Alternatywa głośnika.
A rozglądałeś się za cewką zapłonową?miloo1 pisze:Dobra to trafo to już przeszłosć moji ukochani bracia podtłukli i wyrzucili rdzeń ale może znajde jakieś następne w jakimś gracie a jak by to wyglądało z tą żarówką
Hehe i w tym momencie obaliłem teorię żarówki - skoro miałaby grać to czemu nie słyszymy przydźwięku 50hz, a jest podłączona bezpośrednio bez żadnych mostków prostowniczych?
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Ehh, Popatrz jak wygląda kolumna głośnikowa dwu lub trzydrożna. Zauważ, że głośnik niskotonowy jest duży i posiada duży resor, natomiast głośnik wysokotonowy jest bardzo mały i praktycznie nie posiada resora. W przypadku niskich częstotliwości trzeba przepompować o wiele więcej powietrza niż przy wyższych. Szkło żarówki może tylko delikatnie drzeć i w związku z tym "przepuścić" na zewnątrz tylko wysokie tony. Dlatego 50Hz nie słychać. Na przekór żarnik ma dużą bezwładność i przy wyższych częstotliwościach "gra" ciszej. Ale nie jest to taka bariera jak szkło, i da sie posłuchać pisków.
olo16, bardzo ciekawe.
Wczoraj zrobiłem niemalże coś podobnego, ale zupełnie przypadkowo.
Podłączyłem silnik krokowy do wej. słuchawkowego w radiu - silnik drgał, ale nic nie było słychać, dopiero po przyłożeniu do osi butelki z wodą zaczęło głośno rezonować (woda w środku dodawała basu) po odłożeniu butelki "magia" gasła
Wczoraj zrobiłem niemalże coś podobnego, ale zupełnie przypadkowo.
Podłączyłem silnik krokowy do wej. słuchawkowego w radiu - silnik drgał, ale nic nie było słychać, dopiero po przyłożeniu do osi butelki z wodą zaczęło głośno rezonować (woda w środku dodawała basu) po odłożeniu butelki "magia" gasła
Chyba wyjścia, nie wejścia.elemaniac pisze:Podłączyłem silnik krokowy do wej. słuchawkowego w radiu
A jak ty ten silnik podłączyłeś? Typowe krokowe mają 5 wyprowadzeń, a na wyjściu słuchawkowym są 2 (mono) lub 3 (stereo).
Czy zwykły silnik komutatorwy też się nada? Mam jeden na stanie
Oczywiście przez jakiś wzmacnacz (niekoniecznie audio), bo bezpozpośrednio z wyjścia raczej nie da rady.
[ Dodano: 2008-07-16, 12:38 ]
To była butelka plastikowa czy szklana?elemaniac pisze:po przyłożeniu do osi butelki z wodą
No to na pierwsze pytanie odpowiem - wsadziłem w 2 z 5 otworów we wtyczce tak aby podłączona była tylko 1 cewka (radio to Ania R 612 więc oczywiście, że mono, a w polskim sprzęcie wyjście szło chyba z głośnika przez dodatkowy rezystor bo wzmacniacza nie potrzebuje).
A na drugie - plastikowa (wypełniona w 1/3 wodą).
Wszystko co ma cewkę i coś wspólnego z indukcyjnością się nada - ot zwykłe trafo też
A na drugie - plastikowa (wypełniona w 1/3 wodą).
Wszystko co ma cewkę i coś wspólnego z indukcyjnością się nada - ot zwykłe trafo też
Najprosztszy sposóbelemaniac pisze:wsadziłem w 2 z 5 otworów we wtyczce tak aby podłączona była tylko 1 cewka
Mam 2 pytania:
1 - Czy zwykły silniczek komutatorowy się nada?
2 - jak zrobić Najprostszy możliwy wzmacniacz
(z półprzewdników mam pod ręką tylko diody i tranzystory, żadnych opampów / specjalnych IC),
by wysterować silniczek komutatorowy np. z komputera czy mp3?
[ Dodano: 2008-07-16, 13:23 ]
PS. z teg co wiem, na wyjściu mp3, karty dźwiękowej kompa itp. są sygnały symetryczne względem masy, więc kolejny problem.
Każdy się nadaolo16 pisze:1 - Czy zwykły silniczek komutatorowy się nada?
A wiesz jak wzmacnia tranzystor?olo16 pisze:2 - jak zrobić Najprostszy możliwy wzmacniacz
Dajesz 2 silniczki i masz stereo, a jak chcesz mono to wsadzasz 2 rezystory po np. 1k ohm do + na 2 kanałach (do każdego oddzielnie) i łączysz je ze sobą tak aby tworzyły 1 wyprowadzenie, masy kanałów łączysz bezpośrednio ze sobą, + ze złączonych końcami rezystorów dajesz na + silnika, a masę na jego - (tak przykładowo - może być też odwrotnie).olo16 pisze:PS. z teg co wiem, na wyjściu mp3, karty dźwiękowej kompa itp. są sygnały symetryczne względem masy, więc kolejny problem.
elemaniac, Źle mnie zrozumiałeś. Na wyjściu masz sygnał zmienny, tj. raz ujemny raz dodatni względem masy, i to jest ten problem (przynajmniej dla mnie).elemaniac pisze:Dajesz 2 silniczki i masz stereo, a jak chcesz mono to wsadzasz 2 rezystory po np. 1k ohm do + na 2 kanałach (do każdego oddzielnie) i łączysz je ze sobą tak aby tworzyły 1 wyprowadzenie, masy kanałów łączysz bezpośrednio ze sobą, + ze złączonych końcami rezystorów dajesz na + silnika, a masę na jego - (tak przykładowo - może być też odwrotnie).
Wiem. Chodziło mi o trudność ze zrobieniem wzmacniacza, ale to już dawno (od wczorajelemaniac pisze:Czyli biegunowość się zmienia? To nic bo silnik będzie drgał raz w jedną, a raz w drugą stronę - też będzie grać.
Czy dobry będzie wzmacniacz jak w załączniku?
- Załączniki
-
- wzmacniacz.gif
- (2.26 KiB) Pobrany 2372 razy
Po perwsze - nie wiedziałem,olo16, są dostępne przecież gotowe KITy do samodzielnego montażu - czemu nie skorzystasz?
po drugie - nie chce mi się,
po trzecie - moim zdaniem nie ma po co robić od razu wzmacniacza audio (może jeszcze lampowego?), bo układ jest zbyt prosty.
Proszę tylko o ocenę schematu, który zamieściłem.