Programowanie układów cpld i fpga w języku vhdl

Dyskusje ogólne na temat "cyfrówki" czyli wszystko o TTL/CMOS, językach VHDL i VERILOG, bramkach, rejestrach, przerzutnikach... Dobre miejsce na pytania odnośnie uniwersalnych programatorów (np. Willem) a także podłączania własnych peryferiów do komputera PC.
ODPOWIEDZ
marcin_12
-

Programowanie układów cpld i fpga w języku vhdl

Post autor: marcin_12 » 18 paź 2003, 21:06

Witam
Jestem w trakcie nauki programowania układów cpld\fpga w języku vhdl,
interesują mnie wszystkie możliwe informacje dotyczące tego tematu ,jeśli ktoś zna adresy ciekawych stron dotyczących układów programowalnych,języka vhdl,opracował własne orginalne algorytmy ,itp.lub po prostu również interesuje się tym tematem uprzejmie proszę o kontakt.Pytanie do twórców tej strony -czy jest planowane rozszerzenie treści strony o zagadnienia programowania układów cpld\fpga?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Re: Programowanie układów cpld i fpga w języku vhdl

Post autor: Wojtek » 19 paź 2003, 12:40

marcin_12 pisze:Witam
... Pytanie do twórców tej strony -czy jest planowane rozszerzenie treści strony o zagadnienia programowania układów cpld\fpga?
A więc pytanie do mnie :) Jeśli chodzi o forum to nie ma ograniczeń w prowadzeniu dyskusji na temat interesujących Cię układów - tylko muszą znaleźć się dyskutanci :) . Jeżeli chodzi o stronę www.elektronika.priv.pl to w tej chwili tego nie przewiduję, gdyż jednoosobowy skład :D nie pozwala mi na tak szeroki zakres. Chyba że będziesz czuł się na siłach poprowadzić taki dział od strony merytorycznej, to zapraszam do współpracy.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2005, 5:51 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 05 kwie 2004, 8:54

W tech chwili powinna być jeszcze dostępna bardzo dobra książka do nauki VHDL wydana przez WNT.
http://www.wnt.com.pl/wnt/ksiazki.nsf/u ... enDocument
Wszystkie inne książki wydane w polsce nie są podręccznikami do nauki VHDL. Przykłady użycia można znaleźć na stronach producentów takich układów: www.xilinx.com, www.atmel.com, www.altera.com, www.latticesemi.com itp.

lu
-
Kontakt:

Post autor: lu » 13 paź 2005, 11:01

również ucze sie VHDL-a od jakiegoś czasu i chętnie podejmę polemikę na temat tego języka projektowania. Mam troch materiałów sciągnietych z sieci którymi sie chętnie podziale. Co do narzędzi to używam Active-HDL oraz QuartusII (co do tego drugiego to stawiam pierwsze kroki).

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 14 paź 2005, 8:24

Też chcę się przyłączyć do nauki tych układów najlepiej od podstaw.

[ Dodano: 14-10-2005, 20:15 ]
Jeszcze wielka prośba do gawła, czy możesz powtórzyć link do tej ksiąki o vhdl bo nie działa, przynajmniej u mnie.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 01 cze 2006, 0:01

http://www.wnt.pl/product.php?action=0& ... =135&hot=1

Autor: Skahill Kevin
Tytuł: Język VHDL. Projektowanie programowalnych układów logicznych

Sławku, trzeba było wysłać wadomość na PW, bo jak modyfikujesz swoją wypowiedź, to ja już nie dostaję powiadomienia i nie wiem, że potrzebujesz informacji. To, że teraz piszę, to czysty przypadek.

Awatar użytkownika
Marekl
-
Kontakt:

Post autor: Marekl » 01 cze 2006, 7:04

Witam,

oto co jeszcze znalazłem na temat vhdl'a
http://www.komputeks.pl/advanced_search ... ff5a9d6977

Awatar użytkownika
maros
-
Kontakt:

Post autor: maros » 01 cze 2006, 16:19

Nie wiem dlaczego wszyscy biorą się tylko za VHDL, a zapominają o Verilogu który moim zdaniem ma prostszą składnię od VHDL'a.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 01 cze 2006, 18:39

Proble w tym, że dla kogoś (jak ja), który nigdy nie pisał nic na tego typu układy programowalne jest pewnym problemem dotarcie do jakiegoś kursu zupełnie od podstaw.

Szczerze mówiąc nie wiem jak się w ogóle za to zabrać. Kiedyś próboałem zainstalować WebPacka Xilinxa (chyba ak się nazywa) ale po kilku próbach nieudanej instalacji dałem sobie spokój.

Więc jeśli ktoś ma namiary na jakiś kurs to proszę o kontak.
Oczywiście był kiedyś w EP taki kurs, ale on był jakby dla tych którzy mają już jakieś choć wstępne doświadczenie z tymi układami.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 01 cze 2006, 21:19

To może rozważysz taką lekturę: http://www.btc.pl/index.php?id=uppk

Pomijając różne języki opisu układu (jak VERILOG czy VHDL) zawsze istnieje możliwość narysowania układu w bramek, przerzutników... i całej gamy innych elementów z biblioteki.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 02 cze 2006, 5:08

Mam tą książkę, ale wg mnie jest to pozycja dla osób obeznanych trochę z tymi układami.

ODPOWIEDZ