Chciałbym móc zrobić i powtórzyć eksperyment który pokazany jest tu https://www.youtube.com/watch?v=3-Mc41OO0ho od ok 45 sek ; czyli taki polegający na tym że działając drganiami na podłoże uzyskiwać można przeróżne kształty układów rozsypanego na podłożu piasku .Z pewnymi modyfikacjami technicznymi w stosunku linkowanego filmu przy jak najmniejszych kosztach .
Posiadam generator akustyczny GA-1 i przetwornik piezoelektryczny (taki za 2,PLN) .
Mam zamiar podłączyć jakoś elektrycznie ten przetwornik a który z kolei mam zamiar przykleić do blachy od spodu , natomiast na górę tej "płyty" będzie rozsypywany piach.
Domyślam się , że jest niedopasowanie tych elementów jakie posiadam
Przetwornik piezoelektryczny którego zadaniem jest przekazywanie drgań o zadanej częstotliwości do zadziałania potrzebuje 30V napięcie .Obawiam się że Generator Akustyczny tyle nie wytwarza .Z danych technicznych generatora widać co następuje :
Dane techniczne:
zasilanie – 220 V 50Hz
pobór mocy – 30 W
rodzaj wytwarzanych drgań – prostokątne
– trójkątne
– sinusoidalne
zakres generowanych częstotliwości – 6 Hz do 20 kHz
w dwóch zakresach – 6 Hz ÷ 20 kHz
– 6 Hz ÷ 2 kHz
i pięciu podzakresach – 0 – 4 kHz 0 – 400 Hz
– 4 – 8 kHz 400 – 800 Hz
– 8 – 12 kHz 800 – 1200 Hz
– 12 – 16 kHz 1200 – 1600 Hz
– 16 – 20 kHz 1600 – 2000 Hz
- regulacja płynna częstotliwości – w każdym podzakresie 2 rodzaje regulacji:
- amplituda sygnału wyjściowego – max 10 Vpp lub 1 Vpp z możliwością
płynnej regulacji
- rezystancja wewnętrzna – 600 Ω
- maksymalna amplituda na wyjściu
wzmacniacza – 50 Vpp
- rezystancja obciążenia wzmacniacza – RL 40Ω
Niedopasowanie biorę na logikę generator ma na wyjściu sygnał akustyczny a Przetwornik piezo wymaga sygnału który zadziała niemal mechanicznie .
Jeśli napisałem jakieś bzdury proszę o wyrozumiałość . Byłbym ogromnie wdzięczny gdyby ktoś z Szanownych Forumowiczów zechciał mi udzielić jakieś wskazówki niezbyt wymagające dużego zasobu wiedzy i kosztów . Jeśli zamysł jest nierealny to może jakieś inne rozwiązanie?...
Proszę o wszelką możliwą krytykę którą na pewno jako laik przyjmę z pokorą .
Pozdrawiam
xyz