Wykonywanie płytek w warunkach domowych

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
jareks91
Użytkownik

Post autor: jareks91 » 03 mar 2006, 19:57

Grabarz pisze:Właśnie, jak to nie można? Sam używam takiego regulatora zrobionego właśnie na podstawie projektu z Ede i działa świetnie
w jakim numerze był ten regulator??

anom
-

Post autor: anom » 30 mar 2006, 21:04

Był to kit EdE AVT-735 Regulator impulsowy DC opisany w EdW 03/2005

Może ktoś mi powiedzieć jak się sprawuje regulator DC (z serii Elektronika 2000) opisany w EdW 09/2005 :?:

Który z nich jest lepszy do zwykłej najtańszej wiertarki "modelarskiej" :?:

Tom27
-

Post autor: Tom27 » 03 kwie 2006, 21:35

Witam Ja mam jeszcze pytanie do czarutka. Czy dobrze zrozumiałem, że Ty nie „wcierasz” swoich płytek na żelazku do góry kołami? Tylko nagrzewasz, przez 5 sek. i siadasz na nich? Oczywiście na książce. Prześledziłem temat jeszcze raz i właśnie doszedłem do takiego wniosku. Tasza i wszyscy piszą o wcieraniu tonera na gorąco a Ty tylko przyciskasz i później siadasz? Może coś pokręciłem i stąd moje pytanie. Jutro idę poszukać papieru, bo na tym, co mam to raczej kiepsko wychodzi w porównaniu z Positivem.

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Jak robić płytki

Post autor: gajosp2 » 30 kwie 2006, 12:08

Jak robic płytki mazakiem albo jaką równiez prostą metodą. Nigdy tego nie robilem dawajcie jakieś dobre przepisy na proste wykonanie. Z góry dzieki pozdrawiam gajosp2

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 30 kwie 2006, 13:26

Najlepiej zrobić wydruk z komputera, przykleić go na laminat, napunktować otwory, żeby wiertło lepiej trafiało, i powiercić otwory. Potem papierem ściernym wygładza się i czyści miedź. Ale to nigdy nie wystarczało w moim przypadku, i musiałem trochę większym wiertłem wygładzać krawędzie otworów (przed czyszczeniem papierem ściernym). Dopiero potem można wziąć pisak i malować ścieżki, pilnując, aby wartswa farby nigdzie nie prześwitywała - oczopląsu można dostać ale jakos da się żyć. Chyba, że masz dobry pisak albo lakier, wtedy nie ma tego problemu.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 30 kwie 2006, 14:17

polecam lekturę:
:arrow: http://www.edw.com.pl/forum/viewtopic.php?p=8319#8319

tasza

--------------------------------------------------
temat połączyłem z tematem pokazanym przez taszę
bardzo proszę nie tworzyć nowych podobnych tematów tylko ewentualnie dołaczyć się do dyskusji w już istniejącym - Wojtek

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 30 kwie 2006, 18:47

taka drobna uwaga: po wytrawieniu trzeba płytkę umyć i pomalować kalafonią.

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 01 maja 2006, 18:06

Dzieki tasza ale już to czytalem wcześniej. Co do reszty to spróbuje i dzięki wszystkim za odpowiedz. :)

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 02 maja 2006, 14:00

Może już nikt tego nie przeczyta, ale chciałem się podzielić bardzo miłą i prostą metodą:

1. Najpierw drukujemy projekt płytki na czarno na zwykłej kartce (jeśli mamy laserówke drukujemy to od razu na folii do laserówek i pomijamy punkt 2).

2. Potem idziemy do ksero z odważną obsługą i dobrym tonerem. Odważna obsługa jest potrzebna bo zwykła nie chce kserowac na folii, a dobre ksero też musi być żeby toneru było dużo i żeby nie był szary tylko czarny. Kserujemy wydruk płytki na folii do ksero [koniecznie do ksero] (kupimy ją w lepszym papierniczym, koszt to ok. 60 gr).

3. Wycinamy ksero płytki i kawałek laminatu. Przyklejamy folie z tonerem do płytki (toner ma przylegać do laminatu). Folię należy przykleić taśmą papierową, ponieważ zwykła mogła by się stopić.

4. Mocujemy żelazko w imadle tak, aby było metalową, grzejącą częścią do góry.

5. Kładziemy płytkę z przyklejoną folią na żelazku (folią do góry) (żelazko ustawiamy tak na dwie do trzech kropek mniej więcej). Przez kawałek materiału żeby się nie poparzyć trzymamy płytkę jedną ręką a drugą także przez materiał pocieramy folie na laminacie. Po kilku minutach przerywamy czynność a gorącą płytkę wkładamy do zamrażalnika. Jak wystygnie to wyciągamy i delikatnie odrywamy folie. Cały toner powinien zostać na płytce. W razie czego można coś poprawić pisakiem.

6. Laminat z tonerem wkładamy do środka trawiącego - polecam B327, ale radzę zrobić słaby roztwór (więcej wody) i należy pamiętać że woda powinna być koniecznie przegotowana (w kranówie nie wytrawi) i ciepła. Potem można wytrawiąną płytkę "potraktować" środkiem do cynowania bezprądowego (na allegro bardzo tanio, poniżej 15zł - do wielokrotnego użytku).

Pozdrawiam
KULPINA

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 03 maja 2006, 8:01

Dzieki za odpowiedz przeczytalem to i mysle sobie że to nie trudny sposób tylko nie mam środka trawiącego i srodka do lutowania bezprądowego ale może to gdzieś po za allegro zdobende :wink:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 03 maja 2006, 11:31

srodek trawiący to w elektronicznym, a środek do cynowania nie jest koniecznie potrzebny po prostu na cynowanej płytce lepiej sie lutuje

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 03 maja 2006, 18:08

tylko ja w swoim mieście nie mam dobrego sklepu elektronicznego ale sie popytam :wink:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 04 maja 2006, 12:00

zawsze zostaje internet, a w szczególności allegro, nawet jeśli nie ma się konta to warto je założyć

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 04 maja 2006, 13:35

Mam konto ale nie chce mi sie tam kupywać jednej żeczy za 4 zl a przesyłka bedzie kosztować 12 zl :) może że kupie se jeszcze tranzystory czy co ale to raczej odpada

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 04 maja 2006, 13:41

Użytkownik matapa sprzedaje środki trawiące, cynujące i laminaty pcb. Ostatnio u niego kupowałem. Polecam. Poza tym ma chyba najtaniej. Ale rzeczywiście wysyłkowo i tak opłca się dopiero przy większej ilości.

ODPOWIEDZ