Włączanie +12VDC za pomocą uprocesora

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Włączanie +12VDC za pomocą uprocesora

Post autor: matrix » 20 sty 2020, 22:31

Witam. Dawno nic tu nie pisałem więc coś namażę.
Chciałem włączać zasilanie dysku twardego za pomocą procesora atmega8 poprzez tranzystor MOSFET P. Wiadomo że bezpośrednie podłączenie takiego mosfeta - nawet LogicLevel (jeżeli miało by to sens) - do megi nie sprawi że podczas stanu wysokiego ów mosfet zostanie zatkany z racji zbyt niskiego napięcia na wyjściu procka, które to napięcie prawdopodobnie traktowane było by wciąż jako logiczne 0 w porównaniu do napięcia +12V. Więc nic prostszego, trzeba zastosować najpierw tranzystor NPN który będzie sterował mosfetem. Szybkie przełączanie nie jest konieczne więc nie stosowałem pompy ładunkowej. Schemat wygląda jak poniżej. Powiedzcie mi że to będzie działać.
schemat.png
schemat.png (28.52 KiB) Przejrzano 2601 razy

es2
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 13 mar 2018, 9:47

Re: Włączanie +12VDC za pomocą uprocesora

Post autor: es2 » 21 sty 2020, 10:07

Z nocie katalogowej tranzystora wynika, że pełne otwarcie tranzystora jest przy -10V. Może warto zastanowić się nad innym sterowaniem T1?
Rezystory R23 i R24 bym sobie darował.
R1 i R2 mogłyby miec mniejsza wartość.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Re: Włączanie +12VDC za pomocą uprocesora

Post autor: matrix » 21 sty 2020, 19:05

To może zamiast komplikować sobie życie a zarazem układ zastosować przekaźnik ? Dwie kotwice przełączane i po problemie. Tylko jak zasilanie w kompie zareaguje na indukcyjność w obwodzie szyny +12V ?

es2
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 13 mar 2018, 9:47

Re: Włączanie +12VDC za pomocą uprocesora

Post autor: es2 » 21 sty 2020, 19:43

matrix pisze:
21 sty 2020, 19:05
Tylko jak zasilanie w kompie zareaguje na indukcyjność w obwodzie szyny +12V ?
Tak samo jak na silnik wentylatora czy dysku 3,5".

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Re: Włączanie +12VDC za pomocą uprocesora

Post autor: matrix » 21 sty 2020, 19:49

es2 pisze:
21 sty 2020, 19:43
Tak samo jak na silnik wentylatora czy dysku 3,5".
Nie wziąłem pod uwagę takiego stanu rzeczy. Przekaźnik i po kłopocie.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Re: Włączanie +12VDC za pomocą uprocesora

Post autor: kayron » 21 sty 2020, 21:37

Dla czego indukcyjność w obwodzie zasilania PC? Przecież cewką przekaźnika będziesz sterował tranzystorem z ATMEGI, a przekaźniki z cewką na 5V są. Strasznie jakoś na okrętkę, mam wrażenie chcesz to zrobić.
Z drugiej strony, takie odłączanie zasilania od HDD, może być dla niego niezdrowe, a przynajmniej dla danych na nim zapisywanych. Od takiego czegoś są harmonogramy, zarządzania energia w systemie. Zadanie które chcesz zrealizować, nie wymaga dodatkowego sprzętu, tylko pogrzebania w systemie, ewentualnie poszukania odpowiedniej apki.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Re: Włączanie +12VDC za pomocą uprocesora

Post autor: matrix » 21 sty 2020, 21:54

To może rzucę odrobinę światła na całość bo mój układ może się wydawać niejasny i być może niepotrzebny.
Dyski nie będą przełączane w trakcie ich pracy i nie będą wyłączane ani przełączane w czasie pracy komputera. Wybór dysku nastąpi wraz z uruchamianiem komputera i wybrany dysk będzie pracował aż do jego wyłączenia.
Czemu tak chcę zrobić ?
A no temu że na jednym (niewielkim) dysku miałem system windows już jakiś czas i z niego korzystałem, ale zapragnąłem przesiąść się na linuxa, a że miałem niewykorzystany (również nieduży) dysk SSD to postawiłem na nim owego linuxa i już jakiś czas z niego korzystam więc na obu dyskach mam jakieś zasoby powiązane z danym systemem, jakieś programy których nie chcę stracić. Na żadnym z dysków nie zmieszczą się dwa systemy na raz z wszystkim co mam. Stąd pomysł wykonania takiego przełącznika zasilania.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Re: Włączanie +12VDC za pomocą uprocesora

Post autor: kayron » 21 sty 2020, 22:15

Najprostszy, najbezpieczniejszy to chyba w takim przypadku jest 2 torowy, 2 pozycyjny przycisk WIN<>LIN? Ewentualny problem przy innych rozwiązaniach, to to że musisz zdążyć zanim BIOS, zacznie odpytywać dyski, aby ci go wykrył. Ale tak naprawdę wszystko zależy od całokształtu koncepcji. Nigdy nie wnikałem ile upływa czasu (i czy jest on stały) od przyciśnięcia POWER na obudowie do wykrywania napędów przez BIOS.

es2
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 13 mar 2018, 9:47

Re: Włączanie +12VDC za pomocą uprocesora

Post autor: es2 » 21 sty 2020, 22:30

kayron pisze:
21 sty 2020, 21:37
Dla czego indukcyjność w obwodzie zasilania PC? Przecież cewką przekaźnika będziesz sterował tranzystorem z ATMEGI, a przekaźniki z cewką na 5V są.
Są i na 12V, 24, 48 a także na 3V.
kayron pisze:
21 sty 2020, 21:37
Z drugiej strony, takie odłączanie zasilania od HDD, może być dla niego niezdrowe, a przynajmniej dla danych na nim zapisywanych.
Może to byłby problem w latach 90 ale nie teraz.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Re: Włączanie +12VDC za pomocą uprocesora

Post autor: matrix » 21 sty 2020, 22:57

kayron pisze:
21 sty 2020, 22:15
(... )Ewentualny problem przy innych rozwiązaniach, to to że musisz zdążyć zanim BIOS, zacznie odpytywać dyski, aby ci go wykrył. (...)
Nigdy nie wnikałem ile upływa czasu (i czy jest on stały) od przyciśnięcia POWER na obudowie do wykrywania napędów przez BIOS.
Nie ja będę musiał zdążyć tylko atmega8. Oprócz włączania odpowiedniego dysku ma mi mierzyć napięcia na liniach +5V i +12V i wyświetlić to na lcd i jeszcze coś tam ale nie będę pisał bo się będziecie śmiać :)
es2 pisze:
21 sty 2020, 22:30
kayron pisze:
21 sty 2020, 21:37
Z drugiej strony, takie odłączanie zasilania od HDD, może być dla niego niezdrowe, a przynajmniej dla danych na nim zapisywanych.
Może to byłby problem w latach 90 ale nie teraz.
Tu się zgadzam z kolegą es2 bo już nie raz i nie dwa podłączałem i odłączałem "na żywca" dyski i nic się złego nie stało.

es2
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 13 mar 2018, 9:47

Re: Włączanie +12VDC za pomocą uprocesora

Post autor: es2 » 21 sty 2020, 23:03

matrix pisze:
21 sty 2020, 22:57
już nie raz i nie dwa podłączałem i odłączałem "na żywca" dyski i nic się złego nie stało.
Jeśli na dysku nie jest przeprowadzana operacja zapisu nic się nie stanie. Jeśli podczas wyłączenia trwał zapis w "nieszczęśliwym" miejscu, to zależy jaki to system plików. FAT kiepsko sobie radzi. Jedyne zalety FAT, to, że jest stosunkowo prosty i dobrze udokumentowany.

ODPOWIEDZ