Tonery
Re: Tonery
Zapewne wkrótce pojawi się tu link pozycjonujący (spamujący) do sklepu internetowego, który trzeba dodatkowo wypozycjonować w wyszukiwarkach. Wracając do tematu nie żyjemy w czasach PRL'u, gdzie aby kupić określony towar należało niekiedy odstać całą noc w kolejce do sklepu. Dziś rynek towarów mamy nasycony i zakup oryginalnego toneru czy jego zamiennik nie stanowi żadnego problemu. Można to nawet zrobić z poziomu aplikacji zarządzającej drukarką.
-
dareksamelak
- -
- Kontakt:
gdzie kupujecie tonery ? Tzn nie chodzi mi o sklep stacjonarny bo sam kupuje jak narazie tam, bardziej mi chodzi o jakieś miejsce gdzie można kupić to tanio 
Trzeba pamiętać, że tanio może czasami oznaczać dużo niższą jakość wydruku, jak również problemy z drukarką.
-
dareksamelak
- -
- Kontakt:
tzn mi na wysokiej jakości wydruki nie zależy aż tak bardzo.
Raczej drukarkę używam do takich prostych prac jak np drukowanie fv.
Raczej drukarkę używam do takich prostych prac jak np drukowanie fv.
Kiepski toner - zamiennik może wysypać się z kasety i zanieczyścić wnętrze drukarki. Potrafi zanieczyścić kasetę drukującą z zespołem bębna co obniża jakość wydruku. Spotkałem się też z kiepskim tonerem który po wydruku i utrwaleniu tonera rozmazywał się przy dotyku palcami.
Zamawiaj więc bezpośrednio ze sklepów partnerskich hp, tanio nie będzie 
Może, czyli nie miałeś takiego przypadku. Ja też nie.
Powyższe nie spowodują uszkodzenia drukarki.
Jeśli toner dostanie się z kasetki do wnętrza drukarki może zostać rozniesiony dodatkowo w jej wnętrzu przez wentylator (moja drukarka posiada wentylator), co może spowodować potencjalną usterkę.
Większym problemem może być to iż zamiennik tonera o niskiej jakości może uszkodzić kosztowny bęben światłoczuły drukarki. U mnie osobno wymienia się bęben i osobno toner. W innych drukarkach bęben światłoczuły drukarki stanowi całość z kasetką na toner. Jednak przedwczesna wymiana takiej kasetki też tania nie jest.
Na koniec co zauważyłem w swojej drukarce używając zamiennika toneru. O ile tekst i rysunki typu schemat są drukowane poprawnie, to w przypadku wydruków typu zdjęcia na wydruku pojawiają się białe plamy jakby zamiennik tonera słabo przylegał do bębna w czasie druku tego rodzaju grafiki. Czyściłem listwę zgarniającą toner. Pomogło ale na krótką chwilę. Ewidentnie widać, że toner jest zbyt niskiej jakości.
Kiepskie drukarki tak mają. Bęben/bębny kosztują prawie tyle co drukarka, więc lepiej kupić nową.
Zawsze kupowałem drukarki, które maja bęben w kasecie czy głowice razem z tuszem. Wtedy można eksperymentować z tonerami/tuszami bez większego ryzyka.
To nie kiepskie drukarki mają oddzielnie wymieniany bęben i toner, tylko drukarki z wyższej półki cenowej. Bęben w takiej drukarce przy prawidłowej eksploatacji oryginalnych materiałów eksploatacyjnych ma trwałość np. 25 tys. wydruków. To iż kosztuje np. 1000 zł oznacza iż jakość musi kosztować.
Z wyższej półki, drukarka 4-przebiegowa z jednym bębnem?
To najtańsze rozwiązania mają bębny poza kasetą, tak jak w atramentach głowicę poza kasetą.
Porównywalne drukarki, cena z bębnem w kasecie ok 2 razy wyższa niż bębny poza kasetą. Ta "wyższa półka" to 2 razy niższa cena?
Pięć napełnień tonerem kasety z bębnem nie jest niczym nadzwyczajnym. Kaseta na 2500 czarny czy 1500 stron kolor. Daje to 12500 stron dla czarnego. Całkowity koszt to kaseta, oryginał ok 250zł + 5x ok 20zł.
Wolę mieć bębny w kasecie. W moim przypadku czarny starcza na ok 2 lata, kolor na ok 4 lata. Mogę sobie pozwolić na oryginały. Mogę też zaryzykować napełnianie, bo w razie czego kupie oryginał. Gdy sam napełniam, wiem ile razy dany bęben miał już "żyć".