A później piszesz:diooda pisze:z tego co do tej pory się dowiedziałem to wygląda to tak:
podłączamy ze soba sumatory i z carry wychodzimy dalej
Dochodzisz do dobrych wniosków, a później je zaprzeczasz. Przecież napisałem, abyś się zastanowił nad Carry out.diooda pisze:problem jest w tym ze nasz full adder ma trzy wyłączniki co po podłączeniu dwóch adderów daje 6 wyłączników
Skoro używamy przeniesienia do podłączenia "a'la" kaskadowy to nie używamy jednocześnie jako wyprowadzenia przełącznika.
I skoro chcesz się opierać na tym filmiku to masz tam 4 przełączniki, czyli kombinacje 2^4 oraz 3 wyjścia. A więc można wnioskować, że są dwa sumatory.
Masz 2 wejścia do każdego, z czego z pierwszego Carry out 0 wchodzi do Carry in drugiego. I z pierwszego sumatora masz wyprowadzoną sumę S0, z drugiego sumę S1 oraz Carry Out 1 co daje w efekcie 3 diody. Do pierwszego sumatora nie wyprowadzasz przełącznika Carry In.
Po drugie Twoje schematy z szarymi liniami połączeń na szarej kratce są nie czytalne, ale wydaje mi się, że w żaden sposób nie połączyłeś tych sumatorów więc nie wiem co chciałeś tak uzyskać.
Co ciekawe na 3 pozycjach możemy uzyskać liczbę 7, ale możemy maksymalnie dodać do siebie 3.
Z resztą kombinuj. Powodzenia.