Procesor dźwięku czterokanałowy (przedwzmacniacz)

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
maverlick

Procesor dźwięku czterokanałowy (przedwzmacniacz)

Post autor: maverlick » 23 wrz 2005, 20:10

Chcę zbudować wzmacniacz czterokanałowy. Z końcówką mocy nie mam problemu, gorzej wygląda sprawa z przedwzmacniaczem (procesorem dźwięku). W gazetach, które prenumeruję nie znalazłem, żadnej kostki, z której mógłbym ustawiać: basy, soprany, głośność i niezależny balans pomiędzy głośnikami. Szukam czegoś podobnego do układów: TDA1524 lub LM1036, tyle, że zamiast dwóch kanałów, potrzebne są mi cztery kanały.
Która kostka to potrafi?
Jeśli na rynku nie ma czegoś takiego, to jak to rozwiązać w inny sposób?
Pozdrawiam.

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 24 wrz 2005, 7:26

Nie wiem czy są takie układy czterokanałowe sterowane analogowo, znalazłem sterowany cyfrowo: http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/pd ... mc1992.pdf
Jeżeli nie urządza cię sterowanie cyfrowe to możesz zastosować po prostu 2 układy stereo.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 25 wrz 2005, 19:03

Witam. Sam chciałem zrobić sobie 4-kanałowy przedwzmacniacz, w dodatku sterowany cyfrowo. Spróbuj sterować z układy PCF8591 z AT90S2313 poprzez I2C.PCF-y to przetworniki A/C, dające na wyjąciu napięcie od 0V do napięcia referencyjnego. Wartość napięcia zależy od podanej na przetwornik 8-bitowej liczby. Jako układy sterujące częścią analogową użyj DTA1524, są to stereofoniczne "procesory dźwięku" (nie zasługują na to miano), zmieniające swoje parametry (głośność,balans,basy,soprany) w zależności od podanego napięcia na końcówki sterujące. Napięcie waha się od 0V do 3.25V (chyba).Napięcie to bierzemy z wyprowadzeniua 17 układu TDA 1524 i łączymy jako napięcie referencyjne układów PCF8591. Wyjście przetwornika łączymy z wejściem sterującym TDA1524. Zmontowałem już taki układ,muszę tylko zaprogramować procesor,powinno działać. Oczywiście dla każdego parametru (głośnośc,balans...) potrzeba oddzielnego przetwornika,tzreba im tylko ustawić inne adresy.

Pozdrawiam :)

maverlick
-

Post autor: maverlick » 28 wrz 2005, 19:05

Dzięki za propozycje rozwiązania mojego problemu i zgadzam się z wami, że najprościej byłoby zastosować dwa układy stereofoniczne. Tyle, że zamiast szumiącego TDA1524, lepiej będzie zastosować LM1036.
Lecz nadal nie wiem jak rozwiązać problem balansu pomiędzy głośnikami. Pomiędzy prawym kanałem a lewym, nie ma problemu. Ale jak rozwiązać balans pomiędzy głośnikami przednimi, a tylnimi?
Zastosować trzecią kostkę?
Ale jak ją w tedy podłączyć?
Dla lepszego zrozumienia przesyłam uproszczony schemat:
Załączniki
Schemat.jpg

Raflles
-
Kontakt:

Post autor: Raflles » 28 wrz 2005, 23:36

a po kiego grzyba ci regulacja balansu pomiędzy tylnymi a przednimi głośnikami ?? :shock:

Przecież od tego masz potencjometry głośności.

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 29 wrz 2005, 15:36

Zapewne będziesz chciał sterować głośnością wszystkich kanałów jednym potencjometrem. Żeby do tego zrobić balans między przodem a tyłem to musiałbyś zastosować potencjometr podwójny, typu M+N, który był produkowany przez Telpod. On ma specjalną charakterystykę, tzn. dla środkowego położenia przepuszcza maksymalny sygnał z obu kanałów - tutaj podawałby maksymalne napięcie na scalaka, a przy obracaniu osłabia prawy lub lewy kanał. Wtedy podłączasz napięcie z suwaka potencjometru głośności do ścieżek potencjometru od balansu, a dopiero suwaki tego od balansu do układu scalonego. Na zwykłym potencjometrze podówjnym też jakoś powinno się dać (nie ma rzeczy niemożliwych), ale póki co nie mam pomysłu :).

maverlick
-

Post autor: maverlick » 29 wrz 2005, 19:42

Z tym potencjometrem, to nawet dobry pomysł.
I to będzie chyba to, o co mi chodziło.
Dzięki.
Można to jeszcze rozwiązać podpinając zaprogramowany mikrokontroler,
lecz z samym programowaniem to u mnie krucho.

Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pim » 16 paź 2005, 14:15

Panowi a co powiecie na TDA7342 widziałem gdzieś to w wersji nie SMD tylko nie pamaiętam numeru

Tomik
-

Post autor: Tomik » 06 lut 2007, 17:49

Witam!!!
Też chciałbym wykonać procesor dzwięku ale z 3 stopniową equalizacją. Bardzo proszę o pomoc.

ODPOWIEDZ