Szlifierka z dysku twardego ?? - proszę o pomoc
Może warto zapoznać się z programem KiCAD który można za darmo pobrać stąd Nie trzeba go instalować, tylko się go kopiuje na dysk. Dostępny jest on w polskiej wersji językowej i nie ma ograniczeń co do wielkości projektu jak darmowa wersja Eagle. Co do Eagle dla Windows dostępna jest wersja bez instalatora spakowana zipem. Może i dla Linuksa dostępna jest także taka wersja bez instalatora?
Witam.
Na wstępie sorry że odkopuję temat :/
Mam dyska kompletnego działającego - jedyne co znalazłem to pinout-y opisane.
Zdjęcia poniżej...
Myślałem że jak podepnę zasilacz to elektronika która tam jest nim zakręci, ale to nie takie banalne
Może trzeba jeszcze coś zewrzeć albo hmm...
Ktoś może wie??? - gdzie dokładnie + i - i co jeszcze... uda się bez większej ingerencji???
Druga rzecz zasilacz - wziąłem pierwszy lepszy od telefonu z noki ale na takim zasilaczu to chyba nie bardzo co?
Dysk 2.5 cala:

Złącze:
Pinout:

Na wstępie sorry że odkopuję temat :/
Mam dyska kompletnego działającego - jedyne co znalazłem to pinout-y opisane.
Zdjęcia poniżej...
Myślałem że jak podepnę zasilacz to elektronika która tam jest nim zakręci, ale to nie takie banalne
Ktoś może wie??? - gdzie dokładnie + i - i co jeszcze... uda się bez większej ingerencji???
Druga rzecz zasilacz - wziąłem pierwszy lepszy od telefonu z noki ale na takim zasilaczu to chyba nie bardzo co?
Dysk 2.5 cala:

Złącze:
Pinout:

Witam bawiłem sie kiedyś takim dyskiem. Mianowicie po jakims czasie się wyłączał, to tylko sprawa ustawienia zworki,Slave,Mode,Master. Ja go ustawiłem na Select i po podłączeniu go pod zasilacz pc działał poprawnie. Niepotrzebnie wyjmowałeś elektronike z niego.Strimer pisze: wyłącza co jakiś czas dysk. Nie wiem niestety które przewody mogę pominąć i jak podłączyć sam silnik z krążkiem do zasilacza. Na załączonym zdjęciu 2 jest mój rozebrany dysk z wystającymi 3 przewodami z silniczka.