AVR Studio 4.12
AVR Studio 4.12
Pokazała się nowa wersja AVR Studio 4.12 i tu niespodzianka znowu mamy pełne środowisko programisty, a więc oprócz asemblera nowa wersja AVR Studio integruje się z AVR-GCC. http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... o4b452.exe
Hmm... w sumie z KamAVR pracuje mi się całkiem wygodnie, ale zobaczymy jak się będzie sprawował nowy AVR Studio. Ciekawe co skłoniło Atmela do przywrócenia tej funkcji? Może popularność avr-gcc...
[ Dodano: 15-10-2005, 20:41 ]
No więc pierwsze testy za mną.
Pierwsza niedogodność : WinAVR musi być zainstalowane w domyślnej lokalizacji, nie ma możliwości wskazania innej lokalizacji (a ja lubie trzymać tego typu programy na innej partycji);
trochę ascetyczne (typowe dla WinAVR - 3 kolory) kolorowanie składni;
brak przydatnej przy większych projektach listy z funkcjami występującymi w projekcie (kliknięcie na liście powoduje skok do wybranej funkcji - czasem bardzo przydatne, oszczęda rolkę w myszcze
) no i brak podsumowania o wykorzystanej przestrzeni pamięci mikrokontrolera (bardzo przydatna funkcja)
Zaletą jest to, że wszystko mamy w jednym miejscu (może poza programatorem - bardzo brakuje mi w AVR Studio obsługi STK200
)
[ Dodano: 15-10-2005, 20:41 ]
No więc pierwsze testy za mną.
Pierwsza niedogodność : WinAVR musi być zainstalowane w domyślnej lokalizacji, nie ma możliwości wskazania innej lokalizacji (a ja lubie trzymać tego typu programy na innej partycji);
trochę ascetyczne (typowe dla WinAVR - 3 kolory) kolorowanie składni;
brak przydatnej przy większych projektach listy z funkcjami występującymi w projekcie (kliknięcie na liście powoduje skok do wybranej funkcji - czasem bardzo przydatne, oszczęda rolkę w myszcze
Zaletą jest to, że wszystko mamy w jednym miejscu (może poza programatorem - bardzo brakuje mi w AVR Studio obsługi STK200