zalamany:(:(:(:(
ATmega8
Spróbuję jutro napisać kompletny program gaszący i zapalający diodę, który przetestuję u siebie.
Chciałbym jednak wiedzieć czy:
Bascom rozpoznaje ATmegę8. Można się o tym przekonać podczas programowania ręcznego.
Jakiego programatora kolega używa. (Ja używam STK200/300)
Czy poprawnie skonfigurowany został Bascom w menu OPTION w szczególności Compiler, Chip - na M8 (bo w programie nie ma nic na ten temat) oraz OPTION Programer - u mnie STK200/STK300.
Poza tym nie należy bez potrzeby zmieniać Look i Fuse Bit.
Atmegę (fabryczne, wewnętrznie taktowaną 1MHz) osadza się w układzie bez ŻADNYCH dodatkowych elementów - w tym przypadku: zasilanie, ATMEGA8, rezystorek ok. 1K i dioda świecąca koniec kropka.
Na zakończenie mogę stwierdzić, że problemy w programowaniu AVR-ów u mnie właściwie się nie pojawiły. BASCOM działa bez większych problemów. Zbudowałem wyżej wymieniony programator, który zasilam z zasilacza komputera (5V) poprzez dorobione gniazdo. Do uC doprowadzam sygnały SCK, MISO, MOSI, RESET i masę. Polecam STK200/300 bo jest bezpieczny dla komputera, pewny w działaniu i prosty w wykonaniu - zawiera 1 tani układ 74LS244. Schemat można znaleść w pliku pomocy BASCOMA - polecam polską wersję.
Wracam jutro.
Chciałbym jednak wiedzieć czy:
Bascom rozpoznaje ATmegę8. Można się o tym przekonać podczas programowania ręcznego.
Jakiego programatora kolega używa. (Ja używam STK200/300)
Czy poprawnie skonfigurowany został Bascom w menu OPTION w szczególności Compiler, Chip - na M8 (bo w programie nie ma nic na ten temat) oraz OPTION Programer - u mnie STK200/STK300.
Poza tym nie należy bez potrzeby zmieniać Look i Fuse Bit.
Atmegę (fabryczne, wewnętrznie taktowaną 1MHz) osadza się w układzie bez ŻADNYCH dodatkowych elementów - w tym przypadku: zasilanie, ATMEGA8, rezystorek ok. 1K i dioda świecąca koniec kropka.
Na zakończenie mogę stwierdzić, że problemy w programowaniu AVR-ów u mnie właściwie się nie pojawiły. BASCOM działa bez większych problemów. Zbudowałem wyżej wymieniony programator, który zasilam z zasilacza komputera (5V) poprzez dorobione gniazdo. Do uC doprowadzam sygnały SCK, MISO, MOSI, RESET i masę. Polecam STK200/300 bo jest bezpieczny dla komputera, pewny w działaniu i prosty w wykonaniu - zawiera 1 tani układ 74LS244. Schemat można znaleść w pliku pomocy BASCOMA - polecam polską wersję.
Wracam jutro.
wiec tak:
chipa mam wybranego wlasciwego m8
programator uzywam ten zaprezentowany w Edw 11/02 juz go kombinowalem na rozne sposoby podlaczyc nawet linie podlaczyc bezposrednio do srodowiska w ktorym pracuje procesor
ustawienie tego programatora (option programer): Sample electronics programmer
programator dziala bo odczytuje i zapisuje program
chipa mam wybranego wlasciwego m8
programator uzywam ten zaprezentowany w Edw 11/02 juz go kombinowalem na rozne sposoby podlaczyc nawet linie podlaczyc bezposrednio do srodowiska w ktorym pracuje procesor
ustawienie tego programatora (option programer): Sample electronics programmer
programator dziala bo odczytuje i zapisuje program
Oto działające (bo sprawdzone) programy zapalające i gaszące diodę.
$regfile = "m8def.dat" ‘Ustawia odpowiedni uC (warto to używać!)
$crystal = 1000000 ‘Ustawia zegar na 1MHz tak jak fabryczna nastawa ATMEGA8
‘(Tego też należy używać).
Config Pinc.5 = Output ‘Ustawia końcówkę piątą końcówkę portu c (dla ułatwienia
‘końcówka nr 28 ) jako wyjście. Do tej końcówki należy
'podłączyć katodę diody led – anodę poprzez rezystor 1k łączymy ‘z +5V. Konfiguracja pinu jako wyjście jest niezbędna bo normalnie jest wejściem!
Portc.5 = 1 ’Przez tą instrukcję na wyjściu pojawia się napięcie zatem dioda
‘jest wygaszona.
Do ’Początek pętli.
Waitms 500 ’Oczekiwanie ok. 500ms.
Portc.5 = 0 ’Ustawienie masy na końcówce pinc.5– dioda świeci.
Portc.5 = 1 ’Ustawienie na końcówce pinc.5 napięcia zasilania –
‘dioda nie świeci.
Loop ’Powrót do pierwszej instrukcji po Do.
End ’Koniec niekończącego się programu.
LUB PROŚCIEJ
$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 1000000
Config Pinc.5 = Output
Portc.5 = 1
Do
Waitms 500
Toggle Portc.5 ’Zmień stan końcówki Pinc.5 na przeciwny
Loop
End
Oba programy działają tak samo. Działają także na symulatorze Bascoma (nie należy zapominać o włączeniu przycisku refresh variables) Działanie jest jednak uzależnione od szybkości PC - ta. ATMEGA8 zaprogramowała się za 1 razem bez łaski.
uC nie posiada, żadnych dodatkowych elementów (resetu i kwarcu).
FusebitA987 (w BASCOMIE AVR) ustawione na 0001 (dla 1MHz) lub 0010 (dla 2MHz), 0011 (dla 4MHz) i 0100 (dla 8MHz) - oczywiście mowa o wewnętrznym zegarze ATMEGA8.
Wszystkiego można nauczyć się z pliku pomocy (jest już w polskiej wersji dla Bascoma AVR v. 1.11.7.7) lub lepiej z książki "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM Marcina Wiązania stanowiącej biblię BASCOMU i ATMEGA8. Warto także zadać sobie trochę trudu aby zbudować programator STK200/300.
z poważaniem misci
$regfile = "m8def.dat" ‘Ustawia odpowiedni uC (warto to używać!)
$crystal = 1000000 ‘Ustawia zegar na 1MHz tak jak fabryczna nastawa ATMEGA8
‘(Tego też należy używać).
Config Pinc.5 = Output ‘Ustawia końcówkę piątą końcówkę portu c (dla ułatwienia
‘końcówka nr 28 ) jako wyjście. Do tej końcówki należy
'podłączyć katodę diody led – anodę poprzez rezystor 1k łączymy ‘z +5V. Konfiguracja pinu jako wyjście jest niezbędna bo normalnie jest wejściem!
Portc.5 = 1 ’Przez tą instrukcję na wyjściu pojawia się napięcie zatem dioda
‘jest wygaszona.
Do ’Początek pętli.
Portc.5 = 0 ’Ustawienie masy na końcówce pinc.5– dioda świeci.
Portc.5 = 1 ’Ustawienie na końcówce pinc.5 napięcia zasilania –
‘dioda nie świeci.
Loop ’Powrót do pierwszej instrukcji po Do.
End ’Koniec niekończącego się programu.
LUB PROŚCIEJ
$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 1000000
Config Pinc.5 = Output
Portc.5 = 1
Do
Waitms 500
Toggle Portc.5 ’Zmień stan końcówki Pinc.5 na przeciwny
Loop
End
Oba programy działają tak samo. Działają także na symulatorze Bascoma (nie należy zapominać o włączeniu przycisku refresh variables) Działanie jest jednak uzależnione od szybkości PC - ta. ATMEGA8 zaprogramowała się za 1 razem bez łaski.
uC nie posiada, żadnych dodatkowych elementów (resetu i kwarcu).
FusebitA987 (w BASCOMIE AVR) ustawione na 0001 (dla 1MHz) lub 0010 (dla 2MHz), 0011 (dla 4MHz) i 0100 (dla 8MHz) - oczywiście mowa o wewnętrznym zegarze ATMEGA8.
Wszystkiego można nauczyć się z pliku pomocy (jest już w polskiej wersji dla Bascoma AVR v. 1.11.7.7) lub lepiej z książki "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku BASCOM Marcina Wiązania stanowiącej biblię BASCOMU i ATMEGA8. Warto także zadać sobie trochę trudu aby zbudować programator STK200/300.
z poważaniem misci
witam
po przerwie wrocilem do pechowej ATMEGI 8L kolejny raz odpalilem bascoma juz nawet nie mam nadzieji ze cos wydusze z tego
kolejne fiasko mowiac czysta klapa 2 procesory dzialaja tzn nie dzialaja
mozna je zaprogramowac odczytac fusbity jakie maja ustawione i to wszystko
programiki zapalania diod nie ruszaja
zabralem sie za mierzenie napiec na koncowkach
i tak na 1 (reset) : 3,5 V
7 (VCC) : 5 V
pozostale nozki nie drgna bite 0 V
a i jeszcze na nozce 20 lub 21 % V - juz dokladnie nie pamietam ktora nozka uklad zostawilem w laboratorium i nie mam dostepu chwilowego
czy wogole ktos mial takie problemy bo to juz nie miesci sie w mojej glowie
dzieki wielkie za wszelkie posty
po przerwie wrocilem do pechowej ATMEGI 8L kolejny raz odpalilem bascoma juz nawet nie mam nadzieji ze cos wydusze z tego
kolejne fiasko mowiac czysta klapa 2 procesory dzialaja tzn nie dzialaja
mozna je zaprogramowac odczytac fusbity jakie maja ustawione i to wszystko
programiki zapalania diod nie ruszaja
zabralem sie za mierzenie napiec na koncowkach
i tak na 1 (reset) : 3,5 V
7 (VCC) : 5 V
pozostale nozki nie drgna bite 0 V
a i jeszcze na nozce 20 lub 21 % V - juz dokladnie nie pamietam ktora nozka uklad zostawilem w laboratorium i nie mam dostepu chwilowego
czy wogole ktos mial takie problemy bo to juz nie miesci sie w mojej glowie
dzieki wielkie za wszelkie posty
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
primo nie mam aparatu wiec fotki nie zrobie
sekondo takim matolem to nie jestem by zle podlaczyc zasilanie do procka oraz diode z rezystorem
po kolejne program napisalem jak misci napisala zaprogramowalem procka a on nie drgnie
sorki jeli kogos urazam moim sposobem wypowiedzi juz mi rece opadaja nad tym prockiem
pozdrawaim
sekondo takim matolem to nie jestem by zle podlaczyc zasilanie do procka oraz diode z rezystorem
po kolejne program napisalem jak misci napisala zaprogramowalem procka a on nie drgnie
sorki jeli kogos urazam moim sposobem wypowiedzi juz mi rece opadaja nad tym prockiem
pozdrawaim
Proponuję sprawdzenie programu za pomocą symulatora Bascom tak jak napisałem wyżej (proszę nie zapomnieć o włączeniu przycisku o etykiecie REFRESH VARIABLES! na pasku symulatora, że o otwarciu okna portów i wyświetlacza nie wspomnę). Jeżeli program działa na symulatorze (u mnie działa tj. wirtualna dioda miga ) to pozostaje wadliwy programator lub uC. Można jeszcze przeinstalować BASCOMA. A i jeszcze jedno anoda diody do +5V, choć dioda powinna działać na ATMedze również w połączeniu katody z masą. Zmierzyłem własnie napięcie na niepodłączonej końcówce nr 1 - Reset. Wynik 3,8V czyli ok.