Jak ten temat uważasz za bzdurę, to dlaczego się w nim wypowiadasz?Kulpina pisze:nie było bzdur na inne tematy niż elektronika.
10 wymiar
olo16 pisze:Srki że się wtrącam w tą dyskusję, ale nawet nie przeczyttałem wszystkich postów. Robicie straszny offtop. Temat był o 10 wymiarze, a wy już sobie gadacie o zjawiskach paranormalnych, faraonach i piramdach. Może moderatorzy zrobili by jakieś czyszczenie, i zostawili tylko posty na temat?
to polecam przeczytanie całego tematu i wszystko sie wyjaśni
W kwestiach wiary itp. odsyłam do znakomitej pozycji która dosłownie i w przenośni otwiera oczy na wiele spraw. To nie lekcje szkółki niedzielnej czy kazanie niedzielnej mszy, to dojrzałe przemyślenia.
"Filozofia" - Richard H. Popkin, Avrum Stroll
Świetna książka.
@up: true, ja np. od wielu lat nie oglądam w ogóle tv, dla mnie to po prostu rozrywka dla ubogich intelektualnie...
"Filozofia" - Richard H. Popkin, Avrum Stroll
Świetna książka.
@up: true, ja np. od wielu lat nie oglądam w ogóle tv, dla mnie to po prostu rozrywka dla ubogich intelektualnie...
No ja nie mogę! Co to ma być? Miała być naukowa dyskusja o 10 wymiarach, a zrobiło się z tego gadanie o:
- zjawiskach paranormalnych
- reinkarnacji
- faraonach i piramidach
- filozofii
- i wielu innych bzdetach
To może zacznijmy tu jeszcze gadać o skuteczności długoterminowych prognóz pogody?
Prośba do moderatorów: zamknijcie ten temat, bo to taki spam i offtop, że się w głowie nie mieści, jak możecie takie coś tolerować.
- zjawiskach paranormalnych
- reinkarnacji
- faraonach i piramidach
- filozofii
- i wielu innych bzdetach
To może zacznijmy tu jeszcze gadać o skuteczności długoterminowych prognóz pogody?
Prośba do moderatorów: zamknijcie ten temat, bo to taki spam i offtop, że się w głowie nie mieści, jak możecie takie coś tolerować.
a i owszem , jeśli spoglądać na to co oferuje telewizja polskaLuminofor pisze:@up: true, ja np. od wielu lat nie oglądam w ogóle tv, dla mnie to po prostu rozrywka dla ubogich intelektualnie...
Może to nie jest dpowiednie miejsce na tego typu tematy? Aby dyskutować na takie tematy przydało by się chociarz minimum wiedzy o fizyce kwantowej (w końcu teoria superstrun to jej część). Ale widzę, że dla większości offtopujących wszechświaty alternatywne to zjawisko paranormalne, a nie część naukowej teorii.Kulpina pisze:Może to są pokrewne tematy i w tym 10 wymiarze nie ma właśnie nic naukowego? W końcu zejście dyskuzji o czymś świadczy, jakoś w tematach o i2c sie to tak nie zdarza...
Tylko że jest poważna różnica pomiędzy wszelkimi zacofańcami, dla których to czarna magia, a naukowcami tworzącymi nowe teorie: zacofańcy zaczynają snuć różne nierawdopodobne domysły, a naukowcy mają pogląd radykalnie konserwatywny, tj. trzymają się twardo tego, co już zostało udowodnione, choćby było z pozoru nielogiczne, aż do momentu, gdy wyniknie jawna sprzeczność, i jasne będzie, że jedna z poprzednio udowodnionych teorii MUSI być jednak częściowo fałszywa. Zacofańcy krążą po skomplikowanym labiryncie, i w końcu twierdzą, że on nie ma wyjścia, a naukowcy zaznaczają swoją drogę i trymają się ścian, aby móc sprawdzić wszystkie możliwości.
Wracając do 10 wymiaru: nie wiemy co jest we wszechśwatach alternatywnych. Zacofańcy zaczynają snuć domysły, mówić coś o podróżach astralnych, a naukowcy z teorii naukowych przewidują, że są to wszechświaty podobne do naszego, i tylko tyle mogą powiedzieć nie wchodząc w pseudonaukowe brednie.
Na tym forum są chyba sami zacofańcy: nie mając naukowej odpowiedzi próbują stworzyć ją sami, powołują się na innych zacofańców, i w taki oto sposób z dyskusji o 10 wymiarze mamy całkowicie zaspamowaną dyskusję o wszystkim.
A Ty kolego, z całym szacunkiem, jesteś pierwszy światły. Raz - to jest forum o tematyce elektronicznej (więcej - dział Hyde Park), dwa - średnia wieku: 27,32 (forum, wypowiadających się w temacie pewnie <20), trzy - nie wydaje mi się, by ktoś z nas tu dyskutujących miał poziom wiedzy z fizyki pozwalający na dyskusję o owym zagadnieniu na takim poziomie, jak piszesz w Swoim poście.olo16 pisze:Na tym forum są chyba sami zacofańcy: nie mając naukowej odpowiedzi próbują stworzyć ją sami, powołują się na innych zacofańców, i w taki oto sposób z dyskusji o 10 wymiarze mamy całkowicie zaspamowaną dyskusję o wszystkim.
Myślę, że nie ma się co spinać, to nie konwent naukowy ani forum fizyków i raczej nie mamy wiele do powiedzenia w temacie bez zapoznania się z pewną (niemałą) ilością informacji naukowych, co jak widać nie jest bardziej ciekawe od dyskutowania na tematy metafizyczno-teologiczno-religioznawcze.