10 wymiar

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 08 lip 2009, 12:57

Kulpina pisze:nie było bzdur na inne tematy niż elektronika.
Jak ten temat uważasz za bzdurę, to dlaczego się w nim wypowiadasz? :???:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 08 lip 2009, 13:34

Luminofor pisze:
Kulpina pisze:nie było bzdur na inne tematy niż elektronika.
Jak ten temat uważasz za bzdurę, to dlaczego się w nim wypowiadasz? :???:
Ale ja wszystkie tego typu dyskusje uważam za bzdurne. Mimo to nie będę milczał, kiedy ktos wypisuje kłamstwa na temat mojej wiary :razz:

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 08 lip 2009, 15:54

olo16 pisze:Srki że się wtrącam w tą dyskusję, ale nawet nie przeczyttałem wszystkich postów. Robicie straszny offtop. Temat był o 10 wymiarze, a wy już sobie gadacie o zjawiskach paranormalnych, faraonach i piramdach. Może moderatorzy zrobili by jakieś czyszczenie, i zostawili tylko posty na temat?

to polecam przeczytanie całego tematu i wszystko sie wyjaśni :smile:

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 08 lip 2009, 17:26

Kulpina pisze:Faraon był ówczesnym synem Boga i ludzie byli oszukiwani do tego stopnia, że w to wierzyli...
Ty jesteś pewien że nie jesteś oszukiwany w sprawie Jezusa? ;)

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 08 lip 2009, 17:49

snow pisze:
Kulpina pisze:Faraon był ówczesnym synem Boga i ludzie byli oszukiwani do tego stopnia, że w to wierzyli...
Ty jesteś pewien że nie jesteś oszukiwany w sprawie Jezusa? ;)
Tak jestem xP

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 08 lip 2009, 18:03

Oni też byli pewni ;)

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 08 lip 2009, 19:05

Nie popełniaj więc tego samego błędu co ja ;) I do zobaczenia po drugiej stronie ;)

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 08 lip 2009, 22:38

Gdy byłem dużo młodszy też wierzyłem w to co pokazywali na filmach w oficjalnej tv, bo wtedy zresztą innej nie było, nie wspominając o internecie.
Tak to jest, że jeśli człowiek jest otwarty na informacje to z czasem zauważa, że nie wszystko złoto, co się świeci.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 08 lip 2009, 22:43

W kwestiach wiary itp. odsyłam do znakomitej pozycji która dosłownie i w przenośni otwiera oczy na wiele spraw. To nie lekcje szkółki niedzielnej czy kazanie niedzielnej mszy, to dojrzałe przemyślenia.
"Filozofia" - Richard H. Popkin, Avrum Stroll
Obrazek
Świetna książka.

@up: true, ja np. od wielu lat nie oglądam w ogóle tv, dla mnie to po prostu rozrywka dla ubogich intelektualnie...

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 08 lip 2009, 23:05

A ja gorąco polecam powieść filozoficzną "Świat Zofii". Jestem w trakcie jej czytania i mogę tylko powiedzieć, że jest świetna.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 09 lip 2009, 9:51

No ja nie mogę! Co to ma być? Miała być naukowa dyskusja o 10 wymiarach, a zrobiło się z tego gadanie o:

- zjawiskach paranormalnych
- reinkarnacji
- faraonach i piramidach
- filozofii
- i wielu innych bzdetach

To może zacznijmy tu jeszcze gadać o skuteczności długoterminowych prognóz pogody?
Prośba do moderatorów: zamknijcie ten temat, bo to taki spam i offtop, że się w głowie nie mieści, jak możecie takie coś tolerować.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 09 lip 2009, 11:45

Może to są pokrewne tematy i w tym 10 wymiarze nie ma właśnie nic naukowego? W końcu zejście dyskuzji o czymś świadczy, jakoś w tematach o i2c sie to tak nie zdarza...

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 09 lip 2009, 14:51

Luminofor pisze:@up: true, ja np. od wielu lat nie oglądam w ogóle tv, dla mnie to po prostu rozrywka dla ubogich intelektualnie...
a i owszem , jeśli spoglądać na to co oferuje telewizja polska :mrgreen: + ta "polityczna cenzura".Dlaczego tak , bo utrzymanie na rynku prywatnego nadajnika też kosztuje . Lecz jeśli by zobaczyć co oferuje Discawery , DMAX, TVtechnik czy n-TV to można zobaczyć różne mity i bajki w "akcji" :wink:

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 09 lip 2009, 20:47

Kulpina pisze:Może to są pokrewne tematy i w tym 10 wymiarze nie ma właśnie nic naukowego? W końcu zejście dyskuzji o czymś świadczy, jakoś w tematach o i2c sie to tak nie zdarza...
Może to nie jest dpowiednie miejsce na tego typu tematy? Aby dyskutować na takie tematy przydało by się chociarz minimum wiedzy o fizyce kwantowej (w końcu teoria superstrun to jej część). Ale widzę, że dla większości offtopujących wszechświaty alternatywne to zjawisko paranormalne, a nie część naukowej teorii.

Tylko że jest poważna różnica pomiędzy wszelkimi zacofańcami, dla których to czarna magia, a naukowcami tworzącymi nowe teorie: zacofańcy zaczynają snuć różne nierawdopodobne domysły, a naukowcy mają pogląd radykalnie konserwatywny, tj. trzymają się twardo tego, co już zostało udowodnione, choćby było z pozoru nielogiczne, aż do momentu, gdy wyniknie jawna sprzeczność, i jasne będzie, że jedna z poprzednio udowodnionych teorii MUSI być jednak częściowo fałszywa. Zacofańcy krążą po skomplikowanym labiryncie, i w końcu twierdzą, że on nie ma wyjścia, a naukowcy zaznaczają swoją drogę i trymają się ścian, aby móc sprawdzić wszystkie możliwości.

Wracając do 10 wymiaru: nie wiemy co jest we wszechśwatach alternatywnych. Zacofańcy zaczynają snuć domysły, mówić coś o podróżach astralnych, a naukowcy z teorii naukowych przewidują, że są to wszechświaty podobne do naszego, i tylko tyle mogą powiedzieć nie wchodząc w pseudonaukowe brednie.

Na tym forum są chyba sami zacofańcy: nie mając naukowej odpowiedzi próbują stworzyć ją sami, powołują się na innych zacofańców, i w taki oto sposób z dyskusji o 10 wymiarze mamy całkowicie zaspamowaną dyskusję o wszystkim.

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 09 lip 2009, 21:10

olo16 pisze:Na tym forum są chyba sami zacofańcy: nie mając naukowej odpowiedzi próbują stworzyć ją sami, powołują się na innych zacofańców, i w taki oto sposób z dyskusji o 10 wymiarze mamy całkowicie zaspamowaną dyskusję o wszystkim.
A Ty kolego, z całym szacunkiem, jesteś pierwszy światły. Raz - to jest forum o tematyce elektronicznej (więcej - dział Hyde Park), dwa - średnia wieku: 27,32 (forum, wypowiadających się w temacie pewnie <20), trzy - nie wydaje mi się, by ktoś z nas tu dyskutujących miał poziom wiedzy z fizyki pozwalający na dyskusję o owym zagadnieniu na takim poziomie, jak piszesz w Swoim poście.

Myślę, że nie ma się co spinać, to nie konwent naukowy ani forum fizyków i raczej nie mamy wiele do powiedzenia w temacie bez zapoznania się z pewną (niemałą) ilością informacji naukowych, co jak widać nie jest bardziej ciekawe od dyskutowania na tematy metafizyczno-teologiczno-religioznawcze.

ODPOWIEDZ