie używamy jednocześnie jako wyprowadzenia przełącznika.
I skoro chcesz się opierać na tym filmiku to masz tam 4 przełączniki, czyli kombinacje 2^4 oraz 3 wyjścia. A więc można wnioskować, że są dwa sumatory.
Masz 2 wejścia do każdego, z czego z pierwszego Carry out 0 wchodzi do Carry in drugiego. I z pierwszego sumatora masz wyprowadzoną sumę S0, z drugiego sumę S1 oraz Carry Out 1 co daje w efekcie 3 diody. Do pierwszego sumatora nie wyprowadzasz przełącznika Carry In.

Po drugie Twoje schematy z szarymi liniami połączeń na szarej kratce są nie czytalne, ale wydaje mi się, że w żaden sposób nie połączyłeś tych sumatorów więc nie wiem co chciałeś tak uzyskać.

Co ciekawe na 3 pozycjach możemy uzyskać liczbę 7, ale możemy maksymalnie dodać do siebie 3. :P

Z resztą kombinuj. Powodzenia. ;)

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 14 cze 2014, 0:11

Udało się!!!! Nie wiem czy dobrze zrobiłem zakladajac zamiast wylacznika C1 przerzutnik. Czy można bez niego? Nie wiem równiez jak pozbyć sie drugiego zasilania.

C0 jest nie używane!!!

po włączeniu przełącznika
A0 czyli 1 świeci się Suma 0
A1=2 czyli Suma 1
A0 i A1=3 Suma 0 i Suma 1

B0=1 czyli Suma 0
B1=2 czyli Suma 1
B0 i B1=3 Suma 0 i Suma 1

A0+B0 = 2 czyli Suma 1
A0+B1 = 3 czyli Suma 0 i Suma 1
A1+B1 = 4 czyli Curry 1
A1+B1+A0 = 5 czyli Curry 1 + Suma 0
A1+B1+A0+B0 = 6 czyli Curry 1 + Suma 1
Załączniki
Screen Shot 2014-06-14 at 00.47.11.png

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 15 cze 2014, 22:09

Skoro działa to dobrze. Będę szczery i powiem od razu, że mi się nie chce sprawdzać tego schematu, zbyt pomieszane. :D

Jak to nie wiesz jak pozbyć się drugiego zasilania? Jak rozumie chodzi o źródło 5V. Przecież skoro to 5V i tamto 5V to jest to samo. Wystarczy pociągnąć z jednego, ale na modelowym przedstawieniu lepiej stosować taki typ "etykietowy", bo jest bardziej czytelnie.

Coś się przynajmniej nauczyłeś przy tym? :P

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 15 cze 2014, 23:18

Będę szczery i powiem od razu, że mi się nie chce sprawdzać tego schematu, zbyt pomieszane.
Wydawało mi się że jest to najprostszy schemat sumatora :) Bardziej mi zależy na nurtujacej mnie kwestii czy da sie połaczyc te dwa sumatory bez przekaźnika na wejsciu carry czy wlasnie dobrze wymyslilem ze ma byc? dalej dopracuje sam schemat i usune podwojne zasilanie. Schemat jest caly ponieważ go testuje i sprawdzam czy chodzi.

Uczę się za każdym razem po troszeczku.:) a co to typ "etykietowy"?

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 15 cze 2014, 23:47

diooda pisze:Bardziej mi zależy na nurtujacej mnie kwestii czy da sie połaczyc te dwa sumatory bez przekaźnika na wejsciu carry czy wlasnie dobrze wymyslilem ze ma byc?
Nadal nie odrobiłeś lekcji. :P Po co jest to przeniesienie? Jak inaczej miałoby to działać? Jak połączyć wtedy dwa sumatory?
diooda pisze:a co to typ "etykietowy"?
Chodzi o to, że nie ciągniesz wszędzie połączeń od źródła, ale po prostu to co ma być zasilane 5V oznaczasz taką etykietą. Spójrz na moje poprzednie schematy. Nie ma tyle plątanin.

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 17 cze 2014, 19:22

Artyliusz Trochę jednak miałem rację. Nie potrzebny jest dodatkowy przekaźnik. Role tego dodatkowego przekaźnika pełni ten który jest już w sumatorze. Półsumator był bez niego a sumator ma właśnie dodatkowy przekaźnik w "komplecie".

Dodatkowo wykonałem schemat bardziej czytelniejszy.
Czy teraz wszystko jest ok?

PS.

jak w http://www.falstad.com robić większe schematy? bo nie mogłem zmieścić tego projektu.
dzięki
Załączniki
Screen Shot 2014-06-17 at 20.15.51.png
Screen Shot 2014-06-17 at 20.15.51.png (20.19 KiB) Przejrzano 7592 razy
Ostatnio zmieniony 18 cze 2014, 10:40 przez diooda, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 17 cze 2014, 23:01

4 bit adder
Załączniki
Screen Shot 2014-06-17 at 23.59.38.png
Screen Shot 2014-06-17 at 23.59.38.png (12.58 KiB) Przejrzano 7576 razy

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 22 cze 2014, 15:26

diooda pisze:Artyliusz Trochę jednak miałem rację. Nie potrzebny jest dodatkowy przekaźnik. Role tego dodatkowego przekaźnika pełni ten który jest już w sumatorze.
Chyba nadal do końca nie zrozumiałeś moich poprzednich pytań i jak to działa.
diooda pisze: Bardziej mi zależy na nurtujacej mnie kwestii czy da sie połaczyc te dwa sumatory bez przekaźnika na wejsciu carry czy wlasnie dobrze wymyslilem ze ma byc?
Artyliusz pisze: Nadal nie odrobiłeś lekcji. Po co jest to przeniesienie? Jak inaczej miałoby to działać? Jak połączyć wtedy dwa sumatory?
Ale mniejsza o to. Uznajmy to za nieporozumienie. :P

Czy program, w którym to projektujesz posiada opcję symulacji układu i jeśli tak to czemu mnie się pytasz czy działa? :D Jeśli natomiast nie ma to nie było tego pytania. :D

Jeśli efekt uzyskany odpowiada tablicom prawdy, co zapewne porównywałeś to układ działa. :) Możesz przerzucić już się na bramki logiczne i nawet łatwiej jest to fizycznie zbudować.

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 22 cze 2014, 16:39

To jest schemat, którego poprawności nie byłem pewien dlatego pytałem :) Przekaźnik z czerwoną strzałką okazał się być niepotrzebny. Rożnica pomiędzy pólsumatorem a sumatorem polega na dodatkowym przekaźniku (ten ze strzalka niebieska) i on pelni role carry in a dodatkowy przekaźnik jest już zbędny. Stąd nasze nieporozumienie.
Czy program, w którym to projektujesz posiada opcję symulacji układu i jeśli tak to czemu mnie się pytasz czy działa?
Nie pytałem czy działa tylko czy jest ok ;) tzn. że jestem na razie zielony z elektroniki i pierwszy raz w życiu narysowalem uproszczony schemat (bez wszystkich połaczeń tak jak prosiłeś) dlatego pytalem czy jest ok.
nastepne nieporozumienie ;)

Mój program posiada opcje symulacji i uklad działał ale schmat to co innego. Przyklad: na schemacie ponizej ;)))) ukald dziala ale po cholere dodatkowy przekaźnik przed sumatorem;)))
Możesz przerzucić już się na bramki logiczne i nawet łatwiej jest to fizycznie zbudować.
Chętnie sie przerzuce ale wczesniej jeszcze chce dołaczyć pamiec do tych czterech sumatorów i zrobić odejmowanie tak jak na tym filmie z youtuba.
Obawiam sie też właśnie ze z bramkami bedzie troche latwiej i sie mniej naucze. Wole powalczyć z przekaźnikami do końca a kolejna rzecz to tranzystory a swoją drogą mogę też przeskoczyc trochę i pobawić się mikrokontrolerami ale projekt z przekaźnikami chce kontynuować po kolei.
Załączniki
Screen Shot 2014-06-14 at 00.47.png

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 23 cze 2014, 18:27

diooda pisze:Przekaźnik z czerwoną strzałką okazał się być niepotrzebny.
Nie mam pojęcia czemu w ogóle wstawiłeś tam przekaźnik. :D
diooda pisze:Nie pytałem czy działa tylko czy jest ok tzn. że jestem na razie zielony z elektroniki i pierwszy raz w życiu narysowalem uproszczony schemat (bez wszystkich połaczeń tak jak prosiłeś) dlatego pytalem czy jest ok.
Jak na pierwszy raz całkiem dobrze, gratulacje!
diooda pisze:Obawiam sie też właśnie ze z bramkami bedzie troche latwiej i sie mniej naucze. Wole powalczyć z przekaźnikami do końca
Z tej nauki kalkulatorów z czasów drugiej wojny światowej za dużo przydatnych rzeczy się nie nauczysz, a przynajmniej ja nie widzę w tym większego sensu na dzień dzisiejszy. Wady ich były takie: zajmowały dużo miejsca, pobierały dużo prądu, były awaryjne, drogie, wolne w działaniu.
Nie mówię, że nie stosuje się układów logicznych na przekaźnikach, bo to się nadal używa, a w szczególności w sterowaniu elektro-pneumatycznym/hydraulicznym siłowników. Również na stycznikach stosuje się układy logiczne do sterownia silnikami, w pracowni, itd.
Jednakże ja osobiście radziłbym Tobie przejść do układów, które możesz fizycznie sobie zbudować, bo to naprawdę przyswaja więcej wiedzy i bardziej skutecznie.

Bo tak to wątpię czy nauczyłeś się coś o przekaźnikach. O cewce, stykach, histerezie, zakłóceniach. :) Właśnie uważam inaczej i to z bramkami się nauczysz układów cyfrowych. Wybacz za ten wywód, rozpisałem się. :D

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 23 cze 2014, 23:37

Jednakże ja osobiście radziłbym Tobie przejść do układów, które możesz fizycznie sobie zbudować
Tak bardzo chcę, ale zanim to zrobię i kupię części chciałbym poznać trochę teorii i na razie emulować. Nie zamierzam też budować kalkulatora na przekaźnikach ;) Chcę poznać w miarę szybko jak zbudować bramkę z tranzystorów a to mi pozwoli przejść dalej do układów i wtedy zacznę przygodę z prawdziwą elektroniką. Mam nadzieję że w miesiąc się wyrobię choć ten temat z półsumatorem zacząłęm w marcu i się trochę dłuży.
Bo tak to wątpię czy nauczyłeś się coś o przekaźnikach.
Bardziej tworzenie własnych schematów, zrozumienie połączeń i ich logika niż budowanie ściemniacza zmierzchowego z gotowego schematu 1:1.

Zabieram się do dodania pamięci do tych 4 sumatorów.

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 29 cze 2014, 0:13

Jak wcześniej pisałem do mojego 2 bitowego sumatora chciałem dodać pamięci. Próbując narysować taki schemat miałem problem z zastosowaniem tylko jednego przycisku reset i set dla całęgo urządzenia.
Musiałem przerobić pamięć flip-flop w sumatorze.
Załączniki
Screen Shot 2014-06-29 at 01.12.40.png
Screen Shot 2014-06-29 at 01.12.40.png (21.58 KiB) Przejrzano 7412 razy

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 29 cze 2014, 0:27

a oto cały 2 bitowy sumator wraz z pamięciami. Mam teraz pytanie czy jest to jedyna możliwość połaczenia pamięci do sumatorów aby zastosować tylko jeden reset i set?
Załączniki
Screen Shot 2014-06-29 at 01.22.56.png
Screen Shot 2014-06-29 at 01.22.56.png (21.51 KiB) Przejrzano 7410 razy

Awatar użytkownika
diooda
-

Post autor: diooda » 29 cze 2014, 23:30

trochę się pośpieszyłem zapomnialem o tym że po wyłaczeniu sumatora pamieć musi byc podczymywana nadal a na moim schemacie oczywiście wylaczy się wraz z wyłączeniem sumatora. Będę jeszcze musiał pokombinować.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 30 cze 2014, 16:01

Jest tak, ponieważ nie pomyślałeś przy schemacie. Wstawiłeś diody prostownicze, a nie pomyślałeś po co. :D

Zobacz na stronie nr 2 mój sumator z pamięcią. Zobaczysz dwie różnice w pamięci co do Twojego.

ODPOWIEDZ