Wzmacniacz TDA7294 dziwny brum

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 25 wrz 2012, 12:33

Doszedłem już w końcu błędu, choć dawno to było, dopiero teraz wzięło mnie na napisanie tego postu. Wszystkiemu winny był kondensator C16, a raczej jego obecność. Po wywaleniu go i zastąpieniu zworą, problem znikł raz na zawsze i teraz mogę się cieszyć fajnym wzmakiem. Jeszcze tylko stare potencjometry Telpodu 2x100kA (trzeszczą i nieliniowo pracują) wymienię na chińszczyznę (niestety, bo nie dostałem ścisłych zamienników), i powinno jakiś czas pograć.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc :)

olah157
-

Post autor: olah157 » 02 kwie 2013, 11:29

Hi hi nie zobaczyłem drugiej strony, ale poprawny montaż jest też podstawą jakości.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 02 kwie 2013, 17:03

Akurat na budowaniu wzmacniaczy audio znam się trochę. Przejrzałem po prostu literaturę, przykładowe schematy wzmaczniaczy. Wszystkie z tranzystorem na końcu mają taki kondensator, natomiast z opampem takiego kondka tam nie ma, a ja mam z opampem. Wzmak chodzi od tamtej pory bez zarzutu, więc jest OK :)

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 02 kwie 2013, 21:46

jeśli tylko mogę wtrącić słowo nt. obcinania przez jedne a przez inne TDA - nie - góry pasma... wszystkie monolity pracują do takich częstotliwości, których już ludź nie słyszy i dynamika jest tak duża, że nawet samozwańczy audiofile nie są w stanie rozpoznać czy puszczane z kompa mp3 jest bitrate 128 czy niższy ;). jednakowoż chciałbym zapytać czy nie lepiej było sterować tonami średnimi ze sterowników karty dźwiękowej zamiast budować trójpasmowy korektor?

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 03 kwie 2013, 16:01

Nie zawsze tak się da. Co prawda ten wzmak pracuje głównie z kompem, ale czasami podłączam do niego inne źródła dźwięku. Inna sprawa, że nawet na kompie nie zawsze się da regulować dźwięk na karcie muzycznej. Będąc np. w grze, z której szkoda wychodzić, gdyż np. się długo ładuje, albo nie ma możliwości natychmiastowego zapisu stanu rozgrywki.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 03 kwie 2013, 22:59

dobra - czepiam się ;) spróbuj ctrl+tab jeśli masz windowsa ;)

ODPOWIEDZ