Dla każdego coś miłegokayron pisze:Za radą kolegi zajrzałem do tego numeru EP, i skserowałem sobie kurs C na PIC18. Zapowiada się ciekawie
Pisałem trochę programów na PICe i niestety jest to dotkliwe ograniczenie (przynajmniej w kompilatorach Microchipa). Projekt który robiłem nie zmieścił się do docelowego proca po wygaśnięciu wersji trial. A że był tam stos USB, to nie bardzo dało się to zoptymalizować. Inny projekt działał np. koszmarnie wolno z tego co pamiętam.kayron pisze:bo optymalizacja kodu wynikowego na najniższym poziomie to raczej niezbyt istotne ograniczenie
Optymalizacja algorytmów może nie zadziałać, natomiast wstawianie dużej ilości kodu w assemblerze trochę wypacza sensowność stosowania kompilatora C. Niemniej wersja trial do zabawy i pierwszych prób powinna być wystarczająca. Jeżeli chcesz zrobić coś poważnego, może nie starczyć.kayron pisze:o wstawek ASM, czy stosowania zoptymalizowanych algorytmów nikt nam nie zabroni
Przy okazji - darmowy kompilator SDCC ma możliwość generowania kodu dla PICów. Nie jest on idealny i ma ograniczenia, ale można w nim coś zrobić. Do prostszych projektów powinien się nadawać