Szlifierka z dysku twardego ?? - proszę o pomoc

Jeśli jesteś modelarzem lub interesujesz się robotami i chcesz się podzielić swoim doświadczeniem to weź udział w dyskusjach na tym forum.
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 21 paź 2007, 8:12

Może warto zapoznać się z programem KiCAD który można za darmo pobrać stąd Nie trzeba go instalować, tylko się go kopiuje na dysk. Dostępny jest on w polskiej wersji językowej i nie ma ograniczeń co do wielkości projektu jak darmowa wersja Eagle. Co do Eagle dla Windows dostępna jest wersja bez instalatora spakowana zipem. Może i dla Linuksa dostępna jest także taka wersja bez instalatora?

Fryta86
-

Post autor: Fryta86 » 17 sty 2012, 19:00

Witam.
Na wstępie sorry że odkopuję temat :/

Mam dyska kompletnego działającego - jedyne co znalazłem to pinout-y opisane.
Zdjęcia poniżej...

Myślałem że jak podepnę zasilacz to elektronika która tam jest nim zakręci, ale to nie takie banalne :) Może trzeba jeszcze coś zewrzeć albo hmm...

Ktoś może wie??? - gdzie dokładnie + i - i co jeszcze... uda się bez większej ingerencji???

Druga rzecz zasilacz - wziąłem pierwszy lepszy od telefonu z noki ale na takim zasilaczu to chyba nie bardzo co?

Dysk 2.5 cala:
Obrazek
Złącze:
Obrazek
Pinout:
Obrazek

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 17 sty 2012, 20:06

Zasilacz z telefonu się nie nada, za słaby. Co do Plusa i Minusa, to masz rysunek w czym problem ? Natomiast nie wiem czy dysk tak sam z siebie ruszy, chyba wymagana jest komunikacja z kontrolerem HDD, który go zainicjuje do pracy.

Awatar użytkownika
HV
-
Kontakt:

Post autor: HV » 12 sie 2012, 18:47

Strimer pisze: wyłącza co jakiś czas dysk. Nie wiem niestety które przewody mogę pominąć i jak podłączyć sam silnik z krążkiem do zasilacza. Na załączonym zdjęciu 2 jest mój rozebrany dysk z wystającymi 3 przewodami z silniczka.
Witam bawiłem sie kiedyś takim dyskiem. Mianowicie po jakims czasie się wyłączał, to tylko sprawa ustawienia zworki,Slave,Mode,Master. Ja go ustawiłem na Select i po podłączeniu go pod zasilacz pc działał poprawnie. Niepotrzebnie wyjmowałeś elektronike z niego.

ODPOWIEDZ