Okładka Styczniowego EDW i ARM DSP?

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
ODPOWIEDZ

Mała ankietka. Co byś wolał mając wybór ?

32-bitowe ARMy, z racji specyfikacji wchodzenie SMD.
23
70%
16-Bitowe PIC24 i DSPPIC, mając wybór między obudowami DIP i SMD.
10
30%

Liczba głosów: 33

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 22 mar 2011, 20:45

kayron pisze:Za radą kolegi zajrzałem do tego numeru EP, i skserowałem sobie kurs C na PIC18. Zapowiada się ciekawie
Dla każdego coś miłego ;)
kayron pisze:bo optymalizacja kodu wynikowego na najniższym poziomie to raczej niezbyt istotne ograniczenie
Pisałem trochę programów na PICe i niestety jest to dotkliwe ograniczenie (przynajmniej w kompilatorach Microchipa). Projekt który robiłem nie zmieścił się do docelowego proca po wygaśnięciu wersji trial. A że był tam stos USB, to nie bardzo dało się to zoptymalizować. Inny projekt działał np. koszmarnie wolno z tego co pamiętam.
kayron pisze:o wstawek ASM, czy stosowania zoptymalizowanych algorytmów nikt nam nie zabroni
Optymalizacja algorytmów może nie zadziałać, natomiast wstawianie dużej ilości kodu w assemblerze trochę wypacza sensowność stosowania kompilatora C. Niemniej wersja trial do zabawy i pierwszych prób powinna być wystarczająca. Jeżeli chcesz zrobić coś poważnego, może nie starczyć.
Przy okazji - darmowy kompilator SDCC ma możliwość generowania kodu dla PICów. Nie jest on idealny i ma ograniczenia, ale można w nim coś zrobić. Do prostszych projektów powinien się nadawać :)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 23 mar 2011, 19:54

Oczywiście zgadzam się że w przypadku pisania zaawansowanych programów te ograniczenia będą dokuczliwe, ale w normalniej takiej hobbistycznej dłubaninie nie powinny być aż tak zbytnio.
Nie wiem o co chodzi z ta wersją Trial, bo z tego co ja zrozumiałem to środowisko Microchipa nie ma żadnych ograniczeń, jedynie kompilator Hi-Tech jest w nim domyślnie tylko dla PIC16, więc dla 18 i 24 trzeba ściągnąć sobie go dodatkowo, a wersja Lite jak pisałem ma tylko zablokowane funkcje optymalizacji.
No cóż zawsze można dopłacić te parę zł i kupować CPU z największą pojemnością pamięci programu.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 23 mar 2011, 21:31

kayron pisze:Nie wiem o co chodzi z ta wersją Trial
Może to się nie nazywa trial, ale student edition. Po upływie miesiąca czy dwóch kończy się wersja testowa i wyłącza się optymalizacja.
Zauważ, że ja pisze o kompilatorach Microchipa, nie Hi-Tech'a ;)
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... wCompilers
kayron pisze:środowisko Microchipa nie ma żadnych ograniczeń
Tak, przez ten miesiąc czy dwa. Potem właśnie kończy się możliwość generowania kodu z pełną optymalizacją.
kayron pisze: normalniej takiej hobbistycznej dłubaninie nie powinny być aż tak zbytnio
Nie będzie, do nauki jest wystarczające. Potem, jak kompilator zacznie na siebie zarabiać, to się kupuje pełną wersję, a jak nie to nie :)

ODPOWIEDZ