Taraban DMP-602 przestrojenie

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
DarkSoul2016
-
Posty: 45
Rejestracja: 06 wrz 2016, 10:13
Lokalizacja: Polska

Taraban DMP-602 przestrojenie

Post autor: DarkSoul2016 » 27 lis 2017, 23:30

Witam, mam problem z przestrojeniem tarabana.
Poczyniłem następujące modyfikacje pojemności:
c1 (27p) na 15p
c3(27p) na 12p
c5(43p) na 18p zamiast 16p, bo nie miałem takiego
c10(47p) na 33p
c15(33p) na 12p
c17(10p) na 4p7 .
Wszystko wydaje się być ok, to znaczy radyjko od strzała łyknęło UKF, pomęczyłem heterodynę i udało mi się prawdopodobnie złapać dół, bo odbiera antyradio na 88,6 bodajże, z górą ustawiłem na 107,6, bo dla mojej okolicy to jest ostatnia stacja radiowa i problem w tym, że mam problem z zejściem poniżej 88MHzj, ponieważ jakbym nie ustawił heterodyny to łapie mi Dwójkę Polskiego Radia i potem Radio EM a manipulacja cewką heterodyny powoduje tylko że wchodzi mi wyżej/niżej przez co rozłazi się góra i po jej korekcji z porotem wskazuje na pierwotne miejsce. Wydaje się to dziwne, bo oni wyłącznie na 107,6 nadają. Domyślam się, że problem tkawi w tym, że coś źle robię łapie mi lustro. Byłbym wdzięczny za podpowiedź co z tym fantem zrobić, bo generalnie przestroiłem już nie jedno radio Unitry z gotowca i zawsze od strzała wskakiwało w pasmo po ustawieniu heterodyny i powiem szczerze, że nie wiem teraz jak to ugryźć...

DarkSoul2016
-
Posty: 45
Rejestracja: 06 wrz 2016, 10:13
Lokalizacja: Polska

Post autor: DarkSoul2016 » 28 lis 2017, 21:56

Dobra, poradziłem sobie... Okazało się, że źle miałem zestrojony mieszacz... Po zmniejszeniu kondensatora w obwodzie mieszacza do 8,2 piko, który de facto ma 9,2 piko i problem odbioru złej częstotliwości zniknął i nawet skubaniec ściągnął o dziwo na drucie anty radio na górnej częstotliwości, które łapał z b. dużymi szumami... Oczywiście modyfikacja spowodowała rozlezienie się indukcyjności heterodyny, więc ustawiłem ją od nowa i jest ok. a przynajmniej tak myślę. Ponadto zamówiłem sobie sobe dongla DVBT to jak przyjdzie jeszcze programem HDSDR sprawdzę czy heterodyna pracuje już jak powinna.

DarkSoul2016
-
Posty: 45
Rejestracja: 06 wrz 2016, 10:13
Lokalizacja: Polska

Post autor: DarkSoul2016 » 29 lis 2017, 20:24

Doszedł mi już odbiornik. Sprawdziłem heterodynę programem SDR#, bo HDSDR nie potrafiłem zmusic do działania i okazało się, że się nie pomyliłem i heterodyna jest ustawiona prawidłowo...

ODPOWIEDZ