w jakim numerze był ten regulator??Grabarz pisze:Właśnie, jak to nie można? Sam używam takiego regulatora zrobionego właśnie na podstawie projektu z Ede i działa świetnie
Wykonywanie płytek w warunkach domowych
Witam Ja mam jeszcze pytanie do czarutka. Czy dobrze zrozumiałem, że Ty nie „wcierasz” swoich płytek na żelazku do góry kołami? Tylko nagrzewasz, przez 5 sek. i siadasz na nich? Oczywiście na książce. Prześledziłem temat jeszcze raz i właśnie doszedłem do takiego wniosku. Tasza i wszyscy piszą o wcieraniu tonera na gorąco a Ty tylko przyciskasz i później siadasz? Może coś pokręciłem i stąd moje pytanie. Jutro idę poszukać papieru, bo na tym, co mam to raczej kiepsko wychodzi w porównaniu z Positivem.
Jak robić płytki
Jak robic płytki mazakiem albo jaką równiez prostą metodą. Nigdy tego nie robilem dawajcie jakieś dobre przepisy na proste wykonanie. Z góry dzieki pozdrawiam gajosp2
Najlepiej zrobić wydruk z komputera, przykleić go na laminat, napunktować otwory, żeby wiertło lepiej trafiało, i powiercić otwory. Potem papierem ściernym wygładza się i czyści miedź. Ale to nigdy nie wystarczało w moim przypadku, i musiałem trochę większym wiertłem wygładzać krawędzie otworów (przed czyszczeniem papierem ściernym). Dopiero potem można wziąć pisak i malować ścieżki, pilnując, aby wartswa farby nigdzie nie prześwitywała - oczopląsu można dostać ale jakos da się żyć. Chyba, że masz dobry pisak albo lakier, wtedy nie ma tego problemu.
polecam lekturę:
http://www.edw.com.pl/forum/viewtopic.php?p=8319#8319
tasza
--------------------------------------------------
temat połączyłem z tematem pokazanym przez taszę
bardzo proszę nie tworzyć nowych podobnych tematów tylko ewentualnie dołaczyć się do dyskusji w już istniejącym - Wojtek
tasza
--------------------------------------------------
temat połączyłem z tematem pokazanym przez taszę
bardzo proszę nie tworzyć nowych podobnych tematów tylko ewentualnie dołaczyć się do dyskusji w już istniejącym - Wojtek
Może już nikt tego nie przeczyta, ale chciałem się podzielić bardzo miłą i prostą metodą:
1. Najpierw drukujemy projekt płytki na czarno na zwykłej kartce (jeśli mamy laserówke drukujemy to od razu na folii do laserówek i pomijamy punkt 2).
2. Potem idziemy do ksero z odważną obsługą i dobrym tonerem. Odważna obsługa jest potrzebna bo zwykła nie chce kserowac na folii, a dobre ksero też musi być żeby toneru było dużo i żeby nie był szary tylko czarny. Kserujemy wydruk płytki na folii do ksero [koniecznie do ksero] (kupimy ją w lepszym papierniczym, koszt to ok. 60 gr).
3. Wycinamy ksero płytki i kawałek laminatu. Przyklejamy folie z tonerem do płytki (toner ma przylegać do laminatu). Folię należy przykleić taśmą papierową, ponieważ zwykła mogła by się stopić.
4. Mocujemy żelazko w imadle tak, aby było metalową, grzejącą częścią do góry.
5. Kładziemy płytkę z przyklejoną folią na żelazku (folią do góry) (żelazko ustawiamy tak na dwie do trzech kropek mniej więcej). Przez kawałek materiału żeby się nie poparzyć trzymamy płytkę jedną ręką a drugą także przez materiał pocieramy folie na laminacie. Po kilku minutach przerywamy czynność a gorącą płytkę wkładamy do zamrażalnika. Jak wystygnie to wyciągamy i delikatnie odrywamy folie. Cały toner powinien zostać na płytce. W razie czego można coś poprawić pisakiem.
6. Laminat z tonerem wkładamy do środka trawiącego - polecam B327, ale radzę zrobić słaby roztwór (więcej wody) i należy pamiętać że woda powinna być koniecznie przegotowana (w kranówie nie wytrawi) i ciepła. Potem można wytrawiąną płytkę "potraktować" środkiem do cynowania bezprądowego (na allegro bardzo tanio, poniżej 15zł - do wielokrotnego użytku).
Pozdrawiam
KULPINA
1. Najpierw drukujemy projekt płytki na czarno na zwykłej kartce (jeśli mamy laserówke drukujemy to od razu na folii do laserówek i pomijamy punkt 2).
2. Potem idziemy do ksero z odważną obsługą i dobrym tonerem. Odważna obsługa jest potrzebna bo zwykła nie chce kserowac na folii, a dobre ksero też musi być żeby toneru było dużo i żeby nie był szary tylko czarny. Kserujemy wydruk płytki na folii do ksero [koniecznie do ksero] (kupimy ją w lepszym papierniczym, koszt to ok. 60 gr).
3. Wycinamy ksero płytki i kawałek laminatu. Przyklejamy folie z tonerem do płytki (toner ma przylegać do laminatu). Folię należy przykleić taśmą papierową, ponieważ zwykła mogła by się stopić.
4. Mocujemy żelazko w imadle tak, aby było metalową, grzejącą częścią do góry.
5. Kładziemy płytkę z przyklejoną folią na żelazku (folią do góry) (żelazko ustawiamy tak na dwie do trzech kropek mniej więcej). Przez kawałek materiału żeby się nie poparzyć trzymamy płytkę jedną ręką a drugą także przez materiał pocieramy folie na laminacie. Po kilku minutach przerywamy czynność a gorącą płytkę wkładamy do zamrażalnika. Jak wystygnie to wyciągamy i delikatnie odrywamy folie. Cały toner powinien zostać na płytce. W razie czego można coś poprawić pisakiem.
6. Laminat z tonerem wkładamy do środka trawiącego - polecam B327, ale radzę zrobić słaby roztwór (więcej wody) i należy pamiętać że woda powinna być koniecznie przegotowana (w kranówie nie wytrawi) i ciepła. Potem można wytrawiąną płytkę "potraktować" środkiem do cynowania bezprądowego (na allegro bardzo tanio, poniżej 15zł - do wielokrotnego użytku).
Pozdrawiam
KULPINA